Escacs/Conceptes bàsics

Salta a la navegació Salta a la cerca

Peces[modifica]

El peó[modifica]

El peó és, relativament, la peça més feble. Disposes de vuit d'ells, i formen el front de la teva armada. Els peons mouen de la següent manera: La primera vegada que es mou un peó, pot avançar una o dues caselles (avançar es refereix a moure's cap al jugador contrari). Després d'haver-se mogut per primer cop, només poden avançar una casella cada torn. Si un peó aconsegueix arribar al límit del camp on hi ha el contrari, es pot promoure el peó en la peça que es vulgui, normalment la reina.

Els peons no poden capturar avançant. Els peons només poden capturar una peça si la troben una casella en horitzontal i una altra avançant, és a dir, una casella en diagonal però sense retrocedir.

La captura En Passant[modifica]

La captura en passant és un moviment especial que pot ser portat a cap just després que un peó oposat hagi passat la casella on pot ser capturat pel teu peó, movent dues caselles. En aquest cas pots moure el peó a la casella on seria l'altre peó si només hagués mogut una casella. Aquesta captura només es pot fer immediatament després que el peó de l'oponent hagi mogut.

Aquesta és l'única captura on mous a una casella on no hi és la peça que captures.

Per exemple (sense mostrar les altres peces):

llavors

El peó negre llavors mou dues caselles per tal de no caure a la casella on el podria capturar el peó blanc. Però el peó blanc el pot capturar com si només hagués mogut una casella.

 

Aquest moviment és molt inusual, perquè normalment el jugador negre tindria peons que capturarien el peó blanc desprotegit.

preparats per capturar el peó blanc desprotegit.

El cavall[modifica]

El cavall mou d'una manera estranya. Pot moure dos espais horitzontal o verticalment, i llavors un espai perpendicular, tal com mostra el següent diagrama.

Les x són els espais on pot moure el cavall. El cavall captura igual que mou, vol dir, si cau a una casella on hi ha una peça de l'oponent, la captura. Naturalment no pot moure a on hi ha peces del mateix color. El cavall és l'única peça qu pot moure a través de les altres peces.

L'alfil[modifica]

L'alfil mou i ataca en diagonal. Cada jugador comença amb dos alfils, un de cada color. Com que els alfils només mouen per les diagonals, sempre han de moure's pel mateix color.

En aquest diagrama les x són els espais a on pot moure l'alfil. No pot passar per sobre d'altres peces i pot capturar a on sigui que mogui.

La torre[modifica]

Les torres són valuoses peces capaces de moure's en línia recta sense límit de distància tant horitzontal com verticalment. No pot moure per sobre d'altres peces i captura amb els mateixos moviments amb què mou.

Enroc[modifica]

Enroc curt
Enroc llarg

L'enroc és un moviment especial a escacs. Hi ha dues formes de fer-ho, anomenades enroc llarg i enroc curt. La idea bàsica és que el rei mou dues caselles cap a la torre, i la torre es posa a la casella per on ha passat el rei. Si la torre que es mou és la més allunyada s'anomena enroc llarg. Si és la més propera s'anomena enroc curt. Condicions de l'enroc:

  • No poden haver mogut anteriorment cap de les dues peces (el rei o la torre implicada).
  • El rei no es pot trobar en situació d'escac.
  • El rei no pot passar per una casella amenaçada (la torre no te aquesta restricció).

L'enroc només consumeix un torn, tot i que es mouen dues peces.

La dama[modifica]

La dama és la peça més forta del joc i cada jugador només disposa d'una, tot i que es poden aconseguir més amb la promoció del peons. El moviment de la dama és la suma dels moviments de l'alfil i la torre. Poden moure tan lluny com vulguin sense passar per sobre d'altres peces. La dama captura igual que mou.

El rei[modifica]

El rei és la peça més important del joc, ja que si un jugador captura el rei de l'adversàri, guanya el joc. El rei pot moure una casella en qualsevol direcció. Captura igual que es mou. No pot moure a cap posició que el posi en escac.

Les x marquen les posicions on pot moure el rei.