Vés al contingut

Una breu introducció a GNU Emacs/Prolegòmens

L'objectiu d'aquest Viquillibre és resumir i documentar algunes de les característiques més rellevants de l'editor de text GNU Emacs a partir de la guia oficial i completa del programa publicada per la Free Software Foundation.[1] Aquest Viquillibre descriu únicament el funcionament de GNU Emacs en mode text. El que aquí s'exposa, però, serà igualment vàlid per XEmacs, la versió gràfica del programa;[2] tot i que, donades les característiques particulars de XEmacs, no sempre es compleix el contrari. 

Sobre GNU Emacs

[modifica]

GNU Emacs és un editor de text altament extensible i configurable —possiblement, l'editor de text més potent que existeix en termes absoluts.[3] Richard Stallman va ser el primer desenvolupador de GNU Emacs i va acordar distribuir-lo sota la llicència lliure GPL. En l'actualitat aquest editor de text és mantingut per la Free Software Foundation i forma part del Projecte GNU, del qual GNU Emacs va ser el primer programa a aparèixer.[4]

Convencions emprades en el minimanual

[modifica]

Moltes ordres de GNU Emacs fan servir les tecles especials CONTROL i META. En aquest manual la tecla CONTROL —a vegades anomenada CTRL o CTL— i la tecla META —a vegades anomenada EDIT o ALT— es representen per C i M respectivament. En la majoria dels casos la tecla ESCAPE, representada per ESC, funciona de manera similar a la tecla META. El retorn de carro es representa per RET, la tecla "suprimir" per SUPR, la tecla "esborrar" (backspace) per RETRO i la barra espaiadora per SPC.

Exemples:

C-h significa prèmer simultàniament les tecles CONTROL i h.
M-x significa prèmer simultàniament les tecles META i x.
ESC h significa prèmer primer la tecla ESC, alliberar-la i a continuació prèmer la lletra x.
C-x k significa prèmer simultàniament les tecles CONTROL i x, deixar anar i a continuació prèmer la tecla k.

Cal tenir en compte que la terminologia que utilitza GNU Emacs pot ser diferent de la usada habitualment per altres editors de text.[3]

Per saber-ne més

[modifica]

GNU Emacs disposa d'un manual interactiu que explica pas a pas a través d'una sessió d'edició el mecanisme de l'ús elemental del programa com editor de text.[5] Per activar aquest manual, després d'haver entrat al programa, cal executar una de les combinacions de tecles següents: C-h t o F1 t.

Una altra manera de tenir accés al manual interactiu és teclejant

M-x help-with-tutorial.

Per llegir el manual en un idioma diferent a l'anglés es pot emprar

M-x help-with-tutorial-spec-language

i teclejar a continuació el codi de l'idioma en que volem llegir el manual:

bg, cn, cs, de, es, fr, it, ja, ko, nl, pl, ro, ru, sk, sl, sv, th o zh.

Referències

[modifica]
  1. «GNU Emacs Manuals Online» (en anglès). Free Software Foundation. [Consulta: 4 d'abril de 2016].
  2. «XEmacs: The next generation of Emacs» (en anglès). [Consulta: 4 d'abril de 2016].
  3. 3,0 3,1 «Una introducción rápida a GNU Emacs» (en castellà). Joaquín Ataz López, 2004. [Consulta: 3 d'abril de 2016].
  4. «Sobre el Projecte GNU Project - Projecte GNU» (en català). Free Software Foundation. [Consulta: 4 d'abril de 2016].
  5. «EmacsWiki: Principiante Emacs» (en castellà). Su So, 2012. [Consulta: 5 d'abril de 2016].