Vés al contingut

Viquijúnior:Grans felins/Introducció

Una lleona supervisant el seu territori

A l'Àfrica, diuen que el lleó mascle rugeix les paraules Hii inchi na ya nani? Ni yangu, yangu, yangu! (De qui és aquesta terra? És meva, meva, meva!). És difícil sentir aquesta crida sense acabar una mica més a prop del foc de camp. Però que hi ha darrera d'aquesta crida? La veritat és que, fins a un cert punt, tots els felins són "gats", miris com ho miris. Quan veus un gat de carrer a l'aguait, intentant caçar un ocell o un ratolí, en realitat estàs veien un tigre en miniatura que vol caçar un cérvol, als camps de Rhanthambore.

Grans predadors[modifica]

Els tigres i els lleons es troben entre els millors depredadors de la natura. Un ós bru pot ser més gran que un tigre siberià, però el tigre és molt més ràpid. Un llop pot tenir un sentit de l'olfacte més desenvolupat que un jaguar, però un jaguar pot ocupar-se de preses ell tot sol mentre que els llops ho han de fer en grup. Els felins tenen una visió nocturna excel·lent, una oïda molt fina i un vigor físic enorme. S'acosten sigil·losament a les seves preses; els patrons de camuflatge del seu pelatge i els seus moviments elegants fan dels felins uns depredadors difícils de localitzar.

Hi ha felins per a tot. Tots els continents, excepte l'Antàrtida, tenen el seu propi felí rei. A l'Àfrica hi domina el lleó, i a l'Àsia el tigre (encara que a l'Himàlaia, que són muntanyes massa altes pels tigres, hi domina el lleopard). A l'Amèrica del Sud i l'Amèrica central el monarca és indiscutiblement el jaguar. A l'Amèrica del Nord el que hi domina és el puma. I a Austràlia no hi ha grans felins, però hi ha petits gats que descendeixen dels gats mansos dels europeus que hi van arribar, i ara aquests gats s'han tornat salvatges altra vegada. Igual que els seus germans grans, aquests felins s'han convertit en grans depredadors, encara que semblen iguals que els gats domèstics que pots trobar al costat de casa.

L'ordre natural està equilibrat amb molta cura. Hi ha ben pocs grans predadors. Per sota seu hi ha més felins de mida mitjana, que mengen preses intermèdies com ara conills, antílops i cérvols. Finalment, hi ha molts més felins petits (incloent els gats domèstics) que mengen les preses més petites, molt més nombroses, i que inclouen rosegadors, ocells i llangardaixos. El secret del seu èxit és el concepte de nínxol, una mena de feina especial que només un dels diferents felins sap fer i que evita que competeixin entre ells. Si no fos així, seria semblant a un entre comercial on totes les botigues venguessin només discos de música: hi hauria molta competència entre els venedors. Però com en un centre comercial, en un ambient natural es manté l'ordre perquè hi ha moltes plantes diferents per menjar, moltes preses diferents per caçar, i molts caçadors diferents per caçar-les. El ratolí de camp, a qui el tigre no fa cas, permet que els gats salvatges estiguin contents; i les ràpides curses que fan els guepards darrere els antílops permeten que, mentrestant, els búfals quedin reservats pels forts lleons.

Els felins són animals carnívors

De menú, carn[modifica]

Els felins cacen perquè necessiten la carn per sobreviure, per tant, són animals carnívors. Els animals que mengen plantes i fulles tenen estómacs especials que permeten als bacteris de digerir els sucres complexos de les plantes, de manera que les poden aprofitar. Però els felins tenen els intestins molt curts, ideals per digerir ràpidament la carn i obtenir-ne l'energia i altres nutrients. Els felins no poden sobreviure amb una dieta de plantes, per tant han de viure de la carn que puguin aconseguir caçant altres animals herbívors. Així és com funciona la cadena alimentària.

Intel·ligència[modifica]

Els felins estan entre les criatures més intel·ligents de la Terra. Se situen just per sota dels primats (micos i goril·les), dels cetacis (balenes i dofins), elefants, porcs i foques. Els lleons utilitzen estratègies de grup (com ho fan els llops, que no són felins) per atacar preses grans i perilloses. Tots els felins tenen una gran curiositat i poden aprendre ràpidament. Els grans depredadors necessiten ser especialment llestos per ser bons caçadors. Les felines femella dediquen molt de temps (un o dos anys) ensenyant a la seva descendència en les diverses coses que necessiten saber per sobreviure. Pensa en aquest període com si fossin anys d'escola, on hi aprenen a tractar el món que els envolta.

Trobats arreu, segurs enlloc[modifica]

Alguns felins es troben en perill d'extinció

Els felins són natius de tots els continents, exceptuant Austràlia i l'Antàrtida. A Austràlia, els únics felins que es troben són descendents dels petits gats domèstics, que s'han adaptat molt bé (potser massa bé) a caçar de nou en estat salvatge. Desafortunadament, moltes d'aquestes precioses criatures estan en perill d'extinció, o com a mínim estan molt amenaçades. Els felins, sovint, són caçats per aprofitar el seu pelatge o la seva carn. També són morts per persones que volen per a ells sols els animals que també cacen els felins. A més, encara hi ha persones que cacen felins com a afició. I encara pitjor: l'ambient saludable que els felins necessiten per sobreviure no està essent tractat amb el respecte que es mereix.

Per sort, cada cop més gent veu els felins com a companys que han de ser admirats, enlloc de com a enemics que han de ser destruïts. Si tu també els vols ajudar, aprèn més sobre els grans felins i el seu remarcable món, a més de compartir el que aprenguis amb la teva familia i els teus amics. En el fons, quan entenem alguna cosa, podem apreciar el seu valor molt millor. Les coses valuoses, incloent els meravellosos felins, tan grans com petits, són dignes de ser protegides. Per mantenir aquests grans predadors en el món on hi viurem amb els nostres fills i néts, hem d'aprendre a deixar espai a la resta d'éssers vius, per compartir entre tots els recursos limitats de la Terra.