Guia Ubuntu/Índex MATE Edition/Centre de Control/RaspberryPI edition

Salta a la navegació Salta a la cerca

El Centre de control, ubicat al menú Sistema, tal com indica el seu nom, podreu controlar (configurar) tot allò del sistema i escriptori. De fet, quasi bé tot el que hi ha al menú Sistema (Preferències i Administració)també ho trobareu aquí, només que endreçat d'una altra manera. Trieu el mètode que més us agradi.

A la part esquerra superior hi trobareu un quadre on hi diu FILTRE per fer una cerca pel nom.

Més avall, a TASQUES COMUNES, hi podreu canviar el tema de l'escriptori i definir les aplicacions preferides per defecte.

Al apartat GRUPS, hi trobareu:

5 apartats: Administració, Maquinari, Internet i Xarxa, Aspecte i comortament, Personal.

A continuació els detallem tots.

ADMINISTRACIÓ


Benvinguda. Aquí hi trobareu una introducció, característiques del sistema i una mica d'informació. També podreu fer un donatiu si us ve de gust.


LightDM GTK. Per canviar els tipus de fonts (lletres) del sistema, el tema i alguna cosa més.


Paràmetres de Xarxa (Network) En aquest lloc hi podreu posar el nom del domini i DNS en el cas que esteu connectats a una xarxa local


Impressió (Printers)

Instal·lació d'una impressora

Si voleu configurar la vostra impressora, heu d'anar a Paràmetres del sistema - Impressió. Per a instal·lar-la, caldrà fer clic a la icona + .

És molt possible que el sistema ja hagi detectat la vostra impressora i hi aparegui llistada al requadre de l'esquerra.

a la part dreta hi teniu 3 botons per:

1. Mostra. Per veure la cua de treballs pendents d'impressió.

2. Imprimeix una pàgina de prova. Per fer una prova d'impressió.

3. Opcions. Per editar les opcions predeterminades de qualitat, orientació del paper, etc.


També es pot trobar ajuda en temes d'impressores a:

http://openprinting.org

http://www.openprinting.org/printers

Si heu d'instal·lar una impressora en xarxa, podreu trobar informació útil en aquest enllaç del blog (Miquel Adroer i Llauradó):

http://miquel66.caliu.cat/2010/03/22/oce-tambe-imprimeix-amb-linux/

Gestor d'actualitzacions

El gestor d'actualitzacions ja us informarà automàticament cada cop que hi hagi noves actualitzacions disponibles. Normalment amb tranquil·litat podeu acceptar-les. Només en el cas que hi vegeu que hi ha un nou kernel (nucli), potser ho hauríeu de consultar a un usuari avançat per si hi ha algun problema conegut. Al botó "Paràmetres" es poden configurar les fonts de programari i tipus d'actualitzacions. Però donat que aquesta guia està enfocada als usuaris novells no hi aprofundirem amb el tema. Deixe-m'ho per als més avançats.

Software Boutique

Amb aquesta eina podreu instaŀlar molt de programari lliure amb poc més d'un clic. El trobareu ben endreçadet per temari i, si no en teniu prou, podreu afegir altres instaŀladors de programari. Per fer això últim heu de fer clic a la penúltima icona de la dreta on diu "More Software". Hi trobareu el Synaptic Pack Manager i el Ubuntu Software Center.

Gestor de paquets Synaptic

Synaptic és una eina gràfica per a l'instaŀlació de paquets. Hi és disponible al Centre de Control i també al Menú Sistema – Administració. Si aneu a Paràmetres – Dipòsits, podreu triar programari de codi obert (lliure) i també, amb els inconvenients que comportarà, programari privatiu (amb copyright). Referent a l'opció Controladors propietaris, trobareu informació al Capítol Quart, instaŀlació de controladors privatius.

Fonts Programari Synaptic.jpg

Altres característiques del Synaptic.

