Guia Epsilon Linux/Escriptori Mate
L'Escriptori MATE
[modifica]L'Escriptori és el component del sistema operatiu responsable dels elements que apareixen en ell: El Panell, el Fons 'escriptori, el Centre de Control, els menús... etc.
Mate és una branca del Gnome 2 amb la intenció de crear un escriptori més atractiu per l'usuari comú amb un menú de programes i escriptori molt configurable. "Mate" és fàcil d'utilitzar i es centra en fer les coses senzilles per a l'usuari.
http://ca.wikipedia.org/wiki/GNOME
http://es.wikipedia.org/wiki/MATE
Configuració de l'escriptori
[modifica]Amb la tecla Menú gaudeix d'una eina especifica que us permetrà personalitzar l'escriptori al vostre gust ràpidament. La podeu iniciar fent clic a Menú – Centre de Control – Personal - configuració de l'escriptori.
Mint Menú
[modifica]Linux Mint conté un sistema de menú anomenat mintMenu. Aquest menú inicialment va estar inspirat en el menú "Slab" desenvolupat per SUSE però difereix en moltes coses.
A Linux Mint li podeu activar Gnome per reemplaçar el mintMenú. Més endavant veureu com fer-ho amb aquesta guia d'ús. Encara que és molt diferent, val la pena aprendre l'ús del mintMenú i, probablement, us encantarà un cop us hageu acostumat. Per obrir el mintMenú podeu prémer la icona amb el logo del Mint al cantó inferior esquerre de la vostra pantalla o prement CTRL+ SUPER_L ( la tecla Ctrl esquerra + la tecla esquerra amb el símbol de Windows).
Si us heu fixat bé, habreu vist que el quadre o barra on hi ha EL mintMenú es troba a la part superior de la pantalla. Inicialment aquest quadre bé a la part inferior, però ben fàcilment, podreu canviar el seu lloc i alguna cosa més. Per fer-ho, feu clic-dret d'amunt del quadre i, tot seguit, clic a "Propietats". Entre altres coses, també podreu activar que s'oculti automàticament.
El menú Llocs
[modifica]A la cantonada superior esquerra del Menú teniu els Llocs, que dóna accés als llocs de més ús de l'escriptori. Inicialment són 5: Ordinador, Carpeta d'inici, Xarxa, Escriptori, i Paperera. Si voleu canviar aquests llocs, ho podreu fer mol fàcilment fent clic dret a Menú, triar Preferències i prémer Llocs.
El lloc Ordinador us mostra els volums d'emmagatzematge de l'ordinador. Si les seves particions estan muntades i mintDesktop està configurat per a mostrar "Discos Muntats" a l'escriptori, llavors probablement no necessiteu accedir-hi gaires cops. Però si decidiu no mostrar els volums muntats al vostre escriptori o si necessiteu muntar una partició que no està muntada per defecte, aquest lloc us pot resultar molt útil.
D'altra banda, el lloc Carpeta d'inici és un dels botons del Menú que més utilitzareu. Si heu utilitzat Gnome abans, probablement fèieu servir la icona Carpeta d'inici situada al vostre escriptori. Quan teniu moltes finestres obertes i l'escriptori no és completament visible. Epsilon Menú us pot ser molt útil per agilitzar l'accés al vostre "Home" (carpeta d'inici).
El vostre directori Carpeta d'inici conté les vostres dades personals. Per defecte hi trobareu creades una sèrie de directoris (carpetes) per facilitar-vos la organització dels vostres fitxers. Podeu esborrar aquests directoris si voleu o podeu utilitzar-los per a guardar els vostres arxius segons el seu tipus.
Quant feu clic dret a un arxiu o carpeta, entre altres opcions, podreu moure l'arxiu a la paperera o suprimir-lo. Si trieu Suprimeix, l'arxiu serà eliminat permanentment sense poder recuperar-lo. Si trieu Mou a la paperera, s'enviarà a la paperera, lloc accessible des del menú d'Epsilon.
- El lloc Escriptori correspon als fitxers que es mostren a l'escriptori, col·locar un fitxer aquí o a l'escriptori és el mateix.
