Tutorial de bots/Descarregar el bot

Salta a la navegació Salta a la cerca

El mètode més senzill és descarregar el codi de pywikipedia des de sourceforge (enllaç). Tot i això, aquesta no acostuma a ser la versió més nova del bot, així que si el que busques és la versió més recent, utilitza Subversion.

Un cop descarregat, la instal·lació dependrà del tipus de sistema operatiu que utilitzis. Aquí explicarem els passos a seguir per sistemes tipus UNIX i Windows.

Sistemes UNIX i semblants (GNU/Linux)[modifica]

Accedeix al directori a on vols instal·lar el codi del bot. Assegura't que en tens els permisos d'escriptura, i també que tens instal·lat cvs.

Per registrar-te al servidor CVS, has d'escriure:

$ cvs -d :pserver:anonymous@pywikipediabot.cvs.sourceforge.net:/cvsroot/pywikipediabot login
Password: <ENTER>

Per a descarregar el codi, escriu:

$ cvs -d :pserver:anonymous@pywikipediabot.cvs.sourceforge.net:/cvsroot/pywikipediabot co pywikipedia

Si el que vols és actualitzar el codi d'un bot ja instal·lat, col·loca't a la carpeta pywikipedia i tecleja:

$ cvs up

Per a executar un programa en python des de la consola, s'ha d'entrar al directori corresponent i escriure python <programa>. Per exemple:

$ python login.py

Microsoft Windows[modifica]

Programari[modifica]

Hi ha dos programes necessaris per al bot que no es troben per defecte al sistema operatiu:

 1. El llenguatge de programació Python: és el que utilitza aquest bot, així que perquè el teu ordinador el pugui entendre caldrà que tinguis instal·lada una versió del llenguatge. Si no la tens, pots seguir les instruccions per aconseguir-lo aquí.
 2. Les eines CVS: són un mètode per descarrega arxius d'un servidor específic directament a l'ordinador. L'eina facilitarà la descàrrega i l'actualització. A més, garanteix que descarregarem la versió més recent del paquet de bots, perquè gairebé cada dia es modifica. Pel tutorial, ens centrarem en TortoiseCVS, degut al seu instal·lador GUI i el seu funcionament simple (el pots descarregar aquí i seleccionar el servidor local que més et convingui. Un cop descarregat, instal·la'l seguint les instruccions. En el cas que hagis instal·lat el cient de línia d'ordres de CVS, pots seguir amb el protoclo d'instal·lació per a UNIX.

Instal·lació del bot[modifica]

La instal·lació del bot és un procés una mica complexa:

 1. Escull, mitjançant l'explorador de Windows, la carpeta on hi vols instal·lar el paquet.
 2. Fes un clic amb el botó secundari (normalment, el dret) a la carpeta.
 3. Si has instal·lat TortoiseCVS correctament, t'apareixerà l'opció "CVS Checkout...", que té una tortuga per icona. Tria aquesta opció i t'apareixerà una finestra que, t'ho avisem, és molt i molt confosa.
  1. De la primera caixa de text, "CVSROOT", no te'n preocupis, s'omplirà soleta.
  2. A la segona, "Protocol:", selecciona "Password server (:pserver:)"
  3. Salta't la tercera ("Protol parameters:"), és prescindible.
  4. La quarta, "Server:", és molt important. Hi has d'escriure exactament "pywikipediabot.cvs.sourceforge.net" sense cap modificació.
  5. Salta't la cinquena ("Port:")
  6. "Repository folder:" també és important. Hi has d'escriure "/cvsroot/pywikipediabot".
  7. A "User name:" hi has d'escriure "anonymous".
  8. Per últim, a "Module:",hi has d'escriure "pywikipedia"
 4. Accepta ("OK").
 5. Si ho has fet tot correctament, apareixerà una altra finestra amb molt text verd. No l'hi facis cas.

