Vés al contingut

Guia de plantes medicinals, usos i cultiu/Santolina (Santolina Chamaezyparissus)

L'espernallac, camamilla groga o camamilla de Maó (Santolina chamaecyparissus) és una planta de la família de les compostes. L'espernellac també rep altres noms comuns: camamil·la, broida femella, camamilla groga, camamilla blanca, camamilla de la Mola (a Maó), herba de Sant Joan, botja de Sant Joan, flor de Sant Joan, cordonet.

Es troba en zones pedregoses o argilenques assolellades, majoritàriament calcàries, des del nivell del mar fins als 2.000 m d'altitud. És una mata que pot fer tres pams d'alçada quan està florida, amb nombroses tiges primes i quasi verticals que porten les inflorescències. Les fulles són esparses, lineals, i amb nombrosos segments de fins a 1-2 mm situats en diverses files. Aquesta forma de les fulles dóna a l'espernallac una certa semblança al xiprer. Precisament, l'epítet específic chamaecyparissus vol dir xiprer nan. Les inflorescències són arrodonides, amb totes les floretes iguals i tubuloses. Sol tenir un color grisenc i tota la planta és molt aromàtica. No confondre amb la camamilla romana.

Santolina chamaecyparissus 04

Propietats

[modifica]

Digestiva, eliminen cucs intestinals, conjuntivitis.

Contraindicacions

[modifica]

En consum esporàdic o limitat desconegudes.

Mètode de preparació

[modifica]

2-3gr per tassa

Cultiu

[modifica]

Es sembra a la primavera o estiu. Es pot multiplicar per esqueix. S’adapta molt be a tot tipus de climes i terrenys, fins i tot els més àrids i secs. S’adapta be a cultiu de seca. Es planta cada 60cm. Es Perenne.