Vés al contingut

Activisme i ús de les TIC/Tails

Tails[modifica]

Tails (The Amnesic Incognito Live System) és una distribució Linux dissenyada per a preservar la privacitat i l'anonimat. El que ens interessa d'aquesta distribució és que implementa moltes de les propostes incloses en aquest llibre per a la millora de la nostra privacitat.

Trobareu el seu web oficial a https://tails.boum.org i unes instruccions en català a https://cues.tech

El Tails és un «sistema operatiu viu», és a dir, que funciona directament des del llapis USB on està instal·lat tot usant un ordinador com a hoste. La característica principal del Tails és que està concebut com un sistema operatiu especialment configurat per treballar amb la màxima privacitat i seguretat. En els propers capítols anirem explicant com ho aconsegueix i quins són els seus límits. En qualsevol cas, a l’escriptori del Tails hi veureu una icona en forma de llibre amb tota la documentació oficial del Tails, que us recomanem que us llegiu detingudament.

No deixa rastre[modifica]

La seva principal característica és que Tails no deixa cap rastre en l’ordinador hoste que es fa servir. Això vol dir que si algú accedeix a l’ordinador hoste després d’haver-hi usat el Tails no hi trobarà cap indici ni cap dada.

Això també significa que el propi Tails, quan es torna a iniciar, no conserva cap dada ni cap informació de la sessió anterior. Sempre es reinicia amb el mateix estat. Per tant, qualsevol arxiu que hagueu creat, per exemple amb el paquet d’ofimàtica LibreOffice, o que hagueu baixat d’internet, s’esborra completament en el moment de tancar-lo. El mateix passa amb la sessió d’internet i totes les dades temporals que s’hagin pogut crear.

Espai persistent[modifica]

Donat que el Tails no guarda les dades de cap sessió anterior, si voleu guardar-hi documents s'ha d'activar el volum persistent, una secció xifrada de l'USB. Això permet tenir-hi documents creats per nosaltres, però també algunes configuracions necessàries per a treballar amb altres programes, amb total seguretat.

Connexió a internet[modifica]

Totes les connexions a internet que es fan amb el Tails passen per la xarxa Tor. No cal instal·lar ni configurar res, per defecte tots els programes de comunicació del Tails, navegador, correu electrònic, xat, etc, accedeixen a internet per Tor. Totes les comunicacions de Tails, doncs, queden anonimitzades per defecte.

Navegador Tor[modifica]

El navegador per defecte del Tails és el Tor. Si la connexió s'ha de realitzar a través d'un portal captiu (d'un hotel o aeroport, per exemple) hi ha un "navegador insegur" per poder fer la connexió inicial per després canviar a Tor.

KeePassX: contrasenyes segures[modifica]

El Tails inclou el programa gestor de contrasenyes KeePassX que permet gestionar totes les nostres contrasenyes de forma segura.

Correu xifrat[modifica]

El Tails inclou el client de correu Thunderbird degudament configurat amb el connector Enigmail per a la gestió del correu xifrat amb PGP. El correu xifrat amb PGP és el sistema més segur que existeix ara mateix per a enviar i rebre correu. És cert que la gestió de les claus pública i privada no és d'allò més intuïtiu per a nouvinguts al món del PGP, però tampoc és tan difícil com sembla. En qualsevol cas val la pena aprendre bé com funciona el sistema pels avantatges que comporta: poder enviar i rebre correu xifrat i signat a qualsevol adreça i servidor. Amb el Tails es pot accedir també, naturalment, a d'altres serveis de correu segur, com Protonmail, sense cap problema.

Xat[modifica]

Tails inclou un gestor de xat, el Pidgin. El Pidgin gestiona diferents protocols de xat, com XMPP o IRC, però la versió del Tails, en connectar-se exclusivament a la xarxa Tor, no ens servirà per a sessions d'IRC, ja que la xarxa d'IRC té vetades les connexions via xarxa Tor. Malgrat tot, podeu fer servir el Pidgin per a sessions de xat XMPP. A més, ja vé preconfigurat amb el connector OTR (Off-The-Record) per a sessions privades i xifrades punt a punt.

En una propera actualització, programada pel setembre del 2018, hi haurà la possibilitat d'instal·lar, via un gestor gràfic, altres programes i fer que es conservin de sessió en sessió (d'altra manera s'esborren en cada sessió). Ara mateix ja es pot fer, però no amb un entorn gràfic i, per tant, és una mica farragós. Això permetrà instal·lar amb facilitat altres programes de xat, com el Telegram, amb versió d'escriptori per al sistema Debian, que és en el que es basa el Tails.

Compartir arxius amb OnionShare[modifica]

OnionShare és una aplicació inclosa en el Tails que ens ofereix la possibilitat de compartir arxius, de forma totalment segura i privada, amb d'altres usuaris de Tails. És una eina excel·lent per a compartir documents amb seguretat.