Discussió:Història de l'art català/Església catalana i patrimoni artístic

Salta a la navegació Salta a la cerca

Algunes coses[modifica]

Hola. He estat fent una ullada i passo a comentar-vos algunes qüestions:

- El problema més greu és que no oferiu una visió història del tema, des del segle XIX fins a l'actualitat. Heu agrupat una sèrie de temes de manera inconnexa, sense solució de continuïtat història. Es tractava de fer un recorregut històric, no que tracteu temes isolats.

- El primer apartat no s'adiu gaire al tema. En resum, que no cal que expliqueu què és el patrimoni cultural. Suprimiu tota aquesta part i centreu-vos en el tema de l'Església i el patrimoni.

- No heu aprofitat del tot la tesi de Lluís Casaña. És la font bàsica que heu de seguir.

- El tema de les immatriculacions, malgrat l'hem explicat a classe, és una anècdota en el conjunt del tema que ens ocupa. No trobo que li hagueu de dedicar un apartat específic, malgrat sigui una qüestió d'actualitat. Heu d'oferir una visió molt històrica, de comprensió global de fets i evolució. A més, no heu posat ni una sola referència en tot l'apartat...

- Personalment, no inclouria un apartat titulat "La legislació catalana del 1993", sino que en faria un on es parlés genèricament dels béns de l'Església en les lleis patrimonials espanyola (1985) i catalana (1993).

- A l'apartat de referències, jo no soc l'autor del llibre La formació de col·leccions diocesanes a Catalunya. En soc editor, juntament amb una altra persona. Arregleu-ho.

Salutacions A. Velasco

Coses a corregir[modifica]

Hola. He estat fent una nova ullada i passo a fer-vos alguns comentaris:

- Heu de revisar, en general, la redacció. Hi ha problemes de sintaxi i de tria adecuada de termes precisos per expressar segons què. També he detectat algunes errades ortogràfiques.

- El títol d'apartat "El patrimoni cultural: evolució" és poc apropiat per al que s'hi explica dins. No parleu de patrimoni cultural en genèric, esteu parlant del patrimoni de l'Església.

- On dieu "queda reflectit en l'article quatre dictat pel govern", de quina llei?

- On dieu "la revolució liberal, aquesta última regida pel moviment del proletariat". Jo diria que una revolució liberal poc té a veure amb una revolució protagonitzada pel proletariat.

- No crec pas que la fundació de museus diocesans a Catalunya tingui a veure "amb la finalitat de recuperar el poder que havia ostentat l'Església temps enrere". En conseqüència, no sé que te a veure la fundació d'aquests museus amb el fet que "Aquest poder havia disminuït a causa de les revolucions i dels avenços que havien anat sorgint, tan científics com tecnològics, factors desvinculats del poder de l'església i de la seva influència". Aquest exemple concret em serveix per dir-vos que tota l'entrada té greus problemes de connexió d'idees, elaboració del discurs i de construcció del relat. Llegint-ho, en diferents parts fa la sensació de ser frases agafades d'aquí i d'allà i lligades amb calçador. Heu de trabar bé el discurs i fer-ho de forma endreçada!

- Citeu en diferents ocasions el llibre La formació de Col.leccions diocesanes a Catalunya. En Marc Sureda i un servidor no som autors d'aquest llibre, som els editors. Per tant, quan citeu a les referències, heu de citar els capítols corresponents, amb el seu autor i el seu títol. I a la bibliografia del final han d'aparèixer reflectits.

- A la bibliografia del final, els dos llibres que citeu de Sureda-Velasco no són tal. No som autors, som editors. Per tant, al costat hauríem d'aparèixer com VELASCO, Albert; SUREDA, Marc (eds.). Tanmateix, el que passa és que en aquest apartat no hauria d'aparèixer el llibre citat en genèric, sino els diferents capítols, que tenen autors i títols propis, que heu anat citant a les referències.

Salutacions