Administrar Mediawiki/Control dels canvis recents

Vigilar els canvis recents consisteix a examinar les edicions recents al wiki per comprovar la seva qualitat, pèrdua de dades, vandalisme, i altres canvis negatius. Cada wiki té una pàgina de Special:Recentchanges; la majoria dels wikis tenen un enllaç a "Canvis recents" a l'esquerra. Qualsevol usuari pot utilitzar aquesta pàgina i ajudar a contrarestar el vandalisme. Tanmateix, només els administradors poden bloquejar usuaris i suprimir pàgines inadequades. Així és important que els administradors inspeccionin a vegades els canvis recents i aturin els spammers persistents i els vàndals. Tingueu en compte que podeu nomenar un Reversor perquè ajudi a lluitar contra el vandalisme.

Totes les edicions recents apareixen a Canvis Recents. Així, si una pàgina s'edita dues vegades, tant l'edició final com l'edició prèvia hi apareixen. Així, no és possible amagar una edició fent una altra edició.

Algunes wikis deixen als usuaris editar marcant els canvis recents com edició vigilada. La idea és puntuar cada edició que no malmet al wiki. Tot i això, a Wikimedia, els wikis impossibiliten aquesta característica o el restringeixen als administradors.

Edicions dolentes[modifica]

  • Marcar pàgines com candidates a eliminació immediata. Moltes wikis tenen una política de supressió (Vegeu, com a exemple, el criteris de supressió ràpida de la Viquipèdia). Els administradors ostenten la possibilitat de suprimir les pàgines innecessàries que creen alguns usuaris.
  • Reanomenar pàgines. Qualsevol usuari pot reanomenar una pàgina, però un administrador pot reanomenar una pàgina sense deixar redirecció o inclús moure-la damunt d'una pàgina ja existent.
  • Spam i vandalisme. A vegades hi han usuari que fan edicions spam o vandàliques, afegint molts enllaços als seus llocs web o afegint contingut intimidatori o fora de lloc. En aquests casos, la pàgina s'ha d'esborrar (Comprovant l'historial abans) o s'ha de revertir l'edició, depenent del cas. Si l'usuari ja ha comés spam o vandalisme en altres ocasions, podeu bloquejar-lo per impedir que hi torni.

Eliminació massiva[modifica]

Existeix una extensió, anomenada Nuke que permet esborrar pàgines massivament. Molts dels projectes de Wikimedia el tenen instal·lat, però si no ets administrador d'un d'ells, segueix les instruccions d'aquesta pàgina: mw:Extension:Nuke.