Administrar Mediawiki/Essent un cap del projecte

Si heu esdevingut l'administrador d’un projecte o si voleu començar un projecte nou caldrà que us familiaritzeu amb alguns processos i algunes tasques. Tingueu en compte que, si n'hi ha, totes les accions administratives que prengueu han de ser amb el consens de la comunitat.

Esdevenir l’administrador[modifica]

Començar un projecte nou[modifica]

Si heu decidit començar un projecte completament nou des de zero, com a membre fundador s'acostuma a ostentar els drets d'administrador per començar ràpidament amb algunes tasques. L'usuari que funda el projecte és per definició la persona més veterana en el projecte.

Altres seccions d'aquest llibre tractaran la manera per a aconseguir que un projecte creixi, especialment per assolir que el projecte estigui del tot engegat, però és important recordar el que comporta la posició com a fundador del projecte. Generalment la vostra opinió serà fortament considerada, i disposareu de la possibilitat de prendre dràstiques decisions per a controlar a la comunitat... especialment si també disposeu de l'accés directe a l'equip informàtic (físic) que està suportant el projecte (això no passa si ets fundador d'un wiki de wikia, o si ets el primer usuari d'un wiki de wikimedia).

Heu de mentalitzar-vos que hi haurà gent que mostrarà una espècie de veneració cap al fundador, fins i tot si el fundador decideix entrar en una semijubilació i deixar l'organització principal de la comunitat per a una altra gent. Això es deu en part a què la comunitat aconsegueix estar connectada gràcies als esforços del fundador. Comporta bastant esforç posar quelcom en funcionament en primer lloc, i amb la quantitat de llocs web que hi ha al voltant del món ningú està fàcilment disposat a passar una web que ja existeix. Aquesta és la raó per la qual el cap principal assoleix un lloc rellevant.

Sovint el que es necessita és simplement veure un model per a allò que com a fundador del projecte desitgeu. Als inicis, cal mostrar allò que es vol amb exemples, alhora cal advertir suaument sobre els continguts inadequats. Essent permissiu alhora que taxatiu amb els usuaris novells s'aconseguirà un efecte enorme sobre el creixement i la popularitat del projecte, sense reparar massa en la qualitat dels continguts.

També, és important adonar-se que no es pot ser agradable amb tothom en tots els punts. Els líders més reeixits sempre tindran detractors i possiblement fins i tot enemics. Els líders reeixits sabran quan estan sent abusius i han de retirar-se, i quan han anat potser massa lluny i es creaven massa enemics on hi hauria d'haver els seus amics. Malauradament, la manera d'aprendre a com realitzar aquesta tasca és simplement amb l'experiència i gràcies a les oportunitats de practicar el lideratge.

Ser escollit pels seus iguals[modifica]

Hi ha diverses maneres d'assolir el càrrec d'administrador, però probablement heu resultat escollit, havent estat un contribuent excepcional del projecte. Sovint aquesta selecció es fa en una espècie de procés formal de nomenament on membres de la comunitat han donat suport al vostre nomenament en una mena d'elecció. El procés exacte depèn del projecte en què esteu treballant, heu de prendre el nomenament com un senyal de reconeixement a una feina excepcional.

En aquesta situació, necessitareu aprendre les polítiques i procediments del projecte amb més profunditat. Això no és una tasca fàcil, i us sorprendrà de la quantitat de polítiques existents que us passaven desapercebudes abans de convertir-vos en un administrador, fins i tot havent estat un usuari molt actiu.

Moderar, sense imposar-se[modifica]

Un aspecte rellevant d'esdevenir administrador és que ara sou part del grup que està fent complir polítiques. Si heu estat vocal en el passat, necessites moderar alguns dels arguments que heu utilitzat en el passat, heu d'entendre que és necessari que ajudeu a moderar el to de les discussions on heu estat implicat.

Com a filosofia general, seria assenyat no implementar immediatament canvis dràstics al projecte, especialment en àrees que exigeixen privilegis especials propis de l'administrador. Busqueu l'aportació de la resta de gent implicada en el projecte abans de fer canvis essencials i implementeu les decisions de la comunitat fins i tot encara que sigui en contra de la vostra opinió personal.

Tampoc, no dubteu a admetre que podeu estar equivocats ocasionalment. Cometreu equivocacions al llarg del camí com a administrador, especialment si sou nou realitzant aquesta classe de tasca. Descobriu els camins diferents que podeu emprar per comunicar als altres usuaris de la vostra comunitat, incloent-hi el correu electrònic, les pàgines de discussió d'usuari, les pàgines de discussió d'article, les llistes de correu electrònic del projecte, números de telèfon i comptes de missatge instantanis o xats com l'IRC (Els wikis de Wikia tenen l'opció de tenir un xat propi. Ha de ser activat per un administrador).

Innovació i desenvolupament del projecte[modifica]

Qui comanda el projecte assumeix la responsabilitat d'innovació del projecte i el seu desenvolupament. Segurament hi ha alguna tasca que sempre havíeu sentit que no estava sent adequadament tractada, abans que us convertíssiu en un administrador. Ara disposeu de l'oportunitat de provar i arreglar coses d'una forma que anteriorment no podíeu (Recordeu de parlar-ho amb la comunitat abans de canvis importants).

La innovació també pot prendre moltes formes. Podeu començar noves seccions del projecte, o intentar omplir forats que no es cobrien abans. A més a més, si heu estat elegit per convertir-te en un administrador és probable que tinguis un grup petit de seguidors ja que estan interessats en el que estàs realitzant i és possible motivar aquells seguidors per treballar plegats i consumar algunes tasques.