Fruit/Fruits simples indehiscents carnosos

Baia[modifica]

Tomàquet (sencer i tall transversal)

Una baia és un fruit indehiscent, monocarpel·lar o pluricarpel·lar, d'epicarpi prim i membranós i mesocarpi i endocarpi carnós. És el tipus més comú de fruit carnós. Prové d'un ovari súper. Són exemples de baies el raïm i el tomàquet; moltes fruites i verdures comunes són baies, com ara l'alvocat, el caqui, l'albergínia, la guaiaba i el pebrot, per exemple.

En les espècies de plantes amb un ovari ínfer, el tub floral pot madurar juntament amb l'ovari i crear una estructura accessòria semblant que de vegades s'anomena falsa baia. En aquesta categoria s'hi inclouen el plàtan, la grosella i el nabiu, entre d'altres. A més, moltes baies són petites, sucoses i de color brillant, trets que les fan més visibles i atractives pels animals que les consumeixen i en dispersen les llavors de manera molt efectiva.

Fruit de l’alberginiera, Solanum melongena (en baia)
Pebrot vermell
Caqui
Alvocat, fruit en baia de Persea americana amb la secció longitudinal
Raïm negre, fruit en baia

Drupa[modifica]

Tall transversal d'un préssec mostrant:
1. Endocarpi, 2. Llavor, 3. Mesocarpi, i 4. Epicarpi

La drupa és un tipus de fruit simple, indehiscent i carnós que procedeix generalment d'un gineceu hipogin, unicarpel·lar i, més rarament, d'un pluricarpel·lar i cenocàrpic.

La característica principal d'una drupa és que sovint té el pinyol (endocarpi) dur i més o menys lignificat. Segons l'estructura del gineceu, es distingeixen les drupes monospermes (el cas més general) i les drupes polispermes (el fruit del cafè és una drupa que conté dos grans).

La capa exterior dolça i carnosa de les drupes atrau l'atenció dels animals, que les prenen com a aliment i les plantes se'n beneficien per la dispersió de les llavors que en resulta. L'endocarpi sovint s'empassa sencer i després de viatjar a través del tracte digestiu, s'expulsa a terra juntament amb la femta i amb la llavor il·lesa.

Alguns exemples de plantes amb fruit en drupa són el cafè, el mango, el pistatxo i tots els membres del gènere Prunus (albercoc, cirera, nectarina, préssec, pruna, etc.), incloent-hi l'ametlla. El coco també ho és però, en aquest cas el mesocarpi és fibrós i sec.

Pruna, fruit en drupa de Prunus domestica
Albercoc (drupa sencera i tall transversal)
Coco obert i amb part de la polpa extreta
Ametlla: drupa amb pericarpi no comestible, la part comestible és la llavor
La nou és una drupa amb el pericarpi no comestible
Drupes polispermes del cafè

Hesperidi[modifica]

Hesperidis de llimona

Un hesperidi és un fruit indehiscent carnós procedent d'un gineceu sincàrpic i originat a partir d'un ovari súper de tipus pluricarpel·lar. Quant a les parts del fruit, l'epicarpi és prim i molt ric en olis essencials; el mesocarpi, esponjós; l'endocarpi, membranós i, els carpels, individualitzats (en grills) amb cèl·lules engrossides plenes de suc. L'estructura anatòmica és totalment diferent de la de les baies, amb les quals es poden confondre, on el mesocarpi i l'endocarpi són els que constitueixen la matèria carnosa o polpa.

És característic d'algunes espècies (cítrics) de la família de les rutàcies. Són exemples de fruit en hesperidi, la taronja, la llimona (ambdós del gènere Citrus) o el cumquat que és del gènere Fortunella.


Taronger (Citrus sinensis en flor i taronges
Hesperidi de poncem, Citrus medica
Cumquat, hesperidi de Fortunella margarita
Aranges (Citrus x paradisi)
Hesperidis de Citrus maxima
Tall transversal de Citrus maxima

Pepònide[modifica]

Síndria tallada transversalment, fruits en pepònide

Un pepònide és un tipus de baia modificada característic de la família de les cucurbitàcies. Es tracta d'un fruit carnós, sincàrpic que prové d'un ovari ínfer i amb les placentes molt desenvolupades. El pericarpi està més o menys endurit. El mesocarpi conté la polpa, que pot ser ensucrada o no i que de vegades és fibrosa o sucosa. Té moltes llavors.

El fruit pot tenir grans dimensions; la mida varia des de pocs centímetres en plantes silvestres fins a més d'un metre de diàmetre en algunes carabasseres.


Cogombres (fruits en pepònide de Cucumis sativus)
Cucumis melo
Carabasses de rabequet (Cucurbita maxima)
Carbassó (pepònide de Cucurbita pepo)