Tutorial del Gimp/Introducció

Salta a la navegació Salta a la cerca

Introducció[modifica]

Descripció gràfica d'un píxel

El Gimp (de GNU Image Manipulation Program), és una excel·lent aplicació de programari lliure que ens permet l'edició d'imatges "pixelades" utilitzant un còmode entorn gràfic, en els principals sistemes operatius (GNU/Linux, Mac, Window$).

"Píxel"? El vídeo digital, les fotografies, els icones del nostre escriptori,... són imatges pixelades o de mapa de bits. Les imatges estan formades per píxels (Picture Element, amb forma quadrada). Cada píxel conté la informació d'un sol color i l'agrupació de diversos píxels formen la imatge.

L'alternativa a les imatges pixelades són les imatges vectorials, que es poden fer més grans sense perdre qualitat (les imatges pixelades perden qualitat), i solen ocupar molt menys espai de disc. L'eina recomanada de programari lliure multiplataforma per treballar amb imatges vectorials és l'Inkscape, que treballa per defecte amb el format .svg, però n'hi ha molts altres programes i formats per imatges vectorials (Corel Draw, Free Hand, Il·lustrator, ...), la majoria de pagament i programari propietari. Amb el Gimp podem treballar les imatges pixelades o de mapa de bits.

El Gimp té moltíssimes opcions pre-instal·lades, i moltíssimes més afegibles com a mòduls, connectors (plugins), funcions, etc.; la gestió de totes elles es fa des del menú desplegable d'Extensions.

Un cop oberta una imatge, podem accedir sempre a totes les opcions del Gimp clicant amb el botó contrari del ratolí a sobre de la imatge.

Formats d'arxius[modifica]

El Gimp pot treballar amb molts formats d'imatge, incloent fins i tot alguns formats típics de programes propietaris com Adobe Photoshop, Paint Shop Pro i Corel Photo Paint.

 • El format nadiu del Gimp és el xcf, que és el format en el que ens convé gravar les nostres imatges mentre estiguem treballant amb elles i mentre no siguin definitives, doncs manté la informació dels objectes que tinguem en capes, etc.
 • Quan vulguem distribuir les nostres imatges acabades, podrem fer servir tipus d'arxius més compactes. D'aquests n'hi ha de dos tipus: amb pèrdua d'informació (lossy) i sense pèrdua (lossless).

1. Els formats d'arxiu amb pèrdua emmagatzemem les imatges amb un gran nivell de compressió, amb el que ocupen menys espai a disc dur, a costa de perdre qualitat en les imatges. Per imatges destinades a la pantalla d'ordinador, sovint no es noten massa els canvis, però quan les imatges van destinades a ser impreses en paper, llavors la qualitat és molt pitjor. El format més popular és jpg.

2. Els formats d'arxiu sense pèrdua emmagatzemen les imatges sense degradar la seva qualitat. Els formats més habituals són bmp, png i el tiff (la majoria de programes que treballen amb formats png i tif poden comprimir les imatges, d'un altre forma a com es fa amb el jpg, de forma que no es perd qualitat). El format TIF el solen demanar empreses d'arts gràfiques, i el solen donar també alguns escàners. el format .png s'usa molt en pàgines web i fons de pantalla, i permet definir el color de fons com a transparent.

Mides dels arxius[modifica]

A l'hora de treballar amb imatges, és molt important tenir present què volen dir les diferents unitats de mida del pes de les imatges (la seva ocupació en disc).

Equivalències: 0.001 Gb = 1 Mb = 1.000 Kb = 1.000.000 bytes

Exemples de capacitat:

 • Disquet de 3.5 polsades: 1.44 Mb
 • Llapis de memòria: 128 Mb, 256 Mb, 512 Mb, 1 Gb ... fins a 8 Gb.
 • CD: 700 Mb
 • DVD: 4.5 Gb

Les fotos o imatges per a un document estàndard que ocupin tota l'amplada d'un full DINA4 no cal que "pesin" més de 200 Kb, com a referència, sense que es noti mala qualitat de la imatge en una impressora estàndard (imatges amb 72 dpi de definició - dpi = punts per polsada, en anglès).

Una foto per a un perfil d'usuari o avatar, per exemple, pot pesar menys de 10 kb fàcilment, sense que es noti manca de qualitat a la mida a la que es mostra la imatge (habitualment 100x100 píxels)


Instaŀlació del Gimp[modifica]

Descàrrega: URL base: http://www.softcatala.org/wiki/Gimp

 • Per Linux: la majoria de les distribucions de Linux ja porten instal·lat alguna versió de Gimp entre la 2.2.x i la 2.6.x. En cas que no hi sigui, la trobareu als repositoris de la distribució, o bé aneu a http://www.gimp.org/unix per descarregar els paquets binaris o el codi font.
 • Per Windows 2000 o XP, en català versió 2.2.8 a la pàgina de Softcatalà. Zip que conté dos instal·lables (GTK i Gimp)i les instruccions. Cal instaŀlar primer GTK, després Gimp.
 • Per Windows 2000 o XP, en anglès a Sourceforge
 • Per Windows 95, 98 o ME cal baixar-se versions més antigues del Gimp com 1.2.4, 2.0.5 i 2.2.3
 • Per canviar l'idioma a català, des del menú del Windows: Inicia -> Programes -> Entorn GTK+ -> Configura Idioma
 • A Softcatalà: [preguntes més freqüents sobre la instal·lació i ús del Gimp]