Tutorial de bots/Què és un bot?

Salta a la navegació Salta a la cerca

Un bot és un programa dissenyat per interactuar amb altres programes, serveis d'internet o operadors humans, igual que si fos una persona real. Als projectes de Wikimedia, els bots poden simplificar o automatitzar completament la realització de tasques molt feixugues pels usuaris humans, com veriticar que els enllaços externs d'un article segueixen existint, afegir automàticament enllaços interwiki entre projectes interlingüístics, moure articles entre categories o funcions similars. En principi, si la tasca es pot expressar com un algorisme, el bot pot realitzar-la per sí sol; altres tasques, com corregir enllaços que apunten a una pàgina de desambiguació perquè portin a la pàgina correcta, requereixen de la supervisió d'un operador humà, però continuen realitzant-se molt més ràpidament mitjançant el bot.

Qui pot utilitzar un bot?[modifica]

A vegades, no és permès que algú utilitzi bots sense previ avís. Per exemple, a la viquipèdia es demana no utilitzar-los, tot i que s'otorguen els permisos a través de peticions (vegeu la pàgina de peticions). A viquillibres, fins al moment, hi ha un sol bot actiu i no hi ha política de bots.

El programari Pywikipedia[modifica]

El projecte pywikipedia ha desenvolupat una llibreria de recursos en python que implementa les funcions necessàries per interactuar amb el programari de Mediawiki. Pywikipedia inclou diversos bots, capaços de realitzar un gran nombre de tasques. Si bé hi ha altres bots especialitzats que s'utilitzen per tasques específiques, la majoria de bots podrien funcionar sota aquest programari.