Guia de plantes medicinals, usos i cultiu/Multiplicació per esqueix

La terra ha de ser tal i com l'hem descrit a l’apartat de cultiu en test. L'únic secret és mantenir l'humitat, ja ho pots fer amb un humidificador professional, o bé amb un polvoritzador manual. Per el polvoritzador, s'ha de polvoritzar com a mínim cada dos o tres hores, tot i que és recomanable fer-ho cada hora. Si no ho pots polvoritzar sovint, ho hauries de protegir amb una malla ombrejadora o una malla humida. També pots posar-ho en un indret amb llum indirecta i protegit de l'aire. Normalment triguen de 20 a 40 dies a treure arrels en la temporada de primavera i estiu, que son els mesos més indicats. S'acostuma a aconsellar començar a fer esqueixos quan les nits son més càlides. A Lleida, per exemple, es comença el 15 d’abril. Hi ha professionals que utilitzen hormones, però sense hormones també es poden aconseguir resultats molt bons.

Tipus d'esqueix[modifica]

  • Esqueix vegetal: Quasi totes les plantes es poden reproduir per esqueix. L'únic que hem de fer és tallar un tros d'uns tres dits com a mínim de la planta. La part alta de la planta és la més vigorosa, però igualment pots agafar les de sota. És a dir, d’una branca pots fer varis esqueixos. Un dit i mig ha d’estar colgat a la terra, sense cap fulla, i si hi hagués alguna fulla s’ha de treure.
  • Esqueixos vegetals colgant les branques: Si tenim plantes amb branques gruixudes, podem doblegar-les i colgar-les al terra. Si reguem una mica, al cap d’un mes ja comencen a treure arrels. Llavors s'ha de tallar i arrencar la planta nova.
  • Esqueix per rebrot: Hi ha plantes que a sota la base, surten rebrots. En aquests casos, s'han d'estirar amb molta cura, mirant de treure el màxim d’arrel. L'esqueix vegetal colgant la branca i l'esqueix per rebrot són les formes més viables i fàcils de fer.