Vés al contingut

Ajuda:Ús d'imatges/Carregar imatges

Carregar imatges a Viquillibres[modifica]

Actualment la majoria d'imatges es carreguen al commons per poder compartir-les amb la resta de projectes. Tot i així, hi ha certes imatges que dificilment es poden compartir, com aquelles que inclouen text en un idioma específic. Aquestes imatges són les que carregarem a Viquillibres.

Aquesta imatge es d'un programa traduït al català, i per això convé carregar-la a Viquillibres

Feu servir l'enllaç "Carrega" que es troba al quadre d'eines, o al llistat de pàgines especials.

A continuació, pitgeu "Examina" (Browse) per a trobar el fitxer que voleu carregar al servidor des del disc dur del teu ordinador. Aleshores, s'hi obrirà un quadre de diàleg de "Selecciona fitxer" (Choose file). Quan hageu trobat el fitxer pitgeu al botó "Obri" (Open) per a seleccionar-lo, i tancar-hi el quadre de diàleg. Haureu tornat al formulari de càrrega, on pitjareu "Carrega fitxer" perquè es comence la transferència, la duració del qual dependrà de la grandària del fitxer i de la velocitat de conexió. Quan la transferència finalitze correctament, hi apareixerà un missatge d'avís.

No oblideu el següent:

 • Podeu carregar com més fitxers desitgeu, per favor, sense intentar cap acte de vandalisme, però, contra el servidor. Vegeu "Política d'ús d'imatges"
 • Les imatges queden llistades a ("Llistat d'Imatges").
 • Cal escriure al camp de Sumari un text per a la pàgina de descripció de la imatge.
 • Cal marcar la casella mitjançant la qual: "Afirme que el propietari del copyright d'aquest fitxer està d'acord en llicenciar-lo sota els termes de Viquipèdia copyright."

Anotació d'imatges[modifica]

L'ús de les imatges a Viquillibres, és problemàtic, perquè fàcilment poden sorgir dubtes sobre els drets d'autor.

Penseu que, per utilitzar una imatge a Viquillibres, heu d'estar segurs de poder fer-ho legalment. Les imatges que trobeu a Internet solen tenir propietari. Si no esteu segurs d'això, llavors és millor no utilitzar la imatge, o contactar amb l'autor i demanar-li autorització.

Una de les maneres d'alleugerir el problema, és mirar d'anotar les imatges. Per això, us demanem que quan carregueu una imatge a la Viquipèdia, feu un petit comentari a la plana de descripció de la imatge, explicant la situació legal de la imatge. Per exemple, les situacions més comunes podrien ser:

 • Imatges de domini públic. Podem incloure el codi {{PD}} per a incloure la plantilla de Domini Públic.
 • Imatges distribuïdes amb llicència GFDL o similar. Podem incloure el codi {{GFDL}} per a incloure la plantilla de llicència GFDL.
 • Imatges que el propietari dels drets us hagi donat permís per distribuir a la Viquipèdia. Si hi ha restriccions o altres requeriments (només us no comercial, obligació de citar l'autor, etc.), expliqueu-ho.
 • Imatges que considereu que es poden distribuir sota el concepte de fair use (caldria d'evitar això tan com sigui possible !)

També fora bo d'especificar-hi l'autor de la imatge.

Raons per fer això[modifica]

Per que cal fer això ?

Hi ha varies raons:

 1. Les imatges que són fair use en un país podrien no ser-ho en un altre. El marcatge de les imatges permet que es puguin filtrar les que no serien legals si es volgués fer un treball derivat per a algun país.
 2. Crear imatges decents és més difícil que escriure text. Per això, la temptació de copiar una imatge de qualsevol pàgina web és més forta. Per aquesta mateixa raó, algú que utilitzi material de la Viquipèdia per fer alguna obra derivada (sobretot impresa), tendirà a desconfiar de la legalitat de les imatges.
 3. A més, si es troba text que té drets d'autor, sol ser fàcil de reescriure'l. Per les imatges, és més dificil. Per tant, és millor evitar problemes de bon començament.
 4. Sempre és una bona pràctica el citar les fonts d'origen de les imatges. D'aquesta manera, també és més fàcil obtenir permís per utilitzar imatges. A part, algunes llicències requereixen que es citi l'autor.
 5. Pel que fa a les imatges que feu vosaltres mateixos, també cal anotar-les ! Anoteu que sou l'autor de la foto, i que la cediu a la Viquipèdia amb llicencia GFDL o domini públic.

Carregar una nova versió de la imatge[modifica]

Per a reemplaçar una imatge carregada prèviament, per a actualitzar aquesta o a causa del canvi d'article, n'és prou carregant una imatge que porte el mateix nom. En aquestos casos, per qüestions tècniques relacionades amb el teu navegador (la memòria cau), potser no voreu la nova versió de la imatge immediatament.

Grandària dels fitxers[modifica]

És recomanable que carregeu fitxers d'imatge que no siguen gaire grans. La grandària ideal són 35 KB o menys, atès que ens ajudaria estalviar espai al servidor, i alleugerir la visualització dels documents per als ordinadors amb connexions de velocitat limitada.