Vés al contingut

Guia per a la Raspberry Pi/Primera encesa

Si ja teniu tots els materials descrits al capitol anterior, ja podeu encendre la Raspberry Pi per primera vegada! Pero no us precipiteu, seguiu les seguents instruccions.

Instruccions per encendre la Raspberry Pi

[modifica]


Consell
No apagueu la Raspberry Pi sense seguir les instruccions indicades mes endavant. Si ho feu, la targeta micro SD podria quedar malmesa.
Aquests són els passos que heu de seguir per encendre la Raspberry Pi sempre que vulgueu disposar d'un teclat, ratoli i pantalla:

  1. Inseriu la targeta micro SD a l'entrada que trobareu a la part inferior.
  2. Connecteu el teclat i el ratoli als ports USB.
  3. Connecteu la pantalla a l'entrada HDMI.
  4. Si voleu, connecteu un dispositiu d'audio (sigui uns altaveus o uns auriculars) a l'entrada corresponent. Mes endavant aprendreu com activar l'entrada d'audio, desactivada per defecte.
  5. També podeu connectar un cable Ethernet o un USB WiFi, ja que la Raspberry Pi no en te.
  6. Finalment, connecteu la Raspberry Pi a la corrent. S'engegara automàticament.

Si ho heu fet be, haurieu de veure una pantalla de colors. Tot seguit, s'iniciara.

Configuracio del sistema operatiu

[modifica]

Un cop l'heu ences per primera vegada, heu de configurar un sistema operatiu. Suposant que a la targeta micro SD hi ha el NOOBS instal·lat, nomes heu de sel·leccionar el sistema operatiu que voleu. El mes recomanat es el Raspbian (el primer de la llista) pero podeu triar el que vulgueu de la llista.

Així doncs, sel·leccioneu el sistema operatiu i premeu el boto "Install". El sistema operatiu que hàgiu seleccionat s'instal·lara (proces que pot trigar uns minuts). Durant aquest temps aniran apareixent indicacions o consells a la pantalla.

Un cop acabada la instal·lacio, apareixera un menu anomenat raspi-config on podreu configurar la Raspberry Pi de manera mes acurada. Tanmateix, no es necessari que modifiqueu res si es la primera vegada que l'engegueu. Podeu navegar pel menu utilitzant les tecles de les fletxes, el tabulador i la tecla entrar. Si no voleu configurar res, aneu fins a l'opcio Finish i premeu entrar.

Entrant per primera vegada

[modifica]


Consell
La Terminal de la Raspberry Pi és molt similar a la de qualsevol sistema operatiu Linux. Podeu trobar mes informacio sobre el tema seguint aquest enllaç a una pagina d'ajuda de l'Ubuntu.
Com a tots els SO Linux, quan escriviu la contrasenya no apareixera res a la pantalla per seguretat.
Un cop heu sortit del raspi-config, el sistema operatiu s'iniciara. Apareixera una pantalla negra amb lletres blanques (anomenada Terminal) que descriura tot el que esta fent l'ordinador. Quan acabi d'iniciar el sistema operatiu et demanara el nom d'usuari i la contrasenya. El nom d'usuari per defecte es pi, i la contrasenya raspberry.

Si ho heu escrit correctament, entrareu al teu usuari, i apareixera una línia amb un text mes o menys així: pi@raspberrypi ~ $

Per iniciar la intericie grafica (és a dir, l'escriptori "normal") escriviu startx i prem entrar. Passats uns segons la terminal hauria de desaparèixer per donar lloc a l'escriptori.