Vés al contingut

Equipats per a la vida/Fitxes de contingut/Etiquetes

Nom de l’activitat Etiquetes
Habilitat Empatia
Habilitat Autoconeixament
Durada i destinataris Les persones destinatàries poden ser tant joves com professionals
Materials Targetes amb diferents característiques o frases (fas pudor, ets un pibón, ets un friki, ets raro, fas molt de riure, estàs gordo, ets un crack, ets el pallasso del grup, ets molt sexi,...)
La Dinàmica Joc que permet posar diferents rols als participants i observar i sentir les reaccions que provoquen les diferents etiquetes o rols a la resta del grup.
Presentació S'explica que farem una dinàmica i que necessitem que se sentin lliures per actuar com millor els sembli. Es comenta que anirem enganxant etiquetes a l'esquena d'algun participant i la resta haurà de reaccionar o interactuar amb aquesta persona segons el que li desperti l'etiqueta que porta posada. El participant que té l'etiqueta no la veu, així només rep la interacció dels altres.
Desenvolupament Demanem al grup que comenci a caminar i enganxarem una etiqueta a una persona. Aproximadament al cap de 3 minuts, enganxem una altra etiqueta a un altre participant, i així anar fent fins que tothom hagi tingut una etiqueta a l'esquena. Intentarem anar intercalant etiquetes amb frases positives i altres negatives (si es dóna el cas, aprofitarem per donar etiquetes contràries als rols que tinguin els participants)
Tancament Es demanarà als joves que es mirin l'etiqueta que porten a l'esquena i que expliquin com s'ha sentit amb el tracte de les altres persones. Un cop tots hagin dit com s'han sentit, es preguntarà si en algun moment ells han pogut fer sentir així a algú i debatrem sobre quines opcions o solucions hi pot haver. Parlarem sobre l'habilitat de l'empatia i l'autoconeixement.
Reflexions Empatia: posar-se al lloc de l'altra per comprendre-la millor i respondre de forma solidària i d'acord amb les circumstàncies. Per ser empàtic/a cal sortir d'un/a mateix/a. L'empatia ajuda a no prejutjar i a posar-nos al costat de l'altre, no en front.

Autoconeixement: conèixer millor el nostre ser, caràcter, fortaleses, oportunitats, actituds, valors, coses que ens agraden i ens desagraden. L'Autorestima forma part de l'autoconeixement. Hem d'acceptar-nos amb les nostres debilitats i fortaleses i trobar l'equilibri. L'autocontrol també forma part de l'autoconeixement.

Vegeu la nota dels autors sobre aquesta fitxa
PARAULES CLAU:
Empatia i Autoconeixement