- El lloc Xarxa simplement us mostra els altres ordinadors, serveis compartits, dominis i grups de treball presents a la vostra xarxa.
- El lloc Paperera és on van a parar els fitxers quan els elimineu.
El menú Sistema
[modifica]Existeix una secció anomenada Sistema al racó esquerre del mintMenú. Aquesta secció proporciona 7 botons que us dóna accés ràpid a les característiques importants del sistema:
-Gestor de programari. Aquesta és l'opció gràfica més senzilla per instaŀlar programes amb LinuxMint. En parlarem amb més detall al capítol “Administració de programari” d'aquesta guia.
-Gestor de paquets. Accés al Gestor de paquets Synaptic.
Synaptic és una eina gràfica per a l'instal·lació de paquets. També podreu iniciar-lo si feu clic a Menú – Administració – Gestor de paquets Synaptic. També en parlarem amb més detall al capítol “Administració de programari”.
Centre de Control
[modifica]Aquest botó executa el Centre de Control del sistema. Aquesta aplicació us permet configurar cada aspecte de l'Escriptori Mate i de l'ordinador en general. Veureu cada objecte d'aquest Centre de Control en següents capítols.
Consola
[modifica]Executa l'aplicació anomenada "Terminal" que us permet introduir ordres a l'ordinador. Si esteu acostumats a Microsoft Windows, probablement esteu pensant "Comandes MS-DOS? Ni en broma!" Probablement estarem d'acord en que el Terminal no és l'aplicació més sexi inclosa a Linux, però hauríeu de saber que és l'aplicació més poderosa i no és tan difícil d'utilitzar.
Tard o d'hora acabareu per utilitzar aquest Terminal i contra més l'utilitzeu, més us agradarà (tant si us agrada la idea de que us agradi... com si no). Recordeu com existien coses que no us agradaven quan éreu petits i com ara no podríeu viure sense elles? Terminal és una d'aquestes coses. Quan arribeu al final d'aquesta guia, us haureu tornat addictes a ell. L'utilitzareu perquè per a algunes tasques és més ràpid, més precís i, en realitat, més simple d'utilitzar que una interfície gràfica equivalent.
Bloca la pantalla
[modifica]Heu d'anar al lavabo? I no voleu apagar l'ordinador. Amb un ràpid clic deixareu l'ordinador protegit amb la contrasenya de l'usuari en ús.
Surt de la Sessió
[modifica]Per sortir o canviar d'usuari.
Atura l'ordinador
[modifica]Mostra una finestra que us permet escollir què voleu fer:
- Atura. Apaga l'ordinador.
- Reinicia. Re-engega el vostre ordinador.
- Atura temporalment. Atura temporalment la sessió de manera ràpida i utilitza el mínim d'energia mentre l'ordinador està en espera.
- Hiberna. Atura temporalment la sessió i no utilitza energia fins que es reinicia l'ordinador.
El menú Aplicacions
[modifica]El DVD del LinuxMint està comprimit i actualment conté uns 4 GB de dades. Les aplicacions incloses per defecte quan instal·leu Mint són una part de la "Selecció de Programari Predeterminat".
Donat que un dels propòsits del LinuxMint és que sigui senzill d'utilitzar i treballar amb ell, s'inclou per defecte una col·lecció de programari molt amplia per tal que pugueu realitzar les tasques més importants.
Inicialment es mostres les aplicacions preferides a l'indicador Preferits. Aquests programes que s'han creat com a preferits, els podeu treure o afegir-ne un altres simplement fent-hi clic dret amb el ratolí. A més d'això, també hi tindreu l'opció d'afegir-los a l'escriptori o al tauler (la barra superior).
Opcionalment podeu prémer Totes les aplicacions per poder tindre accés a tots els programes instal·lats. Estan organitzats per categories. La primera categoria s'anomena Tot i com podreu imaginar us mostra totes les aplicacions instal·lades. Hi ha un total de 7 categories.
Les dues darreres categories, Administració i Preferències, us mostren les eines i aplicacions proporcionades per a configurar i administrar Mint. Ens centrarem en aquestes aplicacions més tard quan parlem del "Centre del Control".