A la part inferior esquerra, teniu diversos botons que modifiquen el contingut del lateral de l'esquerra.

-Seccions: mostra diferents seccions que cataloguen el programari disponible.

-Estat: cataloga els paquets per instal·lats, no instal·lats, nous, etc.

-Cerca: mostra el resultat d'anteriors recerques.

-Personalitzat: diferents maneres de catalogar els paquets de manera personalitzada.

Catalan Synaptic.jpg

En el cas que voler cercar un paquet determinat, podeu fer servir, a la barra d'eines, el botó Cerca ràpida.

Si voleu instal·lar un paquet, hauríeu de clicar amb el botó de la dreta, al quadre que hi ha a la part esquerra del nom del paquet. Aleshores, marqueu l'opció Marca per a instal·lar.

Un cop ja teniu tots el paquets desitjats marcats, heu de prémer Aplica a la barra d'eines.

Data i Hora

Em sembla que està prou clar, no?

Bé, si voleu, podreu sincronitzar l'hora amb servidors d'internet.

Usuaris i Grups

Si voleu afegir un usuari al vostre sistema o canviar la contrasenya d'algun usuari, aquí hi trobareu la informació que us cal.


Comptes usuari.png

Per fer qualsevol canvi, primer haureu de prémer la tecla "Desbloca" i posar la contrasenya adient.

Per a afegir un usuari, premeu el símbol +, per a editar-lo, a la meitat dreta de la finestra hi teniu les opcions disponibles.

Si ho preferiu, també es poden gestionar usuaris amb el Terminal

Algunes ordres:

Per afegir un usuari: $ sudo adduser nom-usuari

Per canviar la contrasenya d'un usuari concret: $ sudo passwd nom-usuari

Per canviar la contrasenya del usuari en ús: $ sudo passwd

En el cas de tindre un sol usuari al vostre PC, no és una mala idea crear-ne un de més amb drets d'usuari. Aleshores, si teniu cap problema per accedir al sistema, sempre hi tindreu una segona opció per entrar-hi i intentar de resoldre el problema, o almenys poder recuperar documents amb facilitat.


MAQUINARI

Controladors addicionals (Additional Drivers)

Algunes targetes gràfiques o altres dispositius poden necessitar de controladors addicionals. en aquest apartat podreu indicar que Ubuntu en faci ús molt fàcilment. No haureu de saber res de configuració, bàsicament només haureu de marcar una casella indicant que se'n faci ús.

Bluetooth

Això us serà útil per enviar o rebre arxius des del vostre mòbil si té l'opció Bluetooth.

Disks

Disks és una eina on podreu visualitzar i donar format als dispositus externs que inseriu al vostre equip, memòries USB, tarjes SD, discs durs externs. També podreu crear i restaurar imatges de disc.

Dreceres del teclat

Si sou dels que us agrada personalitzar coses com Ctrl Alt Supr o amb quina combinació de tecles podeu obrir un Terminal, aquí ho podreu fer.

Gestor d'Energia

Si utilitzeu un portàtil us anirà bé controlar aspectes tals com apagar la pantalla en tancar la tapa o bé apagar l'ordinador quan l'energia sigui críticament baixa.

Monitors (Pantalles)

Per configurar la resolució o rotació de les pantalles. En podreu configurar més d'una si hi en connecteu una al vostre portàtil.

Ratolí

Si us sembla que el ratolí es mou massa ràpid o el touchpad no va fí, aquí ho podreu soŀlucionar.

So

Pot semblar molt evident, sí, és clar que podreu ajustar el volum. Però també l'entrada de micròfon i alguna cosa més.

Teclat

Aquí podreu configurar la repetició de tecles i el parpelleig del cursor.

Al apartat Paràmetres de la disposició , hi trobareu el tipus de teclat. Normalment, si heu triat l'idioma català, ja estarà configurat correctament. En el cas d'un Live CD, potser haureu d'afegir el teclat "Català (Espanya, L amb punt volat).


