Guia de plantes medicinals, usos i cultiu/Cua de Cavall (Equisetum Arvense L)

La cua de cavall petita (Equisetum arvense) és una planta considerada com a mala herba encara que també té un ús com a planta medicinal.

Són plantes sense veritables flors ni fruits igual que les falgueres. En la flora del carbonífer i part del permià la família Equisetaceae va ser molt important i tenien individus amb alçades de fins a 30 metres.

La cua de cavall petita és una planta perenne amb rizoma (geòfit). Tiges erectes de color marró pàl·lid, buides i dures, molt aspres. Les tiges que són fèrtils són d'uns 30 cm com a màxim i acaben en una caputxa anomenada estròbil on es troben els esporangis des d'on es dispersen les espores. Les tiges estèrils, més gruixudes però menys massises que les fèrtils, són més altes (fins a 60 cm) i estan formades per un conjunt d'estructures cilíndriques anomenades "verticils" progressivament més prims i imbricats uns dins dels altres.

Equisetum arvense 001

Propietats[modifica]

Obesitat, remineralitza ossos, per a l’àcid ùric, deté hemorràgies(hemostàtica),regenera pell, calvície, antigotosa, hemorroides, inflamacions, vaginals, cistitis, vit B1.


Contraindicacions[modifica]

Embaràs, lactància. Gastritis, úlcera gastroduodenal: els tanins i les sals sílice (especialment el diòxid de silici) poden irritar la mucosa gàstrica. Sempre que prenguem diürètics haurem de prendre abundant aigua sola i minerals, ja que els diürètics eliminen tòxics, aigua i minerals, ens podem remineralitzar prenent caldos de verdures o aigua de mar. Hi ha Equisetums que no son la Arvense, que s’adapten millor, però sempre recomanarem la Arvense per ser la més medicinal i més estudiada. Encara que la majoria no son tòxiques i tenen els mateixos principis actius, davant el dubte investigueu el nom científic i busqueu referències toxicològiques o pregunteu als avis per si tenen record que culturalment es una espècie que s’havia consumit.

Mètode de preparació[modifica]

100gr per litre d’aigua es fa en infusió o decocció, de la part aèria de la planta, de un a quatre vasos dia depenent la persona.

Cultiu[modifica]

Li agraden terrenys humits, fèrtils, arenosos... Hem de regar cada dia o crear un espai humit. Es pot sembrar o trasplantar d’esqueix amb arrel Es planten cada 30cm i si la terra es una mica arenosa o fèrtil, ràpidament s’estendrà. Es Perenne.