Guia de plantes medicinals, usos i cultiu/Saponaria officinalis

Salta a la navegació Salta a la cerca

L'herba sabonera (Saponaria officinalis), també anomenada en català sabonera comuna, sabó de gitana, saboneta, sabonera o saponària, és una planta herbàcia de la família Caryophyllaceae present a Europa, Àsia i Amèrica del Nord, sobretot a llocs humits. A Catalunya es localitza en determinats punts de l'Ebre, en el sud, i a les salzedes i arenys fluvials, en el nord. Tal com el seu nom indica, officinalis, s'ha utilitzat molt en oficines de farmàcia, però en el present s'utilitza poc.

20140629Saponaria officinalis

Propietats[modifica]

Mucolítica, expectorant, antitussigen. Trastorns de la pell- analgèsica local. Antiinflamatori a(els saponòsids inhibeixen la prostaglandín-sintetasa). Hipolipemiant (els saponòsids es combinen amb els àcids biliars i inhibeixen l'absorció intestinal de colesterol). Diürètic, sudorífic, colerètic. Antitumoral, antigotosa per a rentar la roba ja que desengreixa.

Contraindicacions[modifica]

Molt tòxica, ús d’especialista. Pot provocar parades dels centres nerviosos( respiratoris , cardíacs). Irrita severament les mucoses.

Mètode de preparació[modifica]

50gr per Litre. 3 tasses diàries.

Cultiu[modifica]

Es sembra de primavera a estiu. Es pot plantar tot el any. Rebrota d’arrel i es pot trasplantar aquests rebrots. S’adapta bé a tot tipus de climes i terrenys, pertany a terrenys humits i arenosos però s’adapta be a test i a terres argilosos. Es planta cada 60cm. Es perenne.