Vés al contingut

Futbol/Formacions equilibrades

3-5-2 (Amb carrilers)[modifica]

3-5-2 (Amb carrilers)

El 3-5-2 és una formació similar al 3-4-3 amb carrilers però amb la variant de la davantera: en comptes de jugar amb tres davanters (dos extrems i un davanter centre) aquesta formació es basa en un atac de dos puntes mòbils. La defensa consta de tres centrals com en el 3-4-3 amb carrilers i el 3-4-3 amb rombes. També hi ha un canvi en el mig del camp, ja que passen a haver-hi 2 pivots en comptes d'un i aconseguir així que un dels pivots sigui organitzador per poder ajudar en la creació del joc al mitjapunta. Aquesta formació és clarament una evolució del 3-4-3 amb carrilers.4-4-2 (Un pivot)[modifica]

4-4-2 (Un pivot)

El 4-4-2 d'un pivot o altrament anomenat rombe és un dels esquemes més utilitzats en el futbol actual. L'esquema consta de defensa de quatre, amb dos centrals que poden estar en línia (dos centrals marcadors) o anar escalonats (un central lliure que defensi en zona i un central marcador que defensi individualment). Es juga amb dos laterals que busquen principalment l'equilibri de l'equip: quan un ataca l'altre defensa, permetent així que sempre hi hagi tres defensors disponibles pels atacs rivals. Al mig del camp es crea un esquema en forma de rombe: per davant de la defensa es juga amb un migcampista defensiu, per davant d'aquest amb dos interiors oberts que tindran unes funcions similars a les d'un extrem, i finalment hi ha un mitjapunta (és el més avançat) que s'encarrega de contactar el mig del camp amb la davantera. A l'atac hi ha un joc basat en la mobilitat dels dos puntes mòbils. Aquest esquema pot crear un cert desnivell en el mig del camp donat que és més ofensiu en aquesta zona.


4-4-2 (dos pivots)[modifica]

4-4-2 (dos pivots)
4-4-2 (dos pivots)

El 4-4-2 de dos pivots és l'esquema més comú del futbol actual. És utilitzat principalment en el futbol anglès i es basa en l'equilibri ofensiu i defensiu. La defensa i l'atac és absolutament idèntic a l'esquema del 4-4-2 amb un pivot. L'única variació tàctica respecte a l'altra formació és que aquesta utilitza dos pivots en comptes d'un per crear més equilibri en el mig del camp i no decantar-se ni cap a ser massa ofensiu ni cap a ser massa defensiu. D'aquests dos pivots que juguen en aquest esquema un actua com a migcampista de contenció i per tant s'encarrega de tasques més defensives, i en canvi l'altre està més lliure i s'encarrega de contactar amb l'atac de l'equip amb l'ajuda del mitjapunta (aquest actua com a migcampista organitzador).


4-4-2 (tres pivots)[modifica]

4-4-2 (tres pivots)

El 4-4-2 de tres pivots (també anomenat trivot) és un dels esquemes més comuns del futbol actual encara que és criticat, ja que pot semblar extremadament defensiu en el mig del camp. La defensa i l'atac és exactament igual al 4-4-2 amb un pivot i al 4-4-2 amb dos pivots. L'única variant que existeix és el mig del camp, on es juga amb 3 pivots en comptes de un o dos pivots. Aquesta formació al mig del camp consta de tres pivots on un d'ells s'encarrega de la contenció i els altres s'encarreguen d'organitzar juntament amb el mitjapunta. Aquest esquema és molt defensiu i crea una certa inestabilitat, ja que té una certa manca de joc ofensiu per banda (no té ni interiors ni extrems) i els puntes mòbils tenen un alt desgast físic, ja que han de caure a banda constantment.