Activisme i ús de les TIC/Xarxes socials

Observareu (ni que sigui per l’extensió de les justificacions) que aquest tema ens preocupa especialment.

Entenem que com a col·lectiu potser es necessita obtenir la màxima visibilitat social, i que per això convé mantenir un perfil a les xarxes socials propietàries; per això explicarem com obrir un compte no rastrejable a Twitter i a Facebook. La intenció és mantenir protegida i anònima la persona que gestioni els comptes.

És clar que aquesta informació és perfectament aplicable per a obrir qualsevol perfil personal, però la nostra recomanació és que abandoneu tots/es Facebook, Twitter, Instagram, Youtube, etc... i obriu compte a qualsevol xarxa lliure: Mastodont, Diaspora, MediaGlobin, Quitter, Identi.ca, Blip.tv, etc.

Aquí teniu una bateria d’arguments pels quals creiem que heu de fer aquest pas

Xarxes propietàries versus xarxes lliures[modifica]

Hi ha una comparació que ajuda a entendre molt ràpidament el concepte bàsic del que és una xarxa social propietària: la que es fa amb l’arquitectura panòptica. Aquesta encertada comparació la podeu trobar a: https://elbinario.net/2016/09/02/redes-sociales-privadas-y-panoptismo/. A la mateixa pàgina hi trobareu algunes dades interessants.Hi ha molts motius pels quals és convenient utilitzar xarxes lliures en comptes de xarxes socials centralitzades i propietàries. Hem intentat resumir-les en aquests 7 punts:

1) la política de PRIVADESA
Si vols compartir continguts de manera segura i ser capaç d’escollir el què vols compartir i amb qui fer-ho, la teva opció són les xarxes socials lliures. Les xarxes propietàries s’apropien de les teves dades personals, les utilitzen per a fer-ne un perfil i les posen a disposició dels governs i/o de qui les pugui pagar. Són la màxima expressió del capitalisme. Contràriament, les xarxes lliures estan dissenyades per a protegir la teva privadesa, la teva llibertat i la teva seguretat.
2) la PROPIETAT
Si voleu conservar la propietat de les vostres dades, i no haver de renunciar a ser amos de les vostres fotos, les vostres publicacions i de tot allò que voleu compartir, heu d’optar per les xarxes lliures. Les xarxes socials propietàries segresten la informació, l’emmagatzemen, la processen i l’analitzen, i després la venen i l’utilitzen per a espiar-vos. Les xarxes lliures no fan res de tot això.
3) la SEGURETAT
Segurament no voleu exposar les vostres dades personals i la vostra informació privada de manera indiscriminada i sense limitacions. La majoria de la gent, però, ho fa, i de vegades fins i tot sabent els riscos que això implica. Per ser clars: els "amics dels nostres amics" no cal que sàpiguen el que estem fent, o que vegin les nostres fotografies.
4) L'ANONIMAT, i la CENSURA
Les xarxes lliures et permeten ser-hi de forma anònima, si així ho vols. No estàs obligat a fer servir el teu nom real ni a exposar o facilitar dades personals. Les xarxes propietàries apliquen la censura, utilitzant algoritmes per a decidir quina informació és rellevant, o no amb criteris polítics i/o comercials. T’ensenyen i t’amaguen el què volen. Et manipulen. Res d’això et passarà a les xarxes lliures, que mantenen sistemes ètics de censura.
5) La DESCENTRALITZACIÓ
A les xarxes propietàries les comunicacions entre usuaris passen pels servidors de l’empresa. Les xarxes lliures, en canvi, són xarxes distribuïdes i descentralitzades, que no depenen d'un servidor central propietat d'una empresa que molt possiblement estigui vinculada o faciliti informació a les autoritats. Estan fetes entre tots, i muntades sobre serveis autogestionats que en dificulten el control i el seguiment.
6) La COMUNITAT
Ser part d'una xarxa lliure és ser part d'una comunitat d'usuaris, és a dir, ser capaç de decidir sobre el destí de la xarxa social, ser capaç de sotmetre cada canvi a votació, i entre tots millorar i fer créixer la plataforma. Les xarxes lliures són desenvolupades per i per als usuaris. Al seu darrera no hi ha cap mà negra, ni cap magnat omplint-se les butxaques gràcies a les teves dades. Hi ha persones que hi treballen perquè creuen que un món millor és possible, i la millor manera de compensar el seu treball és donar una oportunitat al projecte del qual formen part.
7) La LLIBERTAT
Els que utilitzem les xarxes lliures creiem en els principis del programari lliure. La llibertat és un dret fonamental que no estem disposats a perdre. Per això lluitem per la llibertat d’instal·lar, utilitzar i distribuir programari, però també i per sobre de tot, per la llibertat de pensament i d’expressió. Contràriament, les xarxes propietàries ens priven de la nostra llibertat ; estan dissenyades per a saber-ho tot de nosaltres, per a controlar-nos.