Guia de plantes medicinals, usos i cultiu/Centella asiàtica


L'hidrocotilè (Centella asiatica [L.] Urban) o centella asiàtica és una planta herbàcia, originària de Madagascar, que creix en regions pantanoses, tropicals i subtropicals, d'Àsia, Austràlia, Illes del Pacífic, Malàisia, Melanèsia i Nova Guinea.

És una planta de la família apiàcia (o Umbelliferae), originària de la zona pantropical d'Austràlia, Indonèsia, Xina, Índia, Sri lanka, Madagascar, Àfrica del sud. Una varietat seva Centella remanda creix també a algunes zones d'Amèrica del sud com Brasil, i d'altres d'Amèrica central. El seu hàbitat natural és a zones humides i amb ombres (zones enfangades) típiques de climes tropicals i subtropicals. C. asiàtica és una herbàcia perenne que no fa més d'un pam d'alçada. Les seves fulles són senceres i amb protuberàncies arrodonides. La inflorescència consta de tres a sis flors sèssils. El fruit és un aqueni, més concretament un diaqueni amb forma de disc.

Centella asiatica-ethnoplants

Propietats[modifica]

Antiséptica, reparadora tisular, per a la memória, re-epitelitzadora, inmunomoduladora, antivírica.

Contraindicacions[modifica]

Erupcions cutáneas, narcotitzant, no embarás ni lactáncia.

Mètode de preparació[modifica]

2 culleradas soperes per litre d´aigua.

Cultiu[modifica]

Planta delicada i perenne, requereix de sol i ombra parcial, es planta a Primavera o mitjançant divisió a l´epoca de creixement, la terra ha d´estar molt humida.