Discussió:Matemàtiques (nivell ESO)/Matemàtiques interdisciplinars

El contingut de la pàgina no s'admet en altres llengües.

Idees de matemàtiques aplicades[modifica]

Un simple recull d'idees per a treballar nous projectes interdisciplinars, en concret matemàtiques aplicades.

 • Punts quilomètrics i recta numèrica amb els nombres naturals i decimals. Per exemple:
  • Si ens trobam al PK302, quint punt està més aprop? PK256 o PK324?
  • Ordena els punts quilomètrics des del més llunyà a PK120 fins al més proper: PK50, PK140, PK150, PK270.
  • Anam per una carretera de PK210 a PK320, agafam un desviament i anam del PK135 al 120. Quants de quilòmetres hem recorregut?
  • Quants de metres hi ha entre PK20,5 i PK32,3?
 • Aplicació de l'IVA amb nombres decimals. Per exemple:
  • Calcula els preus que el client haurà de pagar d'una llista de productes que encara no tenen l'IVA.
  • Si ens fan un descompte del 21%, és el mateix que llevar-nos l'IVA del preu inicial?
 • Informació nutricional i percentatges. Per exemple:
  • Calcula el percentatge d'hidrats de carboni, de lípids i de proteïnes a partir de l'etiqueta d'informació nutricional.
  • L'etiqueta d'informació nutricional té una columna per a una ració. Les dades es corresponen amb els percentatges de l'altra columna?
  • Si afegim una cullereta de sucre a un iogur de 125g, quin és el nou percentatge de sucre? I de lípids? I de proteïnes?
  • Quant mesclam dos aliments (posar exemples), quin és el nou percentatge d'hidrats de carboni, de lípids i de proteïnes?

--Profejmpc (discussió) 23:58, 13 jul 2015 (CEST)[respon]

Més idees[modifica]

 • Informació nutricional i unitats de mesura. Per exemple:
  • De vegades la informació nutricional mescla mL amb g, amb la qual cosa els percentatges no es poden calcular directament. Així, si un cartró de suc de 1000 mL té 8 grams de sucre, quin percentatge representa? Cal convertir els grams de sucre a mL o els mL de suc a grams.
 • Equació de karvonen amb gràfics, percentatges i regles de tres. Per exemple:
  • Calcula la teva freqüència cardíaca màxima. Fes un gràfic de la freqüència cardíaca màxima en funció de l'edat, des dels 15 anys fins als 50.
  • Suposant que la freqüència basal és de 60 bpm, calcula el 60% i el 80% de la reserva cardíaca. Què signifiquen aquests números a l'entrenament?
  • A partir de les reserves de cada alumne de la classe, calculau el 60% i el 80%. Què signifiquen aquests resultats a l'entrenament?

--Profejmpc (discussió) 00:05, 14 jul 2015 (CEST)[respon]

Idees Tema 1 llibre de text[modifica]

Afegesc algunes idees per a transformar les activitats del llibre de text de 1r d'ESO de l'editorial Anaya, el nou que s'ha publicat per a treballar el nou currículum adaptat a la LOMQE.

Començ pel tema 1, que el titulen "Els nombres naturals"

El primer apartat[modifica]

Parla del sistema de numeració romà, però no s'esmenten els seus usos. D'acord a [RAE: Diccionario panhispánico de dudas. Madrid: Santillana, 2005, p. 462-463, podem saber quins són:

 3.2. En la actualidad, solo se usan los números romanos, casi siempre con valor ordinal, en los casos siguientes:
 
 a) En monumentos o lápidas conmemorativas, para indicar los años: MCMXCIX (= 1999). Esta costumbre está cayendo en desuso y actualmente es más normal usar la numeración arábiga.
 
 b) Para indicar los siglos: siglo xv, siglo xxi. Se escriben siempre pospuestos al nombre. No deben usarse, en este caso, números arábigos: siglo 21.
 
 c) Para indicar las dinastías en ciertas culturas: los faraones de la xviii dinastía. Se escriben normalmente antepuestos al nombre. Pueden sustituirse por la abreviatura del numeral ordinal correspondiente: la 18.ª dinastía.
 
