Fruit/Infructescències

Una infructescència és un conjunt de fruits més o menys concrescents que provenen de la transformació d'un grup de flors organitzades en una inflorescència compacta. Els gineceus d'aquestes flors estan tan acostats els uns als altres que la reunió de tots ells esdevé un únic element. N'hi ha diversos tipus, els més freqüents dels quals són:


Cúpula[modifica]

S'anomena cúpula l'involucre llenyós format per l'acrescència de les bràctees que protegeixen els fruits de les fagàcies. Alguns autors no ho consideren com una autèntica infructescència, sinó com un accessori en forma d'embolcall.

Cúpula del castanyer
Cúpula tancada
Cúpula dehiscent
Castanyes en la seva cúpula


Móra[modifica]

La móra és una infructescència que es caracteritza pel fet d'estar formada per un conjunt de fruits secs monosperms, tots rodejats d'un periant que es torna carnós i disposats en espiga. N'és un exemple la morera (Morus nigra).

Móra de Morus nigra
Móra de Morus alba

Poliantocarp[modifica]

El poliantocarp és una infructescència de forma globosa composta per núcules o aquenis, com en el cas del plàtan d'ombra (Platanus x hispanica).

Poliantocarp de Platanus x hispanica
Poliantocarp obert de Platanus occidentalis
Fruits plomosos de Platanus x hispanica


Siconi[modifica]

El siconi és una infructescència que s'ha format a partir d'una inflorescència, amb el receptacle piriforme o globulós, engruixit i carnós, buit a l'interior i amb una obertura apical (ostíol) guarnida de petits hipsofil·les que permet l'entrada de petits insectes responsables de la pol·linització de la munió de flors que hi ha a l'interior. A les parets internes d'aquest receptacle hi ha inserits els petits fruits en aquenis. És un exemple de siconi la figa pròpia de la figuera i altres plantes del gènere Ficus.

Siconi de la figuera (Ficus carica) en tall longitudinal, peduncle (p), l'obertura apical (aa), receptacle (r) i aqueni (aq)

Sorosi[modifica]

Un sorosi és una infructescència carnosa que s'ha originat a partir de la concrescència de diversos fruits simples entre ells i amb l'eix comú. Es manifesta com un conjunt de fruits carnosos polisperms (baies), concrescents amb les bràctees de l'eix que les envolten i que es tornen carnoses. En són exemples la pinya americana (Ananas comosus) i la xirimoia (Annona cherimola).

Pinya tropical en la planta i tall transversal d'una pinya tropical.