Vés al contingut

Hort ecològic escolar/Comparant dos sistemes de cultiu (el formal i l'experimental)

Hort de l'Escola de Forallac 2017 (1)

Amb aquesta activitat el que volen comparar que les plantes treballades com evolucionen amb els dos sistemes: el formal i l'experimental. Aquesta activitat es durà a terme a l'escola de Forallac al segon i tercer trimestre del curs 2016-2017.

Per realitzar aquest projecte didàctic seguirem els següents passos:

Primera visita de descoberta[modifica]

Visita/descoberta dels horts del poble. Anotarem les observacions durant la visita i farem fotos.

Segona visita de descoberta[modifica]

Visita a l’hort del Sr. Josep i el Sr. Carles. Anotarem observacions, dibuixarem i farem fotos.

Recollida d'observacions[modifica]

Buidada de les observacions recollides a l’aula. Treball cooperatiu per petits grups de 4/5 alumnes.

Mapa d’idees:[modifica]

Hort de l'Escola de Forallac 2017 (2)

Voldríem fer 2 tipus d’hort per a comparar com es desenvolupen les plantes amb informació prèvia i amb treball de manteniment i com ho fan sense aquest treball, serà com un hort d’experimentació.

Hort sense informació i amb caire d’experimentació[modifica]

Hort sense informació i amb caire d’experimentació en un dels dos parterres de l’escola. Amb plantes que puguin triar els nens, i experimentant què passa si fem o deixem de fer algunes actuacions com no preparar el terra, regar, si és adequada la planta per aquella zona, treure les males herbes...

A la següent setmana farem l’hort amb la informació per part de la mestra, dels experts (persones que ens poden donar informació relacionada amb el tema) i de les visites a les parades/botigues.

Hort amb informació del curs dels horts escolars[modifica]

Hort amb informació del curs dels horts escolars per a realitzar un hort en uns dels dos parterres de l’escola.

Aquest projecte ens permetrà fer un treball cooperatiu , competencial , per conèixer, comparar, aplicar i treure conclusions.

Visita dels experts[modifica]

Collita

Visita dels experts (pagesos, veïns, cuiners, comerciants, dietistes o persones que es dediquin a les plantes d’hort.) Plantes, adobs, terra, eines, informació nutricional...

Concreció de la informació a la nostra escola:[modifica]

Triarem plantes (les llavors de les faves les plantarem prèviament i farem seguiment a l’aula), un pomer (poma de relleno), una olivera, un cep, flors (calèndula, alfàbrega...) cebes i alls. Quines plantes voldrien plantar a l’hort d’experimentació (poden coincidir amb les triades per plantar a l’hort amb informació) Comprarem les eines bàsiques per treballar. Començarem al mes de febrer/març Com, quan i qui farà cada tasca de manteniment, grups rotatius de tasques. Convidarem a la comunitat educativa al seguiment del nostre projecte: alumnes d’altres aules, famílies a visitar l’hort, professors a aportar idees i visitar l’hort amb l’alumnat...

Visita al mercat[modifica]

Visita a les parades del mercat de la Bisbal i agrobotigues per a comprar llavors i planter.

Lectures relacionades[modifica]

Lectures relacionades amb les plantes triades: de tipus científic, article periodístic , text poètic, narratiu...

Flor de pèsol

Avaluació[modifica]

Avaluació del treball de forma competencial. Comparem l’evolució de les plantes dels dos horts, menjarem/provarem la collita, valorarem l’activitat i farem noves propostes.