Si heu configurat bé el vostre idioma durant la instal·lació triant el tipus de teclat adient, no hauríeu de tindre cap problema. Però en el cas que el teclat no funcioni com cal (que no faci bé accents, la @, etc.) ho podreu configurar amb el Terminal:

$ sudo dpkg-reconfigure keyboard-configuration (Atenció! es pot donar el cas que aquesta opció només funcioni durant la sessió en curs i, un cop reinicieu l'ordinador, torni a estar malament)


Haureu de respondre algunes preguntes. El teclat més comú, si no sabeu quin teniu exactament, és el "PC genèric de 105 tecles". País d'origen "Espanyol" i disposició del teclat "Español - Català (Espanya, L amb punt volat)".

També hi ha una altra manera de configurar el teclat. Al panell superior de l'escriptori, hi ha un lloc on diu la disposició del teclat. Si per exemple teniu la disposició espanyola, hi diu ES. Però si ho teniu malament i potser teniu la disposició anglesa, posarà ES. Així doncs, des d'aquí també ho podreu canviar.


INTERNET i XARXA

Configuració del tallafocs (firewall)

L'Ubuntu, com totes les distribucions de Linux, té un tallafocs molt potent inclòs al sistema central (nucli). Aquest no ve activat per defecte i s'ha de configurar manualment. Es considera que no és necessari perquè l'Ubuntu d'escriptori no té serveis externs i, per tant, no hi ha riscos. Imagineu l'Ubuntu com una casa sense finestres ni portes per les quals un intrús tingués accés a l'interior. Tots els intents d'accés des de l'exterior topen amb un mur.

Tot i que hem comentat que amb Linux estareu més segurs que amb altres sistemes, cada dia hi ha més atacs maliciosos i configurar el tallafocs amb una aplicació gràfica és una feina què podeu fer en pocs minuts. Per fer això amb Linux hi ha el programa anomenat gufw.

Abans d'instaŀlar el gufw podeu verificar l'estat del ufw des de el terminal amb la següent comanda:

sudo ufw status

El resusltat hauria de ser quelcom això: Estat: inactiu

Aquest és l'estat normal del tallafocs a Ubuntu: Bé instaŀlat però està desactivat.


El gufw és una eina potent i senzilla per a configurar el tallafocs. Podreu instałlar-lo molt fàcilment amb el gestor Programari de l'Ubuntu.

Teniu en compte que no és necessari tenir funcionant contínuament el gufw per a gaudir de la protecció del tallafocs de l'Ubuntu. L'únic que fa el gufw és configurar el tallafocs de l'Ubuntu, no sent ell mateix un tallafocs pròpiament.

Per a iniciar el gufw, aneu a Sistema – Administració – Firewall (Amb Unity: Aplicacions - Firewall). També trobareu el Firewall a "Tots el Paràmetres - Sistema".

Si no sabeu com configurar-ho, per a un usuari "normal" las següent configuració estaria bé:

Status = ON
Incoming = Deny
Outgoing = Allow


Tal com he comentat anteriorment, no hi ha cap raó per a tenir-lo en marxa continuadament. Si en qualsevol altre moment voleu configurar de nou el gufw, aquest us demanarà la contrasenya de l'administrador.

Amb la configuració que us hem recomanat per a un usuari normal el tallafocs impedeix l'entrada de dades des de l'exterior, mentre que permet la sortida de dades.

Dos tipus de regles es poden establir:

La política del trànsit d'entrada, que permet les connexions provinents de xarxes o d'Internet, i

la política del trànsit de sortida, que pot evitar la sortida de dades no autoritzada del vostre pc, com ara virus i spyware.

De fet, gairebé no hi ha virus ni spyware per a GNU/Linux, però és probable que això canviï amb el temps tan aviat com l'Ubuntu es faci més popular. La política del trànsit d'entrada impedeix connexions externes no autoritzades.

