Tecno Recursos/Dibuix/Plànols

Salta a la navegació Salta a la cerca

Esbossos, Croquis i plànols[modifica]

Esbós[modifica]

Un esbós és el primer dibuix que es fa d’una cosa. Es fa a mà alçada i no té molts detalls. Serveix per a fixar idees, compartir-les, triar entre diverses idees. És el dibuix previ a un croquis o un dibuix definitiu.

Idea de màquina voladora, Leonardo da Vinci.

Croquis[modifica]

Un croquis és un dibuix a mà alçada el qual, a diferència de l’esbós, conté una quantitat major de detalls o un millor acabat. Té les mateixes funcions que un esbós però, pot contenir informacions incloses com ara, mesures, anotacions, detalls clarificadors, etc. Es podrien utilitzar instruments de dibuix per a millorar l'acabat.

Croquis d’un automòbil fet per Hans Ehrich en 1965.


Plànols[modifica]

Els plànols són dibuixos que representen objectes, estan fets amb instruments de dibuix tècnic (o amb ordinador) i seguixen unes normes (normalment internacionals). Les normes establixen els sistemes de representació a utilitzar per fer un plànol. Existixen diversos sistemes de representació d’objectes, entre els quals estudiarem el sistema dièdric (també anomenat vistes) i introduirem la perspectiva. La funció dels plànols és, a diferència dels esbossos i cròquis, definir completament com és un projecte i totes les seues parts, es a dir, definir el disseny complet d'una solució a un problema.

Exercicis[modifica]