Guia de plantes medicinals, usos i cultiu/Regalèssia (Glycyrrhiza glabra)

La regalèssia o regalíssia (Glycyrrhiza glabra, del grec rhiza, arrel, i glyks o glukus, dolç; i glaber, que fa referència a l'absència de pilositat) és un arbust de la família de les fabàcies.

01732 - Glycyrrhiza glabra (Deutsches Süßholz)

A partir de l'arrel o rizoma se n'extreu una substància dolça coneguda col·loquialment com «pega dolça».

Propietats[modifica]

Hipertensora, refredats comuns, protectora estomacal, regula climateri, ajuda per la deshabituació tabàquica, reguladora acidesa gàstrica, antivírica, antifúngica, inmunomoduladora en VIH, dolor de gola, antiespasmòdica(còlics), antiacidesa estomacal, antiinflamatòria, mineralitzant sanguini i ossi.

Contraindicacions[modifica]

Glucocorticoides i mineralocorticoides, inhibeix desig sexual, hipertensora( especial precaució malalts cardíacs, edemes, ictus).

Mètode de preparació[modifica]

4gr per kg/max per dia, ja pot tenir risc. De una a tres infusions al dia de un trosset de regalèssia, es pot mastegar durant el dia.

Cultiu[modifica]

Es sembra i planta a la primavera i estiu. Es propaga fàcilment per esqueixos amb arrel. La regalèssia és una planta vivaç que perd la fulla a l'hivern. Es planta deixant uns 80cm entre les plantes. Triguen quatre anys a fer-se grans i fins al tercer any l'arrel ni es prou gruixuda, ni té gust o prou substàncies medicinals per poder-la collir-la. S’adapta bé a tota mena de terrenys, encara que els arenosos i fèrtils són els més adients per al conreu, ja que és en faciliten la reol·lecció. S’adapta molt bé a climes càlids, i pot resistir temperatures molt baixes.