Creant una regla de permissió d'entrada aconseguireu que un determinat programa, per exemple el Transmision, pugui introduir dades a l'equip. Per a crear una regla que permeti l'ús de Transmision (per arxius torrent), feu el següent:

1. Inicieu gfuw.

2. Premeu Rules i el símbol +

3. Verifiqueu que hi teniu seleccionat: Policy = Allow. Direction = In.

4. On diu Application Filter heu d'escriure Transmission

5. Premeu Afegeix.

6. Premeu Tanca.

7. A la finestra de Rules, que abans era buida, ara us apareixerà la regla que heu creat.

7. Tanqueu el gufw.

En el cas d'iniciar una descàrrega d'un lloc no autoritzat, el ufw us avisarà i no ho permetrà, però també us donarà l'opció d'autoritzar el lloc determinat, cas que us interessi fer-ho.

Qualsevol regla establerta té efecte immediatament. Si voleu eliminar-ne una, seleccioneu la regla en qüestió i premeu el símbol menys.

Creant una regla de permissió de sortida aconseguireu que alguns programes, com per exemple el de correu electrònic, puguin treure dades del vostre ordinador. Això serà necesari en el cas que canvieu el Outgoing a Deny. Si teniu Outgoing = Allow no caldrà crear regles de sortida.

El ufw te dues polítiques de trànsit de sortida, la de trànsit permissiu i la de trànsit restrictiu. La de trànsit permissiu, que ve establerta per defecte, tot el trànsit de sortida és permès a no ser que una regla indiqui el contrari. La de trànsit restrictiu, al contrari que l'anterior, el trànsit de sortida no està permès a no ser que una regla permeti el contrari. La política de sortida, sens dubte, és la més segura, tot i que tindreu la feina de configurar regles individuals per a cada una de les aplicacions que necessiten treure dades cap al exterior, com per exemple Internet, correu electrònic, missatgeria instantània i algunes altres.

Per a crear una regla de permissió de sortida, cal fer gairebé igual com amb una regla de permissió d'entrada. La diferència està en que a la pestanya Direction hi haureu de seleccionar Out.

En el cas de tenir l'opció restrictiva, tal com he comentat abans, haureu de crear regles per a permetre la sortida de dades. Per a fer una regla de sortida, per exemple, per tal de permetre l'ús del correu electrònic, feu el següent:

1. Inicieu el gufw.

2. Premeu Rules i el símbol +

3. Verifiqueu que hi teniu seleccionat: Policy = Allow. Direction = Out.

4. On diu Application Filter heu d'escriure POP3

5. Premeu Afegeix.

6. Premeu Tanca.

7. A la finestra de Rules, que abans era buida, ara us apareixerà la regla que heu creat.

7. Tanqueu el gufw.


Connexions de Xarxa

Abans de començar val la pena dir que, avui dia, amb la majoria de routters subministrats pels proveïdors de banda ampla (ADSL) o connexió per cable, no cal fer res. Sovint és endollar i navegar.

Ara bé, en el cas que tingueu que configurar manualment el paràmetres de la xarxa us caldrà tindre a mà certa informació de la vostra xarxa. Si disposeu de detecció automàtica (DHCP), o bé IP fixa, Gateway (normalment IP del Router), DNS, etc.

Un cop heu accedit al Centre de Control - Altres - Connexions Xarxa, trieu el tipus de connexió: Cable o Sense fil.

Si per exemple heu triat "Cable", heu de prémer la icona Edita.

O bé, si heu triat "Sense fil", cal seleccionar la xarxa que voleu configurar i prémer igualment Edita.

Un cop hàgiu premut Edita sigui amb cable o sense,obtindreu una finestra com la següent o semblant.

Configuració Xarxa Paràmetres IPv4

On hi diu Mètode, hi podreu posar els paràmetres de la connexió que us hagi subministrat el vostre proveïdor de banda ampla o, en el cas d'un ordinador en xarxa, segons us indiqui l'administrador de la xarxa.

