Compres "on-line"/Descripció dels avantatges i desavantatges d’aquest tipus de comerç

El principal avantatge que proporciona la compra en línia és la comoditat, ja que es pot realitzar des de la pròpia llar i a qualsevol hora del dia. A més, permet a l'usuari accedir a botigues de tot el món i, d'aquesta forma, poder obtenir productes que no es troben en el país de residència, localitzar productes rars o escassos més fàcilment (per exemple llibres descatalogats o objectes antics). No obstant, el principal inconvenient que presenta la compra electrònica és el lliurament del producte, el qual, en alguns casos és massa lent i/o costos.

Les empreses poden obtenir grans beneficis gràcies al comerç electrònic. En primer lloc, el simple fet de tenir una pàgina web serveix per a ampliar el mercat i permet fer arribar informació als clients d'una forma ràpida i barata, ja que si alguna cosa és publicada a la web instantàniament pot ser vista per qualsevol persona en qualsevol lloc del món. Altre avantatge és que l'empresa pot rebre demandes del client a través d'Internet, les quals arribaran molt més ràpid que si es fessin per correu estàndard, i podran processar-se digitalment en el mateix moment de la seva arribada, el que suposa un estalvi de temps i de personal, fet que pot millorar la competitivitat del producte dintre del mercat. A més, també s'aconsegueix una millor atenció al client i se li pot demanar la seva opinió sobre el producte d'una manera més ràpida i fàcil. Un altre aspecte positiu es el fet que no existeixen empreses petites o grans. La presentació de pàgines i llocs web depèn del programador i dels recursos de l'empresa. L'avantatge més evident és que petits comerços i estudis poden ser més eficaços a presentar els seus productes que grans companyies. Un altre factor positiu es la facilitat de crear serveis de post-venda, assessoria i una estructura de suport tècnic de productes i serveis.

Però el principal problema pel qual molts internautes no realitzen les seves compres electrònicament és la desconfiança, tant en la botiga com en el mètode d'enviament de les seves dades:

  • La desconfiança en el mètode de pagament: aquesta desconfiança sol ser donada pels mitjans de comunicació a l’hora d’anunciar un acte fraudulent a Internet, aquest fet fa que la gent desconfiï de donar les seves dades per evitar que puguin ser utilitzades de forma indesitjable.
  • La desconfiança en el venedor: un altre dels problemes és que quan s’adquireix un producte per Internet no es veu físicament i, en moltes ocasions, es desconeix personalment l'empresa que ho ven. Això produeix una desconfiança per part del client cap al venedor que sol afectar sobretot a les empreses petites, ja que les grans es beneficien de la seva imatge ja difosa, la qual és coneguda per tots els usuaris. Això ha fet que el P2P tingui major èxit del previst, és a dir, el comerç electrònic basat en vincles directes entre els compradors particulars i els venedors. Aquest tipus de negoci ha aconseguit una proporció d'usuaris d'Internet important, la qual no havia estat prevista.

L’Internet és un mitjà altament apte per a la inclusió de productes i serveis intangibles, tals com programari, serveis d'assessorament, actualització d'informació i bases de dades legals, comptables, mèdiques, etc. És també altament positiva per a la generació i difusió de notícies i anuncis.

La globalitat d'internet i les múltiples empreses i organitzacions a les quals brinda accés, creen un estat gairebé malaltís de volatilitat de la informació que duu a pensar que la informació extreta de la xarxa ja és vella en el moment en què la llegeix el destinatari final. Al mateix temps, aquesta facilitat d'obtenir informació de tot tipus crea un àmbit apropiat per al robatori d'idees, treballs manuscrits i programari. No són pocs els casos de treballs científics que es pot constatar que es tracten de vulgars plagis o reescriptures de treballs presentats per altres persones. Actualment hi ha en auge un nou "comerç", que és la venda de treballs monogràfics escolars en escoles secundàries i universitats.

Existeixen múltiples mitjans per a promocionar productes i serveis, la major part dels mateixos són gratuïts i faciliten la creació de campanyes de màrqueting que permeten promocionar noves empreses com els fòrums de negocis, els taulells d'anuncis o els cercadors.

Dia a dia els cercadors augmenten en nombre i qualitat. Totes les empreses publiquen els seus anuncis en els cercadors gratuïts i desconeguts, que a poc a poc es van massificant. Com són gratuïts, les empreses que els administren no destinen recursos per a la seva depuració i manteniment. Molts d’aquests inicials cercadors han crescut de tal manera que s’han transformat en veritables portals de serveis amb una gran millora de la seva qualitat. Un avantatge és l'enfocament pràctic de l'ús d'aquestes eines ja que pràcticament amb 20 o 25 cercadors claus en tot el món, en els quals incloguem una empresa, obtindrem els mateixos beneficis que incloent-la en 500 cercadors gratuïts i desconeguts. L'impacte de la campanya publicitària depèn principalment dels enllaços intercanviats amb altres llocs i dels vincles contractats en les pantalles principals dels cercadors.