Fruit/Fruits múltiples o col·lectius

Salta a la navegació Salta a la cerca

Polifol·licle[modifica]

Un polifol·licle és un fruit múltiple o col·lectiu compost per dos o més carpels apocàrpics. És un fruit pluricarpel·lar on cada carpel es converteix en un fol·licle, de tal manera que s'origina un conjunt de fruits polisperms i secs més o menys reunits per la base.

Aquest tipus de fruit és típic del gènere Helleborus de la família de les ranunculàcies.

Polifol·licles d’anís estrellat, Illicium verum
Polifol·licle d'Helleborus orientalis
Polifol·licles de tora blava (Aconitum napellus). Com que en presenta tres, també s’anomena trifol·licle


Poliaqueni[modifica]

Un poliaqueni és un fruit múltiple o col·lectiu format per aquenis. Es tracta d'un fruit pluricarpel·lar, és a dir que cada carpel es converteix en un fruit en aqueni de tal manera que s'origina un conjunt de fruits monosperms i secs agrupats de manera compacta en un receptacle pla, còncau o convex. Aquest tipus de fruit el trobem en les espècies del gènere Anemonei és típic de força ranunculàcies.

Poliaqueni d'Anemone nemorosa
Poliaqueni de Nelumbo nucifera amb receptacle parcial

Tetraqueni[modifica]

Un tetraqueni és un cas particular de poliaqueni format per quatre fruits. És propi de la família de les lamiàcies i s'origina a partir d'un ovari bicarpel·lar que, atesa l'existència de falses cloendes, queda dividit clarament en quatre parts. Trobem exemples de tetraqueni en la Salvia officinalis (sàlvia) i la Cynoglossum officinale (cinoglossa o besneula).

Tetraqueni de Cynoglossum officinale (en el centre de la foto, amb flors als costats)

Polidrupa[modifica]

La polidrupa és un fruit múltiple o col·lectiu format per drupes. Es tracta d'un fruit pluricarpel·lar en què cada carpel es converteix en una drupa.

És una classe de fruit típic del gènere Rubus de la família de les rosàcies. Per exemple, són polidrupes la móra d'esbarzer i el gerd.


Polidrupa de Rubus fruticosus, esbarzer
Polidrupa d'esbarzer (més madura)
Gerds de Rubus idaeus, fruits en polidrupa

Polinúcula[modifica]

Una polinúcula és un fruit múltiple en què cada carpel dóna lloc a una núcula: els pistils esdevenen petits i amb un sol primordi. És propi d'algunes ranunculàcies, com el gènere Adonis.

Polinúcula plomosa de Clematis vitalba, vidalba