Si heu escollit el mètode manual per a introduir les dades de xarxa, també podreu, més avall, introduir les DNS que potser haureu d'omplir depenent de la configuració de la xarxa.

A la pestanya Seguretat de la xarxa sense fil podreu verificar si teniu la contrasenya de la wifi ben configurada.

Un cop fet això, ja hauríeu de tindre xarxa. Per si de cas, reinicieu el PC si no funciona el primer cop i inicieu el navegador per a comprovar que la xarxa funciona.


Servidor Intermidiari de Xarxa

Si sou un usuari domèstic no caldrà que hi feu res aquí. Tal com hem comentat més amunt, les connexions de banda ampla domèstiques són prou senzilles, endollar i navegar.

Si sou un informàtic i necesiteu configurar el servidor intermidiari aquí és ben senzill.


ASPECTE i COMPORTAMENT

Aparença. En aquest menú hi trobareu quatre pestanyes. (Raspberry aparençca està a "Aspecte i comportament)

1. Tema. On podreu canviar el tema d'escriptori obtenint múltiples opcions de colors, tipus de carpetes i posició de la X per tancar finestres.

2.Fons. N'hi ha molts i molt macos. Alguns amb progressió de múltiples imatges.

3. Tipus de lletra. Prou evident! Molt pràctic per fer la lletra gran si teniu dificultat de lectura.

4. Interficie.

Dispositius i mitjans extraïble

Aquí podreu modificar el comortament del sistema quan hi inseriu per exemple una memòria USB o una càmara. Voleu que el sistema importi les fotos automàticament? Voleu que en inserir un USB el sistema el monti automàticament?

Amb Linux es diu muntar un dispositiu quan aquest queda preparat per al seu ús.

Estalvi de pantalla. De debò què cal explicar-ho?

Finestres. Per ajustar el comportament de les finestres.

Gestió de Fitxers. Entre d'altres coses hi podreu configurar si voleu un sol clic o doble clic per obrir els elements. Vista per icones o llista i molt més.

MATE Tweak. En aquest apartat afinareu algun comportament de les finestres/escriptori propis del Mate. Cal dir que no hi ha gaire. Feu una ullada. Amb la curiositat també s'aprèn molt.

Aneu amb compte amb la icona Interficie. On diu taulells està seleccionat per defecte el MATE. Si el canvieu potser l'escriptori us canviarà totalment. Potser divertit i fins hi tot us pot agradar més, però llavors moltes de les coses que expliquem en aquesta guia no les trobareu al mateix lloc.

Menú principal. Si hi ha programes del Menú principal que no utilitzeu habitualment però que no voleu eliminar els podreu simplement treure del menú sens desinstaŀlar-los.

Popup Notifications (Notificacions emergents)

Personalitzeu les notificacions del sistema


PERSONAL


Aplicacions d'inici.

Per poder indicar quins programes voleu que s'iniciïn al engegar l'ordinador.

Aplicacions preferides.

Quan obriu el navegador web que preferiu: Chromium o Firefox. Quin és el vostre reproductor multimèdia preferit? Concs vinga! aquí ho heu de posar.

Backups

Podeu fer una còpia de seguretat dels vostres documents o arxius quan vulgueu o també ho podreu programar perquè es faci automàticament periodicament.

Gestió de Fitxers.

Entre d'altres coses hi podreu configurar si voleu un sol clic o doble clic per obrir els elements. Vista per icones o llista i molt més.

Language Support (suport d'idioma).

Si ho veieu escrit en anglès és prou evident que l'heu d'executar. Baixarà i instaŀlarà tot el necessari perquè el vostre escriptori estigui traduït al vostre idioma.

Onboard Settings

Quant a mi.

Per si voleu canviar la vostra icona al sistema i la contrasenya d'accés.

Tecnologies assistives