Guia Ubuntu/Índex MATE Edition/Centre de Control
El Centre de control, ubicat al menú Sistema, tal com indica el seu nom, podreu controlar (configurar) tot allò del sistema i escriptori. De fet, quasi bé tot el que hi ha al menú Sistema (Preferències i Administració)també ho trobareu aquí, només que endreçat d'una altra manera. Trieu el mètode que més us agradi.
A la part esquerra superior hi trobareu un quadre on hi diu FILTRE per fer una cerca pel nom.
Més avall, a TASQUES COMUNES, hi podreu canviar el tema de l'escriptori i definir les aplicacions preferides per defecte.
Al apartat GRUPS, hi trobareu:
4 apartats que a continuació en parlem en detall.
La cuantitat i ordre dels paràmetres de configuració de cada menú poden variar segons la versió de mate que tingueu instaŀada, PC o Raspberry.
PERSONAL
Aparença. En aquest menú hi trobareu quatre pestanyes. (Raspberry aparençca està a "Aspecte i comportament)
1. Tema. On podreu canviar el tema d'escriptori obtenint múltiples opcions de colors, tipus de carpetes i posició de la X per tancar finestres.
2.Fons. N'hi ha molts i molt macos. Alguns amb progressió de múltiples imatges.
3. Tipus de lletra. Prou evident! Molt pràctic per fer la lletra gran si teniu dificultat de lectura.
4. Interficie.
Aplicacions d'inici. Per poder indicar quins programes voleu que s'iniciïn al engegar l'ordinador.
Aplicacions preferides. Quan obriu el navegador web que preferiu: Chromium o Firefox. Quin és el vostre reproductor multimèdia preferit? Concs vinga! aquí ho heu de posar.
Estalvi de pantalla. De debò què cal explicar-ho?
Finestres. Per ajustar el comportament de les finestres.
Backups
Gestió de Fitxers. Entre d'altres coses hi podreu configurar si voleu un sol clic o doble clic per obrir els elements. Vista per icones o llista i molt més.
Language Support (suport d'idioma). Si ho veieu escrit en anglès és prou evident que l'heu d'executar. Baixarà i instaŀlarà tot el necessari perquè el vostre escriptori estigui traduït al vostre idioma.
En aquest apartat també podreu afegir o eliminar més d'un idioma al vostre sistema. Per si us bé de gust iniciar Ubuntu amb diferents idiomes.
MATE Tweak. En aquest apartat afinareu algun comportament de les finestres/escriptori propis del Mate. Cal dir que no hi ha gaire. Feu una ullada. Amb la curiositat també s'aprèn molt.
Menú principal. Si hi ha programes del Menú principal que no utilitzeu habitualment però que no voleu eliminar els podreu simplement treure del menú sens desinstaŀlar-los.
Notificacions emergents Les notificacions emergents també tenen diferents temes i les podeu configurar perquè apareguin a l'esquerra o dreta de l'escriptori.
Passwords and Keys. Els usuaris avançats podreu importar i exportar claus d'encriptació i quelcom més.
Quant a mi. Per si voleu canviar la vostra icona al sistema i la contrasenya d'accés.
MAQUINARI
Controladors addicionals (Additional Drivers)
Algunes targetes gràfiques o altres dispositius poden necessitar de controladors addicionals. en aquest apartat podreu indicar que Ubuntu en faci ús molt fàcilment. No haureu de saber res de configuració, bàsicament només haureu de marcar una casella indicant que se'n faci ús.
Bluetooth
Això us serà útil per enviar o rebre arxius des del vostre mòbil si té l'opció Bluetooth.
Disks
Disks és una eina on podreu visualitzar i donar format als dispositus externs que inseriu al vostre equip, memòries USB, tarjes SD, discs durs externs. També podreu crear i restaurar imatges de disc.
Energia
Si utilitzeu un portàtil us anirà bé controlar aspectes tals com apagar la pantalla en tancar la tapa o bé apagar l'ordinador quan l'energia sigui críticament baixa.
Monitors (Pantalles)
Per configurar la resolució o rotació de les pantalles. En podreu configurar més d'una si hi en connecteu una al vostre portàtil.
Impressió (Printers)
Instal·lació d'una impressora
Si voleu configurar la vostra impressora, heu d'anar a Paràmetres del sistema - Impressió. Per a instal·lar-la, caldrà fer clic a la icona + .
És molt possible que el sistema ja hagi detectat la vostra impressora i hi aparegui llistada al requadre de l'esquerra.
a la part dreta hi teniu 3 botons per:
1. Mostra. Per veure la cua de treballs pendents d'impressió.
2. Imprimeix una pàgina de prova. Per fer una prova d'impressió.
3. Opcions. Per editar les opcions predeterminades de qualitat, orientació del paper, etc.
També es pot trobar ajuda en temes d'impressores a:
http://www.openprinting.org/printers
Si heu d'instal·lar una impressora en xarxa, podreu trobar informació útil en aquest enllaç del blog (Miquel Adroer i Llauradó):
http://miquel66.caliu.cat/2010/03/22/oce-tambe-imprimeix-amb-linux/
Ratolí
Si us sembla que el ratolí es mou massa ràpid o el touchpad no va fí, aquí ho podreu soŀlucionar.
