Suggeriments per fer resums de les lliçons a estudiar

SUGGERIMENTS PER ESTUDIAR


1.- Fes una lectura ràpida de tota la lliçó per tenir una visió global del tema que s’hi tracta.

2.- Descarta, a efectes de memoritzar, els paràgrafs que el mestre ha dit que “no toquen”, però tingues-los en compte per a una consulta eventual.

3.- Pensa quin mètode t’anirà millor per fer els resums o quin t’agrada més: subratllar el llibre o escriure’ls en full a part. Si subratlles faràs més via, però si escrius el resum en full a part, memoritzaràs alguns concepte mentre escrius; també, podràs posar-te’l a la butxaca i repassar-lo en qualsevol lloc sense necessitat d’endur-te el llibre.

4.- En general, les definicions, si estan ben fetes, són difícils de resumir. Per tant, estudia-les tal com estan en el llibre.

5.- Resumeix paràgraf a paràgraf, procurant que el text a resumir no sigui massa llarg, com a màxim un quart de plana.

6.- Llegeix atentament el text que vas a resumir.

7.- Subratlla en el llibre, o apunta en el resum que escrius a part, les paraules clau que defineixen i expliquen els conceptes que enuncia el llibre. A partir d’elles has de ser capaç d’explicar-te mentalment la pregunta que estàs resumint.

8.- Les paraules subratllades, en negreta o en cursiva del llibre, t’ajudaran a fer el resum, perquè, normalment, són paraules clau i per tant les hauràs d’incloure en el subratllat o resum.

9.- La feina no s’acaba quan el resum està llest, per molt ben escrit que estigui i per molts colors que hagis usat. El resum és un mitjà per estudiar, per tant, un cop acabat el resum, has de “fer colzes”.

10.- Com que mentre fas el resum, subratllant el llibre o escrivint-lo a part, vas entenent la matèria, hi ha el perill que diguis “ja m’ho sé”. Però una cosa és entendre la matèria i una altra és saber-la explicar.

11.- Per explicar bé la matèria, cal que: memoritzis les paraules clau les incorporis a l’explicació de la pregunta, que has de repetir mentalment fins que siguis capaç de dir-la en veu alta.