Activisme i ús de les TIC/Navegació anònima
Per a parlar de navegació web i anonimat, hem de referir-nos bàsicament a TOR (The Onion Router).
TOR és un navegador; un Firefox tunejat. Fa passar les teves dades per diverses capes de xifrat (per això la icona de la ceba) i per una complexa xarxa de servidors de tot el món (la xarxa TOR), amb l’objectiu principal d’anonimitzar el teu tràfic.
El disseny d’aquesta xarxa comporta una menor velocitat de navegació: és el preu a pagar per l’anonimat. Diem que la navegació amb Tor garanteix l’anonimat, però no la privacitat, que es podria arribar a veure compromesa a la part final de la comunicació. Ets anònim, no necessàriament invisible, ni impune.
TOR no és totalment inviolable, però aporta un gran nivell de seguretat. Si es complementa amb mesures com l’encriptació de la informació que s’hi transmet, resulta molt difícil de violar. Però s’ha de navegar amb pràctiques que no el penalitzin, com ara:
- No descarregar torrents,
- No obrir documents que t’hagis baixat des de TOR mentre encara el tinguis obert
- No habilitar o instal·lar pluggins (Flash, Quicktime, etc.)
- Utilitzar navegació segura (llocs HTTPS)
Es poden prendre mesures complementàries per a reforçar la seguretat de TOR, però al nivell en el qual ens movem, realment no caldria. Es poden bloquejar els JavaScripts, es poden utilitzar túnels VPN o Proxies segurs, o alguna xarxa anònima de les que hi ha.... però no tocarem tot això; només tractarem del tema dels complements de seguretat i privacitat. Si voleu saber més coses sobre seguretat en TOR, investigueu pel vostre compte a la xarxa.
Ah, si, una cosa: apreneu a navegar amb TOR, però no cal que SEMPRE navegueu amb TOR. Ningú necessita l’anonimat total, no us flipeu, companys/es.
TOR al PC
[modifica]Instal·lació
[modifica]Aneu a la pàgina https://www.torproject.org/ i descarregueu la versió que us interessi (n’hi ha per a Windows, Mac, Linux, Android...). Instal·leu-lo, i a funcionar. El TOR, com hem dit, és un navegador Firefox que ja vé adaptat per defecte per a navegar per la xarxa TOR.
Configurar els complements de seguretat
[modifica]Qualsevol complement apte per al Firefox també us servirà per al TOR. Però vé amb alguns complements per defecte que convé mantenir i, en canvi, no és recomanable instal·lar-ne gaires de nous, perquè podrien afectar el correcte funcionament del TOR. Els bàsics són:
- HTTPS Everywere: Manteniu-lo activat. Evitarà que navegueu per pàgines no segures.
- NoScript: permet habilitar Java i altres pluggins només en pàgines de confiança (la del banc, per exemple) a través de la seva llista blanca.
- Torbutton: també ve instal·lat per defecte, i té diverses funcions, com ara configurar les preferències i el nivell de seguretat del Tor, netejar les dades de navegació privada, canviar els circuits de navegació, comprovar les actualitzacions...
Recomanem la lectura del manual de TOR: https://tb-manual.torproject.org/es-ES/index.html
TOR a Android
[modifica]ORBOT
[modifica]Per a navegar per la xarxa Tor des d’un telèfon Android cal descarregar, en primer lloc, l’ORBOT.
Orbot és l’app que et permetrà que les altres app del teu smartphone es connectin a través de TOR. Et CONNECTA a la xarxa TOR, però no és un navegador; només "obre la porta".
Orbot t’ensenya una gran ceba, que d’entrada està de color gris. Si la toqueu es connectarà a TOR, i es tornarà de color groc.
ORFOX
[modifica]L’ORFOX és un navegador (de base Firefox, of course) especialment dissenyat per a navegar amb TOR. Normalment, quan instal·les l’Orbot, ja t’ofereix descarregar i instal·lar l’Orfox. I si no, ho fem apart.
Si estem connectats a TOR, la primera pestanya que ens mostrarà l’Orfox ens ho confirmarà. A partir d’aquí, navegueu amb normalitat.
Altres app (moltes!) poden funcionar amb TOR; es tracta de vincular-ne el funcionament a l’Orbot.