Usuari:OGP0/Proves

Introducció:[modifica]

Navars ( oficialment Navàs)[1] és una vila situada en un extens pla, al marge del riu Llobregat, a l'extrem est del seu municipi del mateix nom i a una distància de 23km respecte el centre de Manresa i de 25km de Berga. La vila té una configuració urbana moderna i espaiosa amb una trama urbana reticular i quadriculada. Anteriorment aquest municipi s'havia anomenat Castelladral.

Vista de la ciutat de Seül des de la Torre de Namsam( Corea del Sud )
La ciutat de Seül ( Corea del Sud)
Vista del pati interior de la Facultat de Lletres de l'Universitat de Lleida
Facultat de Lletres de l'Universitat de Lleida

Topònim:[modifica]

La primera forma escrita del topònim del municipi és Nabares (segle IX), [2]que potser significa "poblat de Navarresos". Actualment Navàs, és el topònim oficial, però l'Institut d'Estudis Catalans ha defensat sempre la forma de Navars.[1] Les raons per al manteniment de la forma Navàs s'han de cercar en la voluntat del mateix ajuntament de la població, que va preferir la forma gràfica pròpia d'una relativa tradició moderna, malgrat que aquesta fos la vigent durant el govern franquista i sigui incorrecta segons la normativa lingüística de la llengua catalana.[3]

Referències:[modifica]

  1. «Universitat de Lleida» (en català). Universitat de Lleida. [Consulta: 15/10/2021].
  2. Rodrígez Carrera, Marta. «El temps per trajecte augmenta un 30% a la zona de baixes emissions». Diari ARA, 14/10/2021.
  3. Haddon, Mark. El curiós incident del gos a mitjanit. 19a (en català). Barcelona: La Magrana, 2003, p. 222-253. ISBN 978-84-8264-967-2. 

Bibliografia:[modifica]

Noguchi, Yoshinori. La Llei del Mirall. 7a (en català). Barcelona: Comanegra, p. 56-70. 

Orwell, George. 1984. 9a (en castellà). Barcelona: Contemporánea, p. 100-120.