 d) En las series de papas, emperadores y reyes de igual nombre: Juan XXIII, Napoleón III, Felipe IV. Se escriben siempre pospuestos al nombre.
 
 e) En la numeración de volúmenes, tomos, partes, libros, capítulos o cualquier otra división de una obra, así como en la numeración de actos, cuadros o escenas en las piezas teatrales: tomo iii, libro ii, capítulo iv, escena viii. Se escriben pospuestos al nombre. En muchos de estos casos, pueden sustituirse por las abreviaturas, antepuestas o pospuestas, de los numerales ordinales correspondientes: tomo 3.º o 3.er tomo, capítulo 12.º o 12.º capítulo; e incluso por números cardinales, aunque en ese caso el número solo puede ir pospuesto al nombre: tomo 3, volumen 2, capítulo 7.
 
 f) En la denominación de congresos, campeonatos, certámenes, festivales, etc.: II Congreso Internacional de la Lengua Española, XXIII Feria del Libro de Buenos Aires. Se escriben antepuestos al nombre. Si el número resulta excesivamente complejo, se prefiere, en su lugar, el uso de las abreviaturas de los numerales correspondientes: 78.o Campeonato Mundial de Ajedrez.
 
 g) Para numerar las páginas de secciones preliminares de una obra (prólogo, introducción, etc.), con el fin de distinguirlas de las del cuerpo central: El autor cita a Cervantes en la página xvii del prólogo. Se escriben pospuestos al nombre.
 
 h) Para representar el mes en la expresión abreviada de las fechas

Falta veure com treballam altres sistemes de numeració, com ara l'egipci o altres d'inventats.

Per exemple hi ha el codi de les resistències, però no sembla que sigui per a 1r d'ESO.

2n apartat. Nombres grans[modifica]

Per relacionar-ho amb el Projecte de Nutrició i números, podem afegir la quantitat de molècules que hi ha dins 100 grams d'un aliment. O les que hi ha a una porció (de 25 g, de 75 g, etc).

Es pot treballar la població mundial o la població de certs països, ciutats, etc.

3r apartat. Aproximació de nombres naturals[modifica]

Igual que abans, relacionant amb el mateix projecte, hi podem afegir l'arrodoniment del valor energètic dels aliments. També l'arrodoniment dels càlculs que han donat nombres grans.

4t apartat. Operacions bàsiques[modifica]

Podem fer simulacions de compres i descomptes. Les sumes són articles que agafam per comprar i les restes poden ser descomptes que ens fan o coses que aconseguim vendre.

Es poden plantejar cadenes de sumes i restes en què es doni també el total i falti calcular un dels termes de l'expressió numèrica.

Traduït a valors energètics, la suma seria l'addició d'aliments a la dieta. Les restes podrien correspondre a calories que es cremen amb activitats diverses.

La multiplicació apareix a la compra quan volem agafar diversos articles iguals o en els valors energètics quan agafam aliments en quantitats que són múltiples de 100 g. La divisió exacta també pot aparéixer si agafam la meitat d'una porció (o de 100 g), la quarta part, la tercera part, la cinquena part, etc.

El truc de dividir entre 5 com una duplicació i una divisió entre 10 també es pot treballar amb les calories. Suposem que una persona ha d'ingerir 1800 kcal i que les ha de repartir entre les 5 menjades d'un dia. Aleshores hauria de fer aquesta operació.

Ens falten casos en què sigui útil la divisió entera. Podríem intentar repartir les calories d'un dia entre diverses menjades (4 o 5). I veure quin és el residu.

5è apartat. Expressions amb operacions combinades[modifica]

Sense parèntesis, poden correspondre al càlcul de dietes a partir de quantitats d'aliments (que no siguin 100g o porcions completes).

Quan hi ha parèntesis es poden donar situacions molt complexes. Falta investigar exemples assequibles per a 1r d'ESO.


--Profejmpc (discussió) 13:22, 5 ago 2015 (CEST)[respon]