Vés al contingut

Guia Ubuntu/Instaŀlació Ubuntu 11.04 Alternate CD

Si el vostre PC va justet de maquinari, l'Alternate CD serà una bona opció. Aquest tutorial serveix per l'Ubuntu 11.04 i versions posteriors. També per Kubuntu i derivats d'Ubuntu.

Si sou un usuari experimentat amb Linux, fàcilment podreu fer-ho seguint les tres passes següents. En el cas de ser un usuari novell, us recomanem que us assessoreu una mica més abans de procedir.

En aquest enllaç hi trobareu els CDs alternatius per l'Ubuntu: http://www.ubuntu.com/download/ubuntu/alternative-download

En aquest per Kubuntu: http://www.kubuntu.org/getkubuntu/download

1. Amb l'alternate CD al lector del PC, inicieu l'ordinador. Quan s'inicii l'instal·lador, primer trieu l'idioma i després premeu la tecla F4 per triar instal·lació només Terminal. Quan acabi l'instaŀlació haureu de veure només una pantalla negra amb el Terminal esperant que hi poseu alguna ordre. Aquí podreu aprendre una mica l'ús del Terminal: http://ca.wikibooks.org/wiki/Guia_Ubuntu/Escrivint_al_Terminal

2. Amb connexió d'internet, instaŀleu el servidor gràfic: $ sudo apt-get install xorg (el símbol del dollar no s'ha d'escriure)

3. Instaŀlar l'escriptori Enlightenment. http://www.enlightenment.org/

Al Terminal: $ sudo apt-get install e17

A partir d'aquest punt ja podreu iniciar "manualment" l'escriptori amb entorn gràfic. Només haure d'escriure al Terminal l'ordre:

$ startx

Tot seguit veure l'escriptori Enlightenment. Cal recordar que aquesta instalŀlació no us instaŀlarà l'escriptori Unity, que és el que duu l'Ubuntu; ni tampoc el KDE que és el del Kubuntu. L'e17 és molt minimalista, no té gairebé cap programa inclòs. Aleshores, si voleu el Firefox, LibreOffice o qualsevol altre programa, haure de fer-ho amb el Terminal. Si feu clic amb el ratolí a qualsevol part del fons de l'escriptori, us apareixerà un menú amb diverses pestanyes. La que diu Sistema serveix per apagar l'ordinador. En el cas que, un cop instaŀlat, hi volgueu afegir el KDE, el Unity o qualsevol altre escriptori, o podreu fer tal com es comenta en aquest enllaç:

http://ca.wikibooks.org/wiki/Guia_Ubuntu/Triar_una_versió_de_l'Ubuntu11.10

4. Quant inicieu l'ordinador de nou, us trobareu un altre cop amb el Terminal esperant alguna ordre. Si voleu que el servidor gràfic s'inicii automàticament, per no haver de fer l'ordre startx, caldrà que editeu l'arxiu d'inici del sistema i afegir-hi l'ordre startx.

Això es fa de la següent manera. Al Terminal executeu la següent ordre: sudo vi/usuari/.bashrc (on a usuari haureu de posar el nom del vostre usuari). S'obrirà l'arxiu en qüestió. A l'última l'ínia de configuració afegiu la paraula startx i per desar i sortir escriviu :wq i premeu enter.

Per verificar que ho heu fet bé, podeu executar l'ordre reboot. En reiniciar l'equip, hauria d'arrancar automàticament amb entorn gràfic. Si heu arribat fins aquí, això vol dir que domineu Linux, pot ser, més del que us pensabeu. A partir d'aquí, amb el Terminal i l'ajuda de Google, podeu anar afegint al vostre sistema el programes que necessiteu.