Guia de plantes medicinals, usos i cultiu/Timó (farigola)
La farigola, frígola, timó, timonet, tem, tomello o tomell (Thymus vulgaris) és un subarbust de la família de les labiades. S'anomena «farigola» en part del català oriental, del llatí vulgar ferricula, mentre que en català occidental i comarques limítrofes de l'oriental s'anomena «timó», del llatí culte thymus. A les Balears se'n diu «frígola» i a Menorca també «tem». «Tomello» és més propi del País Valencià. És un dels condiments tradicionals de la cuina mediterrània. Pot arribar a fer formacions vegetals de tipus matollar, timonedes de les contrades mediterrànies, de l'estatge montà i fins i tot, subalpí. Es distribueix per tot el Mediterrani i, de forma secundària, s'estén per altres zones europees. S'utilitzen les summitats florides dessecades com a remei.
Propietats
[modifica]Antibiòtic, refredats comuns, digestiva, desinfectant, circulació capil•lar, astènia, refredats, expectorant, Alzheimer, anèmia.
Contraindicacions
[modifica]Precaució al embaràs i lactància, baixa la tensió, alteracions greus estomacals consultar al metge especialista.
Mètode de preparació
[modifica]1gr-5gr per taça. 30gr per litre d’aigua.
Cultiu
[modifica]Es sembra o esqueixa de primavera a estiu. Es pot plantar tot l'any. S’adapta bé a climes freds i càlids. En tot tipus de terrenys. S’adapta molt bé a la sequera, encara que si la regues ho agraeix. Si es recull en flor és molt més perfumat. Es planta cada 40cm. Es perenne.