Vés al contingut

Viquipèdia/Utilitzar la Viquipèdia/Fitxes pràctiques

Recerca d'informació

[modifica]

Existeixen diverses maneres de cercar informació a la Viquipèdia. Podeu provar aquests mètodes vosaltres mateixos i escollir el que més us convingui. Escolliu un tema sobre el que fer la vostra consulta, per exemple el vostre municipi, el vostre actor preferit o un esdeveniment històric. Per aquest exemple, useu «tomàquet» i proveu les diferents opcions:

  1. Cerqueu «tomàquet» al vostre motor de cerca preferit (Google, Yahoo!, etc.).
  2. Cerqueu «tomàquet viquipèdia» en aquest mateix motor.
  3. Obriu http://ca.wikipedia.org i cerqueu «tomàquet» a la caixa de cerca.
  4. Des de la portada de la Viquipèdia, intenteu trobar l'article Tomàquet usant els portals temàtics.

Recerca d'imatges

[modifica]

També podeu realitzar cerques d'imatges amb llicència lliure. Atenció! Els motors de recerca, tals com Google Imatges, us proposen sovint imatges d'Internet que estan sotmeses a drets d'autor i que, per tant, no podeu utilitzar lliurement.

Podeu intentar alguna de les opcions següents:

  1. Cerqueu «tomàquet viquipèdia» en un cercador d'imatges, com Google Imatges.
  2. Cerqueu l'article Tomàquet a la Viquipèdia i escolliu una de les imatges de l'article, o seguiu l'enllaç a Commons del final de la pàgina.
  3. Aneu a Commons (http://commons.wikipedia.org) i cerqueu-hi «tomàquet».

Consultar articles

[modifica]

Segurament ja haureu consultat regularment articles de la Viquipèdia. Ara que ja coneixeu eines com l'historial, els difs i les pàgines de discussió, és hora d'aprofitar-los!

Estructura d’un article

[modifica]

Escolliu un article que us interessi, o feu clic a Pàgina a l'atzar a la barra lateral esquerra. Observeu l'estructura general de l'article, fixeu-vos en la introducció, els enllaços interwiki (altres llengües), comproveu si hi ha plantilles de navegació, els portals, les categories. Podeu usar-ho per a explorar el contingut. Vegeu Viquipèdia:Estructura d'un article.

Eines lligades als articles

[modifica]

Ja que esteu familiaritzats amb un article, aneu al seu historial i observeu les diverses línies: hi podreu identificar les versions anteriors de l'article i els seus autors. Seleccioneu dues versions i compareu les diferències. Què se n'ha suprimit? Afegit?