Vés al contingut

Guia Ubuntu/Instaŀlació Programari Ubuntu MATE RaspberryPI

INSTAĿLACIÓ DE PROGRAMARI

A l'Ubuntu disposeu de diverses eines per a poder instaŀlar programari. Unes amb entorn gràfic, com el Centre de programari de l'Ubuntu o el Software Boutique, i d'altres s'executen des del Terminal. (Vegeu Què és el Terminal al capítol vuitè d'aquesta guia)

Les d'entorn gràfic son més senzilles per al usuaris novells i tenen l'avantatge de poder visualitzar tot el programari disponible al vostre abast. L'ús del Terminal amb apt-get (que hi bé intaŀlat a l'Ubuntu per defecte) i aptitude (que no bé instaŀlat, però si és disponible als dipòsits de programari) té l'avantatge de disposar de més programari que l'eina Centre de programari de l'Ubuntu, però cal anar amb comte i ser acurat amb el que s'escriu, donat que tan sols posant una lletra malament a l'ordre del Terminal us provocarà un error no desitjat.

L'APT pot funcionar agafant els paquets des d'un CD, però el més habitual és utilitzar APT conjuntament amb Internet. A Internet podreu trobar llocs amb recopilacions de paquets per a la vostra distribució, aquests llocs s'anomenen dipòsits.

També hi ha la possibilitat d'instaŀlar programari no disponible als dipòsits, però acostuma a ser més difícil. Per sort, tant Debian com Ubuntu ofereixen suficients paquets per a cobrir les necessitats d'un usuari normal. Actualment hi ha més de 40.000. paquets disponibles.

L'APT sempre selecciona per defecte la versió més recent dels paquets. Per tant, sempre tindreu la versió actualitzada.


Software Boutique[modifica]

Aquesta és l'opció gràfica més senzilla. A la prat superior hi trobareu unes icones en les quals podreu seleccionar el programari per temàtica, Internet, Oficina, etc.

Si voleu més varietat de programari podreu instaŀlar altres eines d'instal·lació. Les podreu trobar a la penúltima icona de la dreta, la de "More Software". Hi trobareu el "Software" (el que hi ve a l'escriptori Gnome), el "Ubuntu Software Center" (el que porta el Ubuntu) i el "Synaptic pack manager" (abans hi venia amb Ubuntu però el van treure ara farà un parell d'anys).


Centre de programari de l'Ubuntu[modifica]

El "Ubuntu Software Center" és una opció gràfica semblant al "Software Boutique". Amb Ubuntu MATE o amb Gnome, Lubuntu i altres derivats, probablement hi serà al Menú Sistema - Administració.

A la la finestra principal (lateral esquerre) hi trobareu unes icones per poder triar per temes: internet, jocs, ofimàtica, gràfics, etc. Si feu clic en una icona veureu tot el programari disponible relacionat. També hi ha seccions per als més populars i les novetats.

A la part superior hi teniu una opció que diu instal·lat per poder veure el que hi teniu instaŀlat.

Un cop haguéssiu triat un programa en concret, només us caldrà prémer la icona Instaŀla'l, tot seguit s'instaŀlarà automàticament i no haureu de fer res més. Al llançador de programes del lateral esquerre us apareixerà una icona del programa recent instaŀlat.


APT[modifica]

La instaŀlació, desinstaŀlació i actualització de paquets també es pot gestionar des del terminal amb apt (Advanced Packaging Tool).

Apt és una de les eines essencials a les distribucions de Gnu/Linux derivades de Debian, com ho és l'Ubuntu. Juntament amb aptitude i d'altres, són eines de gestió de paquets .deb, els quals us permetran instal·lar programari a l'Ubuntu amb una fiabilitat i estabilitat extraordinàries.


Alguns exemples d'ordres 'd'apt:

1.Actualització de la base de dades de paquets:

$ sudo apt-get update

2.Actualització del sistema:

$ sudo apt-get upgrade

3.Instal·lar un paquet:

$ sudo apt-get install nom_del_paquet

4.Reinstal·lar un paquet:

$ sudo apt-get install --reinstall nom_del_paquet

5.Eliminació d'una aplicació:

$ sudo apt-get remove nom_del_paquet

6.Eliminació d'un paquet i dels seus arxius de configuració:

$ sudo apt-get remove --purge nom_del_paquet

7.Suprimir un paquet i totes les seves dependències:

$ sudo apt-get autoremove nom_del_paquet

8.Cercar un paquet:

$ sudo apt-cache search nom_del_paquet

9.Per resoldre dependències pendents d'arreglar:

$ sudo apt-get -f install

10.Eliminar arxius .deb que ja estàn instal·lats:

$ sudo apt-get autoclean


Per a més informació d'aquestes ordres, consulteu les pàgines del manual:

$ man apt-get

$ man apt-cache


Gestor de paquets Synaptic[modifica]

Aquí hi trobareu algo d'informació sobre aquest gestor de programari:

https://ca.wikibooks.org/wiki/Guia_Ubuntu/Insta%C5%80laci%C3%B3_Programari_Ubuntu#Gestor_de_paquets_Synaptic