Llibre de cuina/Receptes/Pernil amb tomàquet

Pernil amb tomàquet
Categoria:
Diversos
Racions:
Per a 4 persones
Temps:
15/25 minuts
Dificultat:
Fàcil
Informació de la taula
Informació de la taulaCuina catalana

Ingredients[modifica]

  • 300 grs. de pernil tallat en 8 llonses iguals.
  • 1/2 quilo de tomàquets.
  • 1/2 ceba picada.
  • 8 cullerades grosses plenes d'oli.
  • Sal.
  • Pebre blanc en pols.
  • 1 barra de pa d'un quart de quilo o bé 8 llesques de pa.


Preparació[modifica]

Farem un salsa de tomàquet amb els tomàquets, la ceba, oli i sal, que quedi concentrada i la posarem en una plata per al forn. A part fregirem les llesques de pa que guardarem en un plat. Fregirem les llonzes de pernil i el afegirem la salsa de tomàquet deixant que, ambdues coses, es sofregeixin uns 10/15 minuts. Presentarem cada porció de pernil al damunt d'una llesca de pa i amb la salsa de tomàquet. Si ens sembla que no està prou calent ho ficarem uns moments al forn.
Variants:

A Catalunya, a les costellades es fa de vegades una variant amb pa torrat sobre les brasses, que es frega primer amb mig grill d'all i a continuació es frega amb tomàquet i s'amaneix amb oli d'oliva. Fora de Catalunya però, alguns pensen erròniament que el pa torrat, o fins i tot l'all, formen part de la recepta ortodoxa i primitiva.


Als Països Catalans, inclosa Catalunya, també es menja de vegades pa amb oli, llesques de pa amanides amb oli d'oliva i lleugerament salades. El pa sucat amb oli d'oliva i sense tomàquet és molt típic a tota la Mediterrània, de vegades amb pa sense molla i d'altres és el pa que es suca dins un bol amb oli en comptes d'amanir el pa amb un setrill.


El pa amb tomàquet és molt similar al pa amb oli mallorquí.


A Occitània, és popular el pan golçat (llesques de pa amb oli d'oliva, all i sal), a Italia la bruschetta, a Grècia el dakos (que es fa amb pa d'ordi sec sucat amb oli sobre el que es posa tomaquet ratllat i formatge esmicolat amb herbes).