El camp "Cerca"
[modifica]Si no podeu recordar com trobar una aplicació en particular dins el menú o si voleu accedir-hi més ràpidament podeu utilitzar la característica de Filtre del Menú. Simplement feu clic a Menú al racó inferior esquerre de la vostra pantalla i comenceu a escriure el nom o la descripció de l'aplicació que esteu buscant.
Tal com aneu escrivint, només les aplicacions que es corresponen amb la cerca seran visibles al menú.
A la següent captura s'ha fet una cerca del programa Brasero. Fixeu-vos que només escrivint “bra”, ja apareix el Brasero.
També haureu observat que el quadre de tasques es troba a la part superior del escriptori. Això es pot aconseguir fent clic dret al quadre i, tot seguit, prémer propietats per poder canviar l'ajust d'Orientació = superior.
Definir les vostres aplicacions preferides
[modifica]Segurament utilitzareu unes aplicacions més que altres i, per tant, segurament voldreu una manera ràpida d'accedir-hi.
LinuxMint Menú us permet definir quines aplicacions són les vostres preferides i us dóna accés ràpid a elles.
Feu clic dret a una aplicació qualsevol del Menú i seleccioneu Mostra als meus preferits. També podeu arrossegar l'aplicació al botó Preferits situat al racó superior dret del menú.
Ara feu clic al botó Preferits al racó superior dret del Menú i hauríeu de poder veure les vostres aplicacions preferides.
Podeu fer clic dret sobre les aplicacions preferides per organitzar-les, Afegir Separador, Afegir Espai o esborrar-les de la llista "Elimina dels preferits".
Si feu clic al botó Preferits hauríeu de veure els vostres programes preferits (al mateix espai, si hi feu clic a Totes les aplicacions, hauríeu de veure novament la llista de totes les aplicacions).
Quan la secció de Preferits és activa, els podreu reorganitzat al vostre gust arrossegant-los i canviant l'ordre entre un i altre. El menú disponible amb clic dret, a més d'afegir i treure programari, també us permetrà afegir i treure espais i separadors.
Crear les vostres dreceres
[modifica]Si no us agrada la idea de tenir aplicacions "preferides", podeu simplement utilitzar el vostre quadre o el vostre escriptori per aconseguir el mateix efecte i, afegir vosaltres mateixos un accés ràpid a les vostres aplicacions. Simplement desplaceu l'aplicació que vulgueu del menú al quadre o a l'escriptori, fent-li clic esquerre i arrossegueu-la on millor us convingui.
També podeu crear dreceres personalitzades a l'escriptori. Per fer una prova, cerqueu un espai lliure a l'escriptori per fer clic dret amb el ratolí. Al menú emergent, feu hi clic a Crea una llançadora. L'únic que us caldrà és saber el nom que executa el programa que vulgueu crear l'accés. Per exemple, per al Firefox, l'ordre és “firefox”. Proveu-ho! Una altra un xic divertida. En una nova llançadora poseu-hi l'ordre “eject” i veieu quin efecte fa al vostre lector de Cds.
Llençar una aplicació automàticament a l'inici
[modifica]Podeu fer clic dret a qualsevol aplicació al menú i seleccionar Executa quant s'iniciï la sessió. La aplicació s'iniciarà automàticament, cada vegada que inicieu la sessió.
Canviar l'aparença del Menú
[modifica]Podeu personalitzar LinuxMint de moltes formes. Feu clic dret a Menú i seleccioneu Preferències.
Apareix l'eina de configuració del Menú. Aquí podeu modificar la majoria d'aspectes del menú del LinuxMInt. Gran part de les opcions tenen efecte immediat, d'altres necessiten reiniciar el sistema fent clic dret al menú i seleccionant Recarrega els plugins.
Activar el connector (plug-in) Documents recent
[modifica]Amb LinuxMint s'inclou un connector que no està activat per defecte (perquè fa el menú més gran). Aquest connector mostra els 10 documents oberts més recentment.
Per tal d'activar aquest connector, obriu les preferències del Menú, premeu la pestanya Opcions i seleccioneu Mostra el connector de documents recents.