Discussió:Història de l'art català/Desamortització de Mendizábal i patrimoni català (1835)

Salta a la navegació Salta a la cerca

Algunes coses[modifica]

Hola.

He estat fent una ullada al que porteu redactat i us volia comentar que l'objectiu no era explicar la Desamortització en si i les seves conseqüències socials, econòmiques i polítiques, sino explicar com el procés va afectar al patrimoni artístic català. Per tant, li heu de fer un tomb perquè, de moment, no hi veig res en aquest sentit. Heu de canviar completament l'enfocament.

Salutacions

Coses a corregir[modifica]

Hola. Enhorabona perquè això ha canviat molt des del'altre dia. Tanmateix, tot plegat s'ha encarrilat tard, amb la qual cosa no crec que sigueu a temps d'incorporar tot el que us vaig comentar.

Coses a corregir:

- El criteri de la citació dels llibres no és correcte (un títol de un llibre no pot anar entre cometes i en cursiva).

- Hi ha aspectes de redacció que s'han de polir. Hi ha alguna frase amb problemes de sintaxi. Per exemple, aquesta: "Aquesta venda del monestir no es va poder arribar a produir com que els ducs de Medinaceli van reclamar la propietat del monestir com a successors de la tercera dinastia dels comtes d’Empúries, creada l’any 1457 per Alfons IV el Magnànim".

- La relació de monuments és desigual. N'hi ha de molt rellevants, i altres molt secundaris, el que dóna com a resultat una tria força arbitrària. Em refereixo als tres convents de Figueres, que es podrien suprimir directament.

- En el cas de Bellpuig de les Avellanes, no s'esmenta que la venda dels sepulcres és del 1906, molt posterior a la desamortització, tot i que és una conseqüència evident. Lafoto que poseu del sepulcre no està ben identificada, ja que no és el d'Ermengol X. Això és deu a que a la Viquipèdia en català, a la versió en castellà i a Wikimedia Commons hi ha diferents errors en la identificació de les sepulcres, cosa que es deu a un problema historiogràfic. En resum: la foto que poseu és del sepulcre d'Àlvar II, germà del comte Ermengol X. En aquesta entrada sí que està ben identificat: https://ca.wikipedia.org/wiki/%C3%80lvar_II_d%27%C3%80ger

- Finalment, trobo a faltar més reflexions de tipus general sobre el procés desamortitzador i les seves consequüències, en general, sobre el patrimoni català. A la bibliografia que us vaig passar en trobareu, però no sé si sereu a temps d'incorporar-ho.

Salutacions

Una cosa més[modifica]

M'havia deixat de dir-vos que haurieu d'introduir hipervincles als monuments, persones, institucions, etc. que tenen entrada pròpia a la Viquipèdia.

Salutacions