Ajuda:Ús d'imatges

A continuació hi tenim una petita llista de normes per a l'ús de les imatges. Cadascuna de les normes són explicades davall la llista.

En carregar una imatge...[modifica]

 1. S'aconsella que les imatges es carreguin al projecte commons, per a poder utilitzar la imatge des de Viquipèdies en qualsevol idioma. Si la carregueu a la Viquipèdia catalana, només serà accessible des d'aquesta Viquipèdia.
 2. Tingueu en compte els drets d'autor (copyright) de la imatge.
 3. Feu servir el camp de descripció de la imatge a la pàgina de càrrega o la pàgina de descripció de la imatge per a descriure una imatge i el seu context respecte als drets d'autor.
  1. Podeu incloure el codi {{PD}} per a incloure la plantilla de Domini Públic.
  2. O el codi {{GFDL}} per a incloure la plantilla de Llicència de documentació lliure de GNU.
 4. Feu servir un nom de fitxer clar i detallat. Utilitzeu noms en català; si carregueu imatges des de Viquipèdies en altres llengües, sisplau, traduïu-ne el nom. Adoneu-vos que d'haver-hi ja un fitxer amb el mateix nom, serà reemplaçat pel nou fitxer d'imatge.
 5. Heu d'editar la imatge abans de ser carregada, de manera que només es vegi la seua àrea important. Retalleu la part sobrant de la imatge que no hi puguera interessar.
 6. Sempre que sigui possible, useu imatges sense textos, per a facilitar la seua utilització per a les viquipèdies en altres idiomes.
 7. Feu servir el format JPEG per a imatges fotogràfiques, dibuixos artístics en color, mapes, etc... i el format PNG per a icones, dibuixos tècnics, gràfics, banderes, etc... Si és possible, compareu la grandària del fitxer da la imatge en format JPG i en format PNG, i trieu el que porte menys octets. No és aconsellable utilitzar imatges en format GIF (reemplaçem-ne pel de PNG), a no ser que siga una imatge animada.
 8. Abans de carregar-hi un fitxer amb una imatge potencialment ofensiva, reflexioneu amb compte si en cal realment. En aquestos casos normalment és aconsellable crear un enllaç de text cap la imatge, afegint-hi una advertència sobre el seu contingut. Per exemple, els que tracten sobre sexe explícit; penseu que la enciclopèdia és accessible per a menors de 18 anys.

Inclusió d'una imatge a un article[modifica]

En inserir-la a un article...[modifica]

 1. La imatge que inserim a l'article ha de ser acompanyada per un text alternatiu.
 2. La imatge ha d'estar il·lustrativament dins del context de l'article.
 3. Triem la grandària adequada depenent de l'article i mena. Fem servir paràmetres disponibles per a la presentació de la imatge.

En categoritzar-lo...[modifica]

 1. Hem de categoritzar les imatges perquè siguen fàcilment trobades per a inserir-los en altres articles.
 2. La categorització de la imatge respon al següent mètode: [[Categoria:Tema (imatge)]] ; On a la part de Tema escriuim la categoria normal dels articles. Nota: no es demana que s'indique la mateixa categoria en què és senyalat a l'article on es troba inserida la imatge, ni tampoc els articles en què apareixen, sinò què senyale la categoria segons el context visual o descriptiu.
 3. Si una imatge comporta més d'una categoria, és possible i desitjable que ho constem així, indicant les corresponents categories.
 4. Podem consultar un llistat de categories que apareix a Categoria:Index de categories, per a trobar amb més exactitud la mena de categoria com millor el corresponga.

Drets d'autor per a les imatges[modifica]

Nota: Aquesta no és la política oficial sobre Viquipèdia:drets d'autor, sinò simplement un recordatori i alguns consells addicionals.

Quan hi carreguem un fitxer d'imatge, ens hem d'assegurar què la imatge és nostra, que es trobe dins del domini públic o que l'autor haja acceptat llicenciar la imatge sota els termes de la llicència GFDL. L'estat dels drets d'autor de cada imatge ha de ser annotat a la pàgina de discusió de la imatge corresponent, inserint un dels avissos de drets d'autor de la imatge, i posant informació sobre l'origen de la imatge. Si creem una imatge, no hi escriguem imatge creada per mi mateix, escriguem per exemple imatge creada per En Tal Joan el 1 de Gener, 2000 (per descomptat que reemplaçarem En Tal Joan pel nostre nom).

El fet que aquesta viquipèdia siga, legalment, en idioma català/valencià no comporta que els drets d'autor es troben davall la jurisdicció legal d'Espanya (on es troba la majoria del territori del domini lingüístic), França (pel Rosselló), o Itàlia (per l'Alguer), sinò dels Estats Units d'Amèrica (EUA). Açò és així perquè els continguts de la viquipèdia es troben a un ordinador servidor situat a la localitat de Saint Petersburg, Florida, EUA (vegeu informació sobre els servidors).

Per tant, segons la llei sobre drets d'autor dels EUA, totes les imatges publicades abans del dia 1 de gener de l'any 1923 als EUA són actualment de domini públic, però no ho són les imatges que hagen sigut creades abans del 1923, i publicades de l'any 1923 en avant. L'any 1923 té un significat especial, i aquesta data romandrà sense canvis fins a l'any 2019. No contrastant, la interacció de les diferents Viquipèdies, la llicència GFDL, així com el tema de dret internacional, són temes que encara s'hi estan discutint.

En qualsevol cas, si sospitem molt sobre una possible violació dels drets d'autor (per exemple, si no hi ha informació sobre l'estat dels drets d'autor a la pàgina d'anotacions de la imatge, i ho hem vist enlloc sota un avís de drets d'autor), aleshores hauriem de marcar-lo per a esborrar (vegeu davall).