Arribats a aquest punt, el bot es troba a la carpeta especificada (Repository Folder). Pots respirar una mica, aquesta part era la més complicada que et trobaràs.

Obrint el bot[modifica]

Si obres la carpeta que conté el teu bot i executes les diverses funcions, només apareixerà una breu pantalla de fons negre i text blanc, que dexapareixerà aviat. Sembla una mica absurd, oi? El bot es pot executar amb més eficiència utilitzant un procés més adequat:

 1. Fes clic al botó "inicia" ("inicio" o "Start")
  • En algunes versions, hi podràs accedir a través de l'administrador de tasques (pel comandament ctrl + alt + supr )
 1. Escull l'opció "Executa..." o "run..."
 2. Tecleja a la caixa de text "cmd.exe" o "command.com"; serà un dels dos segons quina distribució tinguis. Pots provar les dues.
 3. T'apareixerà una finestreta de fons negre i text blanc, on pot ser que no entenguis res. Si és així tranquil·litza't, no t'hi hauràs de barallar.
 4. Suposant que tinguis un sol disc dur, tecleja "cd \"
 5. Ara et trobes a l'arrel (root) del teu disc dur, des d'on pots accedir a qualsevol carpeta.
 6. Ara has d'arribar a la carpeta on hi tens el bot. Tecleja "cd nomdecarpeta" i accepta. Repeteix el procés els cops que sigui necessari per arribar a la subcarpeta on hi tens el bot.
 7. Un cop ets a la carpeta en qüestió, tecleja "interwiki.py", o "replace.py", o com es digui el bot. Tan sols es requereix que el seu nom acabi amb ".py".

Consideracions prèvies[modifica]

En aquests moments tan sols et falta una cosa: el teu fitxer d'usuari, on configuraràs el nom del teu bot i el projecte on estàs treballant:

 1. Obre el bloc de notes (o algun programa semblant, d'edició senzilla de text)
 2. A la primera línia escriu el següent codi
family= 'wikipedia'
mylang = 'ca'
Amb aquest text, el bot funcionarà en el domini ca.wikipedia. Si vols fer-lo funcionar en algun altre projecte, tan sols has de substituir wikipedia o ca per un altre projecte germà i/o una altra llengua respectivament. Recorda que has d'utilitzar els noms de la direcció web: si per exemple vols editar a viquillibres en italià, hi hauràs d'escriure wikibooks i it.
3.

A continuació, escriu

usernames['wikipedia']['ca'] = 'USUARI'

posant a usuari el nom que tens registrat com a bot (per exemple, Iradibot). Existeix la possibilitat d'afegir més d'un domini, repetint el mateix format en les línies següents. D'aquesta forma, cada cop que et vulguis identificar hauràs d'especificar el projecte i l'idioma, tal com s'explica a login.py

4. Guarda el document que acabes de crear com a user-config.py i desa'l a la mateixa carpeta on hi tens la resta de bots.
5. Ara, a la finestra negra de text blanc, escriu login.py (sempre assegura't de trobar-te a la carpeta correcta). Et demanarà la contrasenya, li has de donar. Nota: quan teclegis la contrasenya no apareixeran ni lletres ni asteriscos. Però tingues en compte que tot el que teclegis comptarà (majúscules, espais,...).Si tecleges malament la contrasenya, el millor que pots fer és teclejar ctrl+c, que farà que puguis teclejar la contrasenya de nou, sense haver de cancel·lar-ho tot.

Administradors[modifica]

Si ets administrador i li vols atorgar al teu bot el permís per esborrar pàgines (com per exemple redireccions trencades), has d'afegir el següent codi a continuació de l'anterior:

sysopnames['wikipedia']['ca'] = 'USUARI'

Hauràs d'iniciar sessió amb el teu nom d'administrador només quan vulguis donar els permisos especials al teu bot. Nota: utilitza amb precaució els drets d'administrador. Podries generar un bon embolic.