Guia de plantes medicinals, usos i cultiu/Til·ler

Són arbres de bon volum, aconseguint entre 20 i 40 m d'alçària, amb fustos rectes de fins a un metre de diàmetre. Són caducifolis, amb fulles cordiformes, amb la vora serrada, de fins a 20 cm d'ample, de color verd fosc en el feix i verd clar platejat en el revés, fortament aromàtiques. Les flors d'aquest arbre són molt aromàtiques, en forma de xicotets xanglots grocs amb una bràctea allargada. Aquestes són conegudes per les seves propietats curatives per a combatre refredats, o altres afeccions. També són usades com a tranquil·litzants o somnífers preparant-se en forma d'una infusió o te anomenada til·la. Arriben a viure fins a 900 anys, creixent lentament. S'utilitzen ben sovint per a repoblar carrers i places.

Les fulles que cauen del til·ler, en descompondre's, proporcionen un humus d'alt contingut mineral i de nutrients, que resulta molt útil per a millorar terres escasses de minerals i altres nutrients.

Tilia mongolica 21


Propietats[modifica]

Mals de cap, trastorns digestius, calmant del sistema nerviós, sedant hipnótic suau.

Contraindicacions[modifica]

Embaràs i lactancia, cardiopaties.

Mètode de preparació[modifica]

2 gr en 150 ml d´aigua

Cultiu[modifica]

Demana terra de jardí habitual, que no estigui en exces humit. Es propaga mitjançant esqueixos, llavors i injerts. Aproximadament als mesos de juny i juliol broten les flors, agrupades en forma de raïm, molt aromátiques i un llarg peduncle, que donaran de fruït un aqueni(una sola llavor).