Vés al contingut

Futbol/Formacions ofensives

3-4-3 (Rombe)[modifica]

3-4-3 (Rombe)

El 3-4-3 o rombe és una formació poc utilitzada en la història del futbol, ja que és una formació amb poc equilibri (es basa excessivament en l'atac). És utilitzada no molt normalment per equips amb una alta possessió de pilota com el FC Barcelona, que utilitza aquesta formació en alguns partits. L'esquema consisteix a jugar amb 3 defenses on dos d'ells s'encarreguen de cobrir individualment als atacants contraris (laterals marcadors o centrals marcadors) i un s'encarrega d'organitzar la defensa i defensar en zona (és el central lliure i el que està més endarrerit). Al mig del camp es juga creant forma de rombe (d'aquí ve el nom) i per tant es juga amb un migcampista de contenció (és el que està més endarrerit) i per tant ha d'organitzar el joc de l'equip en atac i ajudar els centrals en defensa. Seguint amb el mig del camp també hi ha d'haver dos interiors tancats que s'encarreguin de crear oportunitats juntament amb el jugador més avançat del mig del camp, el mitjapunta. A l'hora de l'atac es juga amb tres davanters els quals a les dos bandes s'hi col·locaran els extrems i el més avançat de tots serà el davanter centre, que s'encarregarà de marcar els gols normalment a partir de jugades que creïn els interiors i el mitjapunta o a partir de centres per part dels extrems des de les bandes.


3-4-3 (amb carrilers)[modifica]

3-4-3 (Amb carrilers)

El 3-4-3 amb carrilers és una formació amb tres defenses que principalment va ser utilitzada durant els anys 80 i 90. Es va deixar d'utilitzar, ja que la formació requeria que els carrilers fessin tasques ofensives i defensives i això creava molt desgast físic. L'esquema consta de tres defenses, els quals dos actuen com a laterals marcadors o centrals marcadors i el que queda actua més endarrerit, com a central lliure. La defensa i el atac d'aquesta formació és igual que el 3-4-3 amb rombe. L'únic que varia és el mig del camp, en el qual es juga amb dos carrilers que formen una línia de tres migcampistes més endarrerits juntament amb el migcampista de contenció. Més avançat al mig del camp està el mitjapunta, que és l'únic que s'encarrega de l'última passada, ja que no hi ha ni interiors ni migcampistes organitzadors que ajudin a fer aquesta tasca. Aquest esquema també va desaparèixer perquè té poc equilibri (igual que el 3-4-3 amb rombe).


4-3-3[modifica]

4-3-3

El 4-3-3 és una formació popularment utilitzada pel FC Barcelona que l'està portant a molts bons resultats. Aquest esquema consta d'una defensa de 4 amb dos laterals amb una gran projecció ofensiva, que miraran d'equilibrar la defensa i l'atac. Els dos centrals poden estar en línia o escalonats, encara que actualment s'utilitzin més els dos centrals marcadors en línia. El mig del camp està format per un migcampista de contenció (que és el més endarrerit) i dos interiors tancats que intenten no ajuntar-se molt amb la davantera i el que busquen és contactar amb ella a través de possessions altes i bon joc amb la pilota. L'atac el formen el davanter centre i dos extrems que en atac són ajudats pels laterals i en defensa ajuden al davanter centre a pressionar als defenses rivals. És un esquema clarament ofensiu encara que amb un cert equilibri.