Vés al contingut

Activisme i ús de les TIC/MAC spoofing

Tot dispositiu electrònic amb connexió a internet té una adreça MAC. Aquesta adreça MAC representa un factor de vulnerabilitat del nostre anonimat.

A diferència de l’adreça IP, que és una adreça lògica, la MAC és una adreça física, gravada a la ROM de cada targeta de xarxa. Com que la ROM és una memòria de “només lectura”, no es pot canviar en el sentit estricte; però sí que podem emmascarar-la, fer creure que és una altra de la que hi ha realment. És el que es coneix com a MAC spoofing.

L’adreça MAC, apart d’altres usos, serveix per a identificar un dispositiu connectat a la xarxa.

La MAC del teu dispositiu mòbil (tablet, smartphone...) pot servir per a geolocalitzar-te amb molta precisió. El teu dispositiu, si té el wifi encès, va cercant xarxes on connectar-se mentre et mous. Cada cop que en detecta una, deixa registrada la seva MAC als routers en qüestió.

Si us connecteu a una xarxa pública, qualsevol pot detectar i clonar la vostra MAC address. Si amb aquesta es cometés algun delicte, podríeu ser-ne acusats.

Per tot això és convenient emmascarar la vostra adreça MAC, sobretot en determinades ocasions en què us convingui assegurar l’anonimat.

MAC Spoofing a Windows amb Technitium

[modifica]

El MAC spoofing amb Windows es pot fer manualment o amb programes específics. Podeu trobar un manual complet de com fer-ho manualment a la pàgina https://www.1and1.es/digitalguide/servidores/know-how/que-es-el-mac-spoofing/. Hi ha diferents programes que permeten fer-ho, però nosaltres recomanem el Technitium.

 1. Amb la connexió wifi desactivada,
 2. Descarregar-se el Technitium MAC Adress Changer de https://technitium.com/tmac/
 3. Instal·lar-lo i obrir el programa. Apareixerà el quadre que es mostra al final
 4. Seleccioneu la targeta de xarxa que correspongui a “Netwok Connections”
 5. Cliqueu el botó “Random MAC adress” per a generar una adreça MAC aleatòria
 6. Cliqueu el botó “Change now” i espereu uns segons
 7. Apareix una finestreta que us notifica que ja s’ha produït l’emmascarament MAC
 8. Opcional: podeu comprovar el canvi d’adreça MAC a la consola de Windows amb el comandament ipconfig /all
 9. Ja us podeu connectar a la xarxa wifi amb una adreça MAc emmascarada.
 10. Quan acabeu, restaureu la MAC original clicant el botó “Restore original”

MAC Spoofing a Android amb Wifi MAC Changer

[modifica]

Les apps per a fer MAC spoofing amb Android requereixen que el terminal estigui rootejat (és a dir, tenir accés com a superusuari).

Algunes de les més populars i intuïtives són:

 • Wifi MAC Changer
 • MAC Address Ghost
 • ChameleMAC
 • nMAC

A internet podreu trobar alguns tutorials sobre com canviar la MAC (sense ser root) des d’un terminal emulador, o bé si el teu telèfon té un xip MTK, a través d’una app que permet el mode enginyer. En tot cas, no n’hem comprovat cap i no en podem donar referència.