Vés al contingut

Introducció a la música/Què és la música?

La música és l'art que es manifesta en l'organització dels sons i els silencis en el temps. És l'art de la generació, manipulació i combinació —en simultaneïtat o en successió— dels sons, produïts per veus humanes o per instruments, a la recerca de la bellesa formal i/o de l'expressió d'emocions, o de fer certes funcions, i produint missatges dotats d'unitat, continuïtat i coherència.

Etimologia[modifica]

El mot música prové directament del terme llatí musica que el pren del grec μουσική/musiké (de les muses), adjectiu que dóna com a implícit el substantiu τέχνη/techne (art o tècnica), de manera que el conjunt seria l'art o la tècnica de les muses, figura de la mitologia grega i romana. Originàriament, doncs, el mot no indicava cap art en particular sinó en general a totes les arts de les muses, i es referia a quelcom de perfecte i bell.

Significat subjectiu[modifica]

En la introducció, hi ha una explicació objectiva del concepte música. En l'apartat Etimologia trobem l'origen de la paraula. De fet, es podria dir que la definició del diccionari existeix per "obligació", ja que és una paraula més del nostre vocabulari. Tot i que aquesta definició és acceptada, molts músics han descrit la música com El llenguatge universal (Pau Casals),[1], una veu que troba ecos a totes les ànimes i que sembla també un eco de totes les veus (Concepción Arenal)[2], o fins i tot com un delicat filet d'or que dolçament governa els afectes... (Diego de Saavedra y Fajardo).[2]

Es podrien omplir pàgines i més pàgines només sobre la definició música. Però aquest llibre està orientat a saber llegir, escriure i interpretar la música.

Practiqueu![modifica]

Si ja heu llegit aquest capítol, podeu posar a prova el que heu après a l'apartat d'exercicis.

Referències[modifica]

  1. «Fundació Pau Casals». Sant Salvador, El Vendrell: Fundació Pau Casals. [Consulta: 2 abril 2012].
  2. 2,0 2,1 Ortega Blake, Arturo (comp.). El gran llibro de las frases celebres. Mèxic, D.F.: Grijalbo, 2008. ISBN 978-607-31-1407-3. 


Commons A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a Música
Viquipèdia A la Viquipèdia hi ha contingut enciclopèdic relatiu a Música.Viccionari Al Viccionari hi ha la definicó de Música.Wikiquote A Viquidites hi ha frases fetes, frases cèlebres i proverbis relatius a Música