So
Pot semblar molt evident, sí, és clar que podreu ajustar el volum. Però també l'entrada de micròfon i alguna cosa més.
Creador de discos d'arrencada (Startup Disk Creator)
En parlem al Capítol Primer d'instaŀlació. Apartat "Què CAL fer abans d'instal·lar?", secció "Com preparar un USB".
Teclat
Aquí podreu configurar la repetició de tecles i el parpelleig del cursor.
Al apartat Paràmetres de la disposició , hi trobareu el tipus de teclat. Normalment, si heu triat l'idioma català, ja estarà configurat correctament. En el cas d'un Live CD, potser haureu d'afegir el teclat "Català (Espanya, L amb punt volat).
Si heu configurat bé el vostre idioma durant la instal·lació triant el tipus de teclat adient, no hauríeu de tindre cap problema. Però en el cas que el teclat no funcioni com cal (que no faci bé accents, la @, etc.) ho podreu configurar amb el Terminal:
$ sudo dpkg-reconfigure keyboard-configuration (Atenció! es pot donar el cas que aquesta opció només funcioni durant la sessió en curs i, un cop reinicieu l'ordinador, torni a estar malament)
Haureu de respondre algunes preguntes. El teclat més comú, si no sabeu quin teniu exactament, és el "PC genèric de 105 tecles".
País d'origen "Espanyol" i disposició del teclat "Español - Català (Espanya, L amb punt volat)".
També hi ha una altra manera de configurar el teclat. Al panell superior de l'escriptori, hi ha un lloc on diu la disposició del teclat. Si per exemple teniu la disposició espanyola, hi diu ES. Però si ho teniu malament i potser teniu la disposició anglesa, posarà ES. Així doncs, des d'aquí també ho podreu canviar.
SISTEMA
GParted
El GParted (Gnome Partition Editor) és un editor de particions per a l'entorn d'escriptori GNOME i també pel MATE. S'utilitza per crear, esborrar, canviar de mida, moure, comprovar i copiar particions, i el sistema de fitxers d'elles. Aquest programa és útil per crear espai per a nous sistemes operatius, reorganitzar l'ús del disc, copiar dades que resideixen en discs durs i que reflecteixen una partició amb una altra (disc imaging).
Paràmetres de Xarxa
En aquest lloc hi podreu posar el nom del domini i DNS en el cas que esteu connectats a una xarxa local.
Gestor d'actualitzacions
El gestor d'actualitzacions ja us informarà automàticament cada cop que hi hagi noves actualitzacions disponibles. Normalment amb tranquil·litat podeu acceptar-les. Només en el cas que hi vegeu que hi ha un nou kernel (nucli), potser ho hauríeu de consultar a un usuari avançat per si hi ha algun problema conegut.
Al botó "Paràmetres" es poden configurar les fonts de programari i tipus d'actualitzacions. Però donat que aquesta guia està enfocada als usuaris novells no hi aprofundirem amb el tema. Deixe-m'ho per als més avançats.
Gestor de paquets Synaptic
Synaptic és una eina gràfica per a l'instaŀlació de paquets. Hi és disponible al Centre de Control i també al Menú Sistema – Administració. Si aneu a Paràmetres – Dipòsits, podreu triar programari de codi obert (lliure) i també, amb els inconvenients que comportarà, programari privatiu (amb copyright). Referent a l'opció Controladors propietaris, trobareu informació al Capítol Quart, instaŀlació de controladors privatius.
Altres característiques del Synaptic.
A la part inferior esquerra, teniu diversos botons que modifiquen el contingut del lateral de l'esquerra.
-Seccions: mostra diferents seccions que cataloguen el programari disponible.
-Estat: cataloga els paquets per instal·lats, no instal·lats, nous, etc.
-Cerca: mostra el resultat d'anteriors recerques.
-Personalitzat: diferents maneres de catalogar els paquets de manera personalitzada.
En el cas que voler cercar un paquet determinat, podeu fer servir, a la barra d'eines, el botó Cerca ràpida.
Si voleu instal·lar un paquet, hauríeu de clicar amb el botó de la dreta, al quadre que hi ha a la part esquerra del nom del paquet. Aleshores, marqueu l'opció Marca per a instal·lar.
Un cop ja teniu tots el paquets desitjats marcats, heu de prémer Aplica a la barra d'eines.
Data i Hora
Em sembla que està prou clar, no?
Bé, si voleu, podreu sincronitzar l'hora amb servidors d'internet.
Centre de Programari de l'Ubuntu
Aquesta és l'opció gràfica més senzilla per a instaŀlar programari am Ubuntu. La trobareu al Centre de control i al Menú Sistema - Administració.
A la la finestra principal (lateral esquerre) hi trobareu unes icones per poder triar per temes: internet, jocs, ofimàtica, gràfics, etc. Si feu clic en una icona veureu tot el programari disponible relacionat. També hi ha seccions per als més populars i les novetats.
A la part superior hi teniu una opció que diu instal·lat per poder veure el que hi teniu instaŀlat.
Un cop haguéssiu triat un programa en concret, només us caldrà prémer la icona Instaŀla'l, tot seguit s'instaŀlarà automàticament i no haureu de fer res més.
Usuaris i Grups
Si voleu afegir un usuari al vostre sistema o canviar la contrasenya d'algun usuari, aquí hi trobareu la informació que us cal.
Per fer qualsevol canvi, primer haureu de prémer la tecla "Desbloca" i posar la contrasenya adient.
Per a afegir un usuari, premeu el símbol +, per a editar-lo, a la meitat dreta de la finestra hi teniu les opcions disponibles.
Si ho preferiu, també es poden gestionar usuaris amb el Terminal
Algunes ordres:
Per afegir un usuari: $ sudo adduser nom-usuari
Per canviar la contrasenya d'un usuari concret: $ sudo passwd nom-usuari
Per canviar la contrasenya del usuari en ús: $ sudo passwd
En el cas de tindre un sol usuari al vostre PC, no és una mala idea crear-ne un de més amb drets d'usuari. Aleshores, si teniu cap problema per accedir al sistema, sempre hi tindreu una segona opció per entrar-hi i intentar de resoldre el problema, o almenys poder recuperar documents amb facilitat.
ALTRES
Còpia de seguretat
Això és el què gairebé ningú no fa i tothom hauria de fer. Mai se sap si pot petar el disc dur o esborrar-se els documents accidentalment. Així dons, per què no invertiu uns minuts en la vostra seguretat. Amb Ubuntu disposeu d'una eina ben senzilla que fins i tot podreu configurar còpies automàtiques dels vostres documents més importants. Copiades al mateix disc dur (una mala idea), per allò què hem dit de si el disc dur peta, o bé a dispositius externs.
I feu el favor de fer còpies de seguretat!!!
Dreceres de teclat
Per configurar accions amb combinació de tecles.
Tallafocs (Firewall)
El tallafocs que hi bé amb Ubuntu és el Gufw Firewall. Per defecte bé inhabilitat.
Un cop l'inicieu, la configuració per defecte que el mateix programa suggereix és la següent:
Status = ON; Incoming = Deny; Outgoning Allow.
Per cert, de moment encara no està traduït al català.
Com crear una regla de permissió: (Per exemple per BitTorrent)
-Premeu el símbol + que hi ha sota la finestra Regles.
-Per una regla de permissió d'entrada: Policy = Allow, Direction = In.
-Application = BitTorrent.
Connexions de Xarxa
Abans de començar val la pena dir que, avui dia, amb la majoria de routters subministrats pels proveïdors de banda ampla (ADSL) o connexió per cable, no cal fer res. Sovint és endollar i navegar.
Ara bé, en el cas que tingueu que configurar manualment el paràmetres de la xarxa us caldrà tindre a mà certa informació de la vostra xarxa. Si disposeu de detecció automàtica (DHCP), o bé IP fixa, Gateway (normalment IP del Router), DNS, etc.
Un cop heu accedit al Centre de Control - Altres - Connexions Xarxa, trieu el tipus de connexió: Cable o Sense fil.
Si per exemple heu triat "Cable", heu de prémer la icona Edita.
O bé, si heu triat "Sense fil", cal seleccionar la xarxa que voleu configurar i prémer igualment Edita.
Un cop hàgiu premut Edita sigui amb cable o sense,obtindreu una finestra com la següent o semblant.
On hi diu Mètode, hi podreu posar els paràmetres de la connexió que us hagi subministrat el vostre proveïdor de banda ampla o, en el cas d'un ordinador en xarxa, segons us indiqui l'administrador de la xarxa.
Si heu escollit el mètode manual per a introduir les dades de xarxa, també podreu, més avall, introduir les DNS que potser haureu d'omplir depenent de la configuració de la xarxa.
A la pestanya Seguretat de la xarxa sense fil podreu verificar si teniu la contrasenya de la wifi ben configurada.
Un cop fet això, ja hauríeu de tindre xarxa. Per si de cas, reinicieu el PC si no funciona el primer cop i inicieu el navegador per a comprovar que la xarxa funciona.
Programari i actualitzacions
Per configurar les fonts de programari. Si sou un usuari novell millor no hi remeneu!
Al usuari avançat ben segur que poca cosa cal explicar-li. Així doncs, ja que aquesta guia va adreçada als que s'inicien, no en profunditzarem en el tema.