Cooperativisme a Catalunya, federació farmacèutica/Conclusions

De tot el tema tractat del treball es poden treure dos tipus de conclusions:

Tipus històric:

  1. La dificultat a l’hora de crear i fer forta una cooperativa.
  2. És una fórmula empresarial que sorgeix i es desenvolupa en el marc del moviment obrer, el socialisme. Intenta trobar camins diferents dintre del capitalisme
  3. Durant la II República van estar afavorides.
  4. Van ser col•lectivitzades inicialment durant la Guerra Civil,però recuperades, més tard, perquè urgia tenir resultats immediats, en l’època de guerra. No és el mateix una cooperativa que una col•letivitat: una cooperativa es un tipus d’empressa, amb els seus beneficis... participació dels treballadors però no pretén abolir cap règim de propietat privada ni funcionan assembleriàment com fa una col•letivitat. Durant aquest període les cooperatives van ser considerades , per molts un fre a les realitzadcions de la classe obrera.
  5. Però, durant el Franquisme va estar molt limitades, perquè van ser obligades a entrar en el sistema vertical del sindicat unic. Es consideraven massa avançades.
  6. En l’actualitat viuen un moment dolç.
  7. Catalunya es on hi ha més cooperatives i amb més història.
  8. Federació Farmacèutica és una cooperativa de primer grau de treball associat, que ha viscut els avatars de la història (col•lectivització, inclusió en el sindicat vertical, ...) durant els seus 75 anys com totes les empreses.
  • Compleix els principis de Rochdale per això, aplica un % a millores socials, el que li permet: ser cap davantera (gràcies als beneficis), tenir llarga vida, i fer projectes per als seus associats i per millorar el futur. S’obtenen beneficis i, a més, s’inverteix en: formació, projectes de futur, ...

Gràcies al model impositiu i oganitzatiu qut tenen les cooperatives, tenen aventatbe en aquest sentit respecte altres empreses.