Rutes a peu pels Països Catalans/Itinerari botànic per la Serra de Tramuntana
Aquesta pàgina necessita alguna millora en el contingut o l'estil. Potser a la pàgina de discussió trobareu més informació sobre les seves mancances. |
L'itinerari l'iniciarem al petit aparcament que trobarem a l'entrada de l'embassament de Cúber, tot just al quilòmetre 34 de la carretera C-710, al marge dret si venim de Sóller.
Aquesta pàgina necessita una imatge per Punt d'inici. Si disposeu o coneixeu cap de llicència lliure, la podeu penjar a Commons i enllaçar-la aquí. |
Travessarem el portell que dóna accés al camí asfaltat que ens portarà a la presa del pantà. Ens trobam a 760 metres d’altitud. Aquesta primera part de l'excursió és totalment plana. Caminarem cap a llebeig amb l’embassament a la nostra dreta i amb l'impressionant massa de sa Rateta enfront de nosaltres, una mica a l’esquerra. En aquest tram trobarem, entre d’altres espècies, càrritx, cirerer de pastor, aritja (Smilax aspera) abatzer, eixorba-rates blanc (Teucrium subspinosum), eixorba-rates negre (Astragalus balearicus), estepa blenera (Phlomis italica), albó i estepa joana (Hypericum balearicum). Després de quinze minuts de suau marxa arribarem a la presa.
No continuarem per aquesta carretera, sinó que deixarem a la nostra dreta una caseta de ciment i agafarem un camí de terra que avança cap a migjorn pel costat esquerre del torrent d’Almadrà. Aquest camí, és en principi pla, més endavant puja un poc i gira a l’esquerra. En aquesta zona trobarem algunes falgueres, Sibthorpia africana, rèvola de penya (Galium crespianum, Cephalaria squamiflora i ginesta (Ginesta cinerea subsp. leptoclada).
Després d’aquesta volta, el camí fa una brusca davallada, passa pel costat d’una gran canonada d’aigua i travessa el jaç del torrent d’Almadrà tot just on hi ha una gran figuera. Des de la presa fins aquí haurem caminat un quartet d’hora més.
Caminarem ara cap a Llevant amb el torrent a la nostra esquerra. Després d’una part plana, farem una breu però forta pujada després de la que el camí es torna replanar uns metres, torna a pujar però ara de forma suau dirigint-se a un collet que divisarem al nostre enfront. Ara ens haurem de fixar molt bé en unes fites que hi ha a la dreta del camí (damunt de la paret de ciment), més o manco a l’altura d’un penya-segat desplomat que tenim a la nostra dreta. En aquest punt passarem a l’altre costat de la canonada d’aigua i avançarem per un camí que ens durà al Coll des Bosc. En aquest tram trobarem rapa blava (Arum pictum), maçanella (Helichrysum ambiguum) i didalera (Digitalis minor).
Aquesta pàgina necessita una imatge per a il·lustrar els continguts. Si disposeu o coneixeu cap de llicència lliure, la podeu penjar a Commons i enllaçar-la aquí. |
Pujarem per aquest camí en part empedrat i anirem trobant romaní, ginebró, mata i xiprell entre d’altres espècies de muntanya. Deixarem a la nostra esquerra un rotlle de sitja i continuarem cap a migjorn. Més amunt el camí s’esvaeeix i es converteix en un seguit de fites que avancen per una coma que ens portarà al Coll del Bosc. Ens trobam ara a 799 m d’altura. Haurem caminat devers 25 minuts des del torrent. Hi trobarem ullastre, calabruix (Aetheorhiza bulbosa subsp. willkommii) i olivella.
En el coll girarem a la dreta (cap a ponent) i deixarem el camí que davalla pel costat esquerre del coll que ens duria a la vall d’Orient passant per Comassema. El primer tram d’aquesta part està poc clar, haurem de seguir unes fites que ens permetran travessar un bosquet. Una mica més endavant trobarem un autèntic camí de nevaters que ens permetrà pujar a la part superior de sa Rateta. Pel camí anirem trobant boix (Buxus balearica), ginesta borda (Ephedra fragilis), brutònica (Teucrium asiaticum) i herba del diable (Pastinaca lucida).
El camí de nevaters és prou evident i es va desviant cap a l’esquerra. Arriba a un replà de càrritx punt en el qual desapareix per uns moments. Nosaltres seguirem les fites que travessen el pla i veurem a la nostra esquerra el camí que va per la part superior de l’esplanada. En aquesta part de l’excursió apareix la camamil·la de muntanya (Santolina chamaecyparissus). No tardarem massa en arribar a una casa de neu envoltada d’uns avencs usats pels nevaters per emmagatzemar neu. En aquest punt de l’itinerari ens trobam a 1050 metres. Des del coll hem caminat uns cinquanta minuts. Deixarem enrere la casa, tombarem a la dreta cap al nord i anirem seguint les fites que ens portaran en uns quinze minuts de marxa al cim del puig de sa Rateta (1113 m). Aquest és un tram de poca pendent i escassa dificultat. Des de l’inici de l’itinerari portam 105 minuts (1 hora i tres quarts) de marxa.
Per davallar, donarem l’esquena al puig de Massanella i ens situarem de cara al puig de l’Ofre i avançarem primer molt suaument i poc després de forma ben pronunciada quan ja albirem el Coll des Gats (995 m). Necessitarem uns vint minuts per davallar el puig de sa Rateta. Continuarem en la mateixa direcció per escalar el puig de na Franquesa. No el pujarem directament, el rodejarem per l’esquerra sense guanyar altura i seguint el tirany i quan portem uns quatre minuts des del coll girarem a la dreta i anirem pujant fins a arribar al cim del puig de na Franquesa (1067 m). Haurem emprat altres vint minuts per coronar el cim.
Aquesta pàgina necessita una imatge per a il·lustrar els continguts. Si disposeu o coneixeu cap de llicència lliure, la podeu penjar a Commons i enllaçar-la aquí. |
De cara a l’Ofre, començam a davallar el puig de na Franquesa. En aquest tram i enfilats als penya-segats de la nostra dreta trobarem rotabocs (Acer granatense) i pomeres bordes (Sorbus aria). Uns deu minuts més tard travessarem una paret de pedra en sec. La davallada al Coll des Cards (963 m) no és gens complicada. La farem en uns vint minuts.
En el Coll des Cards, que separa el puig de na Franquesa del puig de l’Ofre, tombarem cap a la dreta en direcció mestral, travessarem una paret i davallarem un tram per un camí empedrat fins a arribar a un pla. Tombarem a l’esquerra deixant de banda el camí que es dirigeix a una torre d’electricitat, travessarem el pla abans esmentat on hi trobam alguns ginebrons.
Travessat el pla el camí és fa ben ample. Tot d’una veurem a l’esquerra un penya-segat orientat al nord on hi creixen algunes espècies rupícoles com la maçanella, la col borda (Brassica balearica), la rèvola de penya o la violeta de penyal (Hippocrepis balearica subsp. grosii). Al penyal també hi creix l’heura (Hedera helix). A la dreta del camí trobarem la palònia borda (Helleborus foetidus).
Més endavant i a la dreta del camí trobarem algun bruc (Erica arboria) i gatova vera (Genista acanthoclada subsp. fasciculata). Així vint-i-cinc minuts després de partir del Coll des Cards arribarem al Coll de l’Ofre (875 m).
Per davallar rebutjarem la pista que tenim a la nostra dreta i prendrem un caminoi que travessa un bosquets de pins i que es mou pel costat dret del torrent de Binimorat. En aquest tram hi veurem matapoll (Daphne gnidium), romaní (Rosmarinus officinalis) i ginebrons (Juniperus oxycedrus). Quinze minuts més tard apareixeran les cases de Binimorat a la dreta del camí.
Per arribar a la presa de l’embassament avançarem per una pista cap a gregal. Travessarem una paret, deixarem un porxo a la nostra dreta i travessarem una altra paret de pedra gràcies a un portell que trobarem a l’esquerra. Veurem un refugi de muntanya a l’esquerra del camí. Continuarem per aquest còmode camí trobant ginesta borda (Ephedra fragilis), lletreres i garrover pudent (Anagyris foetida). Quaranta minuts després de deixar les cases de Binimorat haurem arribat a la presa del pantà tancant la part circular de l’itinerari. Des d’aquí arribarem al portell d’entrada de l’embassament punt final de l’itinerari. En total haurem caminat 260 minuts, és a dir, quatre hores i vint minuts.