Fruit/Fruits complexos

En la formació del fruit hi intervenen altres òrgans florals, a part dels carpels. Sempre provenen d'una sola flor.

Pom[modifica]

Poma seccionada mostrant l'estructura d'un pom

Un pom és un fruit complex format a partir d'un ovari ínfer, amb la part externa provinent del receptacle floral i l'endocarpi coriaci. És el fruit típic de la subfamília Maloideae de la família de les rosàcies.

El pom està compost de cinc o més carpels en els quals l'epicarpi és tènue, el mesocarpi és normalment carnós i l'endocarpi forma un embolcall coriaci al voltant de la llavor. El mesocarpi és la part més comestible d'aquesta fruita, que prové del receptacle floral i d'altres parts, de la flor. L'endocarpi correspon al que s'anomena popularment el <<cor>> i conté les llavors. Les restes arrugades dels sèpals, estil i estams es poden veure al capdavall d'un pom, de manera que es fa evident que l'ovari és ínfer en aquestes flors.

L'exemple més conegut d'un pom és la poma. Altres exemples de plantes que produeixen fruits en pom són la nespra, la pera o el codony, entre d'altres.

Fruit de Malus domestica
Fruit de Mespilus germanica
Fruit de Pyrus communis
Fruit de Cydonia oblonga

Eteri[modifica]

Un eteri és un fruit complex que es caracteritza pel fet de tenir un receptacle floral engrossit i carnós sobre el qual es troba inserida una elevada quantitat d'aquenis. Per aquesta raó cal considerar que és un fruit en poliaqueni singular. Prové de flors apocàrpiques (amb carpels independents). L'exemple més típic d'eteri és la maduixa.

Eteri (maduixa) de Fragaria vesca
Tall d'un maduixot de Fragaria x ananasa

Cinoròdon[modifica]

El cinoròdon és un fruit complex constituït per un receptacle més o menys carnós en forma de copa estreta (anomenat específicament tàlem urceolat). Dins d'aquest receptacle hi ha diversos fruits en forma de núcula, els quals tenen les llavors amb nombrosos pèls a l'interior. Els cinoròdons primer són verds i quan maduren prenen tonalitats molt vistoses, normalment roges o de color taronja, però que en algunes espècies de roser poden ser purpúries o negroses. També s'anomena gavarró o gratacul quan és el fruit de la gavarrera o roser silvestre, entre d'altres tipus de rosers.

Fruits vermells d'una gavarrera
Cinoròdon en tall transversal
Cinoròdon de Rosa pimpinellifolia


Balàustia[modifica]

La balàustia (del llatí balaustium, flor del magraner) és una baia modificada que prové d'un ovari ínfer, dividida en diverses seccions, amb una coberta seca i coriàcia i el calze persistent que tanca nombrosíssimes llavors amb la part externa carnosa. Aquestes llavors produeixen una mena de gel que engrosseix el tegument de color vermell o rosa. És exclusiu de la magrana (Punica granatum) i la part comestible de la fruita està representada per les llavors.

Fruit de la magrana obert
Llavors de la magrana
Fruit de la magrana