Administrar Mediawiki/Introducció

Els administradors són els usuaris que tenen accés a l'ús d'eines i de programari restringit per a realitzar tasques de manteniment. Aquestes eines no estan disponibles als usuaris comuns perquè es poden utilitzar de manera destructiva, amb un nivell d’abast molt més seriós que el que permeten les eines d'edició atorgades als usuaris. En tot cas, és important que l'administrador marqui una política d’edició de bona fe, clarificant allò que és permès.

Els diferents projectes de MediaWiki disposen de diferents formes d’administrar les eines per als usuaris. En la major part de projectes això és fa a través d'un sistema d'eleccions, però els projectes nous (que no tenen buròcrates, els quals disposen de l'eina de "makesysop") necessiten fer les peticions a Meta en el cas del projectes de Wikimedia. En projectes externs a Wikimedia, el creador del wiki acostuma a ser el primer administrador i buròcrata.

Saber com funcionen les eines és bastant senzill, la majoria són bastant intuïtives gràcies al desenvolupament d'aquestes durant anys de prova i error. Saber com i quan s'haurien d'utilitzar és un assumpte diferent, ja que hi ha moltes coses que no s'haurien de fer, i cada projecte de MediaWiki tindrà polítiques diferents i directrius pel que respecte al seu ús.

La regla d'or és simple: mai no utilitzis una eina administrativa a no ser que tinguis la seguretat que sigui allò correcte a fer. Si en dubtes, val més deixar-ho per a un administrador més experimentat, o millor demanar consell.