Guia Ubuntu/Instaŀlació reduïda
En aquesta guia parlem d'una instal·lació reduïda en aquella que no es fa ús d'un Live-CD i que hi posem menys software que al inclòs en un CD estàndard d'Ubuntu i, per tant, que també els requeriments de maquinari són inferiors.
Us explicarem dos opcions, tot i que probablement hi ha més si cerqueu per internet.
Instal·lació amb un Alternate CD d'Ubuntu
[modifica]Si el vostre PC va justet de maquinari, l'Alternate CD serà una bona opció. Aquest tutorial també us servirà per Kubuntu o Lubuntu i altres derivats d'Ubuntu.
Tot i que val la pena comentar que potser amb un CD de Xubuntu o Lubuntu (instal·lació convencional) en tindreu prou i us estalviareu algo de feina. Si el vostre PC no inicia amb Lubuntu o Xubuntu, seguiu llegint a veure si us va bé.
Si sou un usuari experimentat amb Linux ho podreu fer fàcilment. En el cas de ser un usuari novell, us recomanem que us assessoreu una mica més abans de procedir.
En aquest enllaç hi trobareu els CDs alternatius i d'altres per l'Ubuntu: http://www.ubuntu.com/download/ubuntu/alternative-download
A Alternative Downloads hi trobareu:
A. Network Installer. Imatges molt petites (menys de 50MB) per a ser grabadas en un CD o clau USB i executar la instal·lació disposant de connexió internet. Aquesta opció us serà útil si voleu fer una instal·lació a un PC sense lector de CDs o perquè per falta de memòria RAM no pot iniciar un Live-CD o Live-USB. Penseu que al fer una installació des de xarxa, el temps d'instal·lació variarà segons la connexió que tingueu i es pot allargar molt.
B. BitTorrent. Aquesta acostuma a ser la descàrrega més ràpida. Si utilitzeu Ubuntu ja porta un gestor de descàrregues Torrent inclòs. Heu de triar les versions que hi diu "alternate", si és que voleu utilitzar l'alternate CD.
C. Other Imatges. Aquesta opció us anirà bé si no disposeu d'un gestor Torrent. Hi ha versions per Mac i PCs però ni hi és l'alternate.
-Hi ha moltes possibilitats i moltes imatges ISO per descarregar. Algunes us donaran l'opció d'instal·lar un escriptori i d'altres no.
En el cas de no tindre escriptori gràfic instaŀlat, seguiu les següents passes per tal d'instal·lar-ne un:
1. Amb l'alternate CD al lector del PC, inicieu l'ordinador. Quan s'inicii l'instal·lador, primer trieu l'idioma i després premeu la tecla F4 per triar instal·lació només Terminal. Quan acabi l'instal·lació haureu de veure només una pantalla negra amb el Terminal esperant que hi poseu alguna ordre. Aquí podreu aprendre una mica l'ús del Terminal: http://ca.wikibooks.org/wiki/Guia_Ubuntu/Escrivint_al_Terminal
2. Amb connexió d'internet, instaŀleu el servidor gràfic: $ sudo apt-get install xorg (el símbol del dollar no s'ha d'escriure)
3. Instal·lar l'escriptori Enlightenment. http://www.enlightenment.org/
Al Terminal: $ sudo apt-get install e17
A partir d'aquest punt ja podreu iniciar "manualment" l'escriptori amb entorn gràfic. Només haure d'escriure al Terminal l'ordre:
$ startx
Tot seguit veure l'escriptori Enlightenment. Cal recordar que aquesta instalŀlació no us instal·larà l'escriptori Unity, que és el que duu l'Ubuntu; ni tampoc el KDE que és el del Kubuntu. L'e17 és molt minimalista, no té gairebé cap programa inclòs. Aleshores, si voleu el Firefox, LibreOffice o qualsevol altre programa, haure de fer-ho amb el Terminal. Si feu clic amb el ratolí a qualsevol part del fons de l'escriptori, us apareixerà un menú amb diverses pestanyes. La que diu Sistema serveix per apagar l'ordinador. En el cas que, un cop instaŀlat, hi volgueu afegir el KDE, el Unity o qualsevol altre escriptori, o podreu fer tal com es comenta en aquest enllaç:
http://ca.wikibooks.org/wiki/Guia_Ubuntu/Triar_una_versió_de_l'Ubuntu11.10
4. Quant inicieu l'ordinador de nou, us trobareu un altre cop amb el Terminal esperant alguna ordre. Si voleu que el servidor gràfic s'inicii automàticament, per no haver de fer l'ordre startx, caldrà que editeu l'arxiu d'inici del sistema i afegir-hi l'ordre startx.
Això es fa de la següent manera. Al Terminal executeu la següent ordre: sudo vi/usuari/.bashrc (on a usuari haureu de posar el nom del vostre usuari). S'obrirà l'arxiu en qüestió. A l'última l'ínia de configuració afegiu la paraula startx i per desar i sortir escriviu :wq i premeu enter.
Per verificar que ho heu fet bé, podeu executar l'ordre reboot. En reiniciar l'equip, hauria d'arrancar automàticament amb entorn gràfic. Si heu arribat fins aquí, això vol dir que domineu Linux, pot ser, més del que us pensabeu. A partir d'aquí, amb el Terminal i l'ajuda de Google, podeu anar afegint al vostre sistema el programes que necessiteu.
Instal·lació amb Ubuntu Mini Remix
[modifica]Aquests tipus d'instal·lació és molt semblant a la del alternate CD.
Primer de tot us heu de baixar la imatge ISO: http://www.ubuntu-mini-remix.org/
Un cop tingueu enregistrada la imatge en un CD, inicieu l'ordinador i trieu l'opció instal·lar.
Tot seguit feu el mateix que es fa des del punt 2 al 4 de la instal·lació alternate CD i obtindreu